Les cremes són una bona manera d’aconseguir que els nens mengin verdura. Però, ja que ho aconseguim, no hi afegim llets, nates, ni formatges. Podem suavitzar el sabor amb begudes i brous vegetals, més ceba i porro sofregits.

Si el que no agrada és el color verd, podem barrejar-hi altres verdures de color clar: pastanaga, ceba, bolets, poma, pebrot, porro, api. Però també podem ser creatius i jugar una mica. Per exemple: posar un tomàquet o un ou dur enfonsat al mig i dir que cal acabar-se tot el fang (la crema) per poder salvar-lo; o dir que la crema és de marcians o de dinosaures.

Persones grans o amb dificultat per mastegar (tractaments dentals), nens, persones amb el sistema digestiu delicat, persones a qui no els agrada la verdura o un aliment en concret però que necessiten prendre’l per salut, persones amb poc calor interna (que sempre tenen fred a mans i peus)… són col·lectius que es poden beneficiar de prendre cremes.

Combinacions d’ingredients ideals per a cremes de verdures

Per preparar les cremes següents només cal coure les verdures i triturar-les amb una mica d’oli, sal o, si es vol, brou vegetal ecològic o beguda vegetal.

Crema freda de pastanaga

  1. Carbassó, sofregit de ceba, wakame, romaní
  2. Carbassa, pastanaga, sofregit de porro, cúrcuma
  3. Bolets xiitake, all, ceba, poma, gingebre
  4. Castanya, fajol, beguda de civada
  5. Gaspatxo d’hivern: tomàquet, pebrot, oli, pa integral estovat
  6. Bròquil, clau, mongeta verda, ceba
  7. Bledes, pastanaga, ceba, all, curri
  8. Xampinyons, pastanaga, ceba, porro, api, carbassó, pebre
  9. Coliflor, llorer, porro, api
  10.  Escarola, all, porro, pastanaga

Cremes de verdures equilibrades

En un plat complet i saludable sempre ha d’haver-hi verdura i un cereal o algun tipus de proteïna. 

Crema de verdures

  1. Pèsols, mongetes verdes, pastanaga, civada
  2. Espinacs, xampinyons, ceba, fajol
  3. Cigrons, pebrot, pastanaga, ceba, porro
  4. Xirivia, poma, mongetes blanques
  5. Carbassa, porro, ceba, llenties vermelles, gingebre
  6. Coliflor i bolets amb tàrtar d’algues i tofu
  7. Crema depurativa d’api, nap i fonoll i peix blanc
  8. Bròquil, espirulina i llimona amb quinoa
  9. Carbassa, amarant, alga dulse, ametlla
  10. Civada, nous, castanya, sèsam negre

Quines verdures hem de potenciar en cada situació?

  • Per millorar la immunitat: cremes que portin all, ceba, xiitake, bròquil
  • Per millorar les digestions: cremes que portin carbassa, carbassó
  • Per després de la muntanya o per a persones que tenen molt fred: cremes que portin castanya, fajol, coliflor
  • Per a la circulació: cremes que portin porro, api, espinacs
  • Per a persones que porten ulleres o que tenen problemes de pell: cremes que portin tomàquet, pebrot, pastanaga
  • Per a persones vegetarianes: cremes que portin llegums, pèsols, fajol, civada
  • Per a dietes de desintoxicació o d’aprimament: cremes que portin escarola, bròquil, coliflor, bledes, espinacs

Quadre elements bàsics per una crema de verdures

 

Podreu trobar tots els ingredients per fer les cremes a la botiga Obbio (Carrer Muntaner, 177, de Barcelona).

Neus Elcacho

Dietista integrativa i coach nutricional

  @NeusElcacho   @healthy_neuselcacho
Neus Elcacho

Demana cita amb la Neus Elcacho a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic