Les cremes són una bona manera d’aconseguir que els nens mengin verdura. Però, ja que ho aconseguim, no hi afegim llets, nates, ni formatges. Podem suavitzar el sabor amb begudes i brous vegetals, més ceba i porro sofregits.
Si el que no agrada és el color verd, podem barrejar-hi altres verdures de color clar: pastanaga, ceba, bolets, poma, pebrot, porro, api. Però també podem ser creatius i jugar una mica. Per exemple: posar un tomàquet o un ou dur enfonsat al mig i dir que cal acabar-se tot el fang (la crema) per poder salvar-lo; o dir que la crema és de marcians o de dinosaures.
Persones grans o amb dificultat per mastegar (tractaments dentals), nens, persones amb el sistema digestiu delicat, persones a qui no els agrada la verdura o un aliment en concret però que necessiten prendre’l per salut, persones amb poc calor interna (que sempre tenen fred a mans i peus)… són col·lectius que es poden beneficiar de prendre cremes.
Combinacions d’ingredients ideals per a cremes de verdures
Per preparar les cremes següents només cal coure les verdures i triturar-les amb una mica d’oli, sal o, si es vol, brou vegetal ecològic o beguda vegetal.
- Carbassó, sofregit de ceba, wakame, romaní
- Carbassa, pastanaga, sofregit de porro, cúrcuma
- Bolets xiitake, all, ceba, poma, gingebre
- Castanya, fajol, beguda de civada
- Gaspatxo d’hivern: tomàquet, pebrot, oli, pa integral estovat
- Bròquil, clau, mongeta verda, ceba
- Bledes, pastanaga, ceba, all, curri
- Xampinyons, pastanaga, ceba, porro, api, carbassó, pebre
- Coliflor, llorer, porro, api
- Escarola, all, porro, pastanaga
Cremes de verdures equilibrades
En un plat complet i saludable sempre ha d’haver-hi verdura i un cereal o algun tipus de proteïna.
- Pèsols, mongetes verdes, pastanaga, civada
- Espinacs, xampinyons, ceba, fajol
- Cigrons, pebrot, pastanaga, ceba, porro
- Xirivia, poma, mongetes blanques
- Carbassa, porro, ceba, llenties vermelles, gingebre
- Coliflor i bolets amb tàrtar d’algues i tofu
- Crema depurativa d’api, nap i fonoll i peix blanc
- Bròquil, espirulina i llimona amb quinoa
- Carbassa, amarant, alga dulse, ametlla
- Civada, nous, castanya, sèsam negre
Quines verdures hem de potenciar en cada situació?
- Per millorar la immunitat: cremes que portin all, ceba, xiitake, bròquil
- Per millorar les digestions: cremes que portin carbassa, carbassó
- Per després de la muntanya o per a persones que tenen molt fred: cremes que portin castanya, fajol, coliflor
- Per a la circulació: cremes que portin porro, api, espinacs
- Per a persones que porten ulleres o que tenen problemes de pell: cremes que portin tomàquet, pebrot, pastanaga
- Per a persones vegetarianes: cremes que portin llegums, pèsols, fajol, civada
- Per a dietes de desintoxicació o d’aprimament: cremes que portin escarola, bròquil, coliflor, bledes, espinacs
Podreu trobar tots els ingredients per fer les cremes a la botiga Obbio (Carrer Muntaner, 177, de Barcelona).