Us agrada perfumar-vos? Doncs heu de saber que molts dels perfums comercials tenen compostos químics com els ftalats i els almescos artificials que poden ocasionar alguns problemes de pell, sobretot en el cas de pells sensibles amb al·lèrgies, i també altres problemes de salut. Tanmateix, podeu optar per perfumar-vos amb fragàncies naturals procedents dels hidrolats i els olis essencials.

Informe “Eau de tóxicos” de Greenpeace

En el nostre dia a dia utilitzem una quantitat àmplia de substàncies químiques, moltes vegades sense saber-ho. N’hi ha a l’aire que respirem, a l’aigua, i també en molts dels productes que consumim diàriament, com per exemple els perfums, en els quals trobem els ftalats i els almescos sintètics. De fet, l’any 2005, Greenpeace va fer un informe en què analitzava 36 aigües i perfums sintètics, que concloïa afirmant que l’ús quotidià de perfums podia contribuir de manera substancial a tenir substàncies contaminants a la sang.

Els efectes a llarg termini dels ftalats i els almescos sintètics són desconeguts però hi ha algunes dades que suggereixen que l’ús d’aquests dos grups de substàncies químiques poden provocar problemes de salut i del medi ambient. És el cas del dietil ftalat (DEP), que s’utilitza en fragàncies i altres productes d’higiene i cura personal. No es coneixen en profunditat els efectes a llarg termini que podrien sorgir a partir d’una exposició directa continuada, però hi ha evidències que mostren que podria provocar canvis en l’ADN de les cèl·lules espermàtiques. També s’han trobat altres ftalats en els perfums, tot i que en nivells més baixos, com el DBP (dibutil ftalat) i el DEHP (dietilhexil ftalat), que estan classificats com a tòxics per a la reproducció. En el cas dels almescos sintètics, són compostos aromàtics artificials. Aquests ingredients persisteixen en el medi ambient i es degraden lentament. A més, s’acumulen en els teixits (s’han trobat almescos contaminants a la sang i en la llet materna) i alguns són capaços d’interferir el sistema hormonal.

La millor alternativa als perfums sintètics: els hidrolats

Per això sempre és millor buscar alternatives més naturals, ja sigui utilitzant un simple hidrolat (un subproducte resultant de la fabricació dels olis essencials). S’obtenen amb la destil·lació del vapor d’aigua de les plantes aromàtiques amb la finalitat de fabricar olis essencials, com l’aigua de roses o de lavanda de qualitat amb certificació bio, com Florame o Sanonflore, per exemple. Els hidrolats, a part d’utilitzar-los com a perfums, també els podem fer servir per a moltes coses, com per exemple com a tònics capil·lars, tònics facials o netejadors facials. També els podem utilitzar com a base per preparar mascaretes en comptes d’utilitzar aigua o elaborar un perfum a mida amb olis. Una altra opció és buscar cases que fabriquin perfums naturals sense químics, com és el cas d’Accorelle.

Font:

http://www.greenpeace.org/espana/Global/espana/report/other/eau-de-t-xicos-una-investigac.pdf

La força curativa de l’aromateràpia

Des que naixem tenim la capacitat d’identificar i reconèixer moltes olors i fragàncies diferents. De fet, moltes vegades ens ve al cap un record de la infantesa quan notem una olor determinada. A través de l’olfacte generem unes respostes i identifiquem aliments, emocions, records que ens generen benestar, o tot al contrari, ens fan reaccionar malament.

L’aromateràpia és una pràctica antiga que utilitza els olis essencials (substàncies volàtils extretes per destil·lació de vapor d’aigua de diverses parts de plantes o dels seus fruits) per proporcionar eines que ajudin el cos, la ment, i les emocions, tenint en compte que el sistema olfactiu no és només vital per als animals, sinó també per a l’home. Així doncs, per exemple, l’espígol és un calmant i relaxant excel·lent, el niauli té un efecte antibacterià i potencia les defenses, el gerani s’utilitza per prevenir la micosi vaginal i l’oli essencial de mandarina s’utilitza en casos d’insomni i males digestions.

Pel que fa a la legislació europea, només hi ha una protecció parcial enfront de les substàncies químiques utilitzades en cosmètica, incloent els productes de perfumeria. La llei restringeix l’ús de substàncies classificades com a carcinògenes, mutagèniques o tòxiques per a la reproducció, però no preveu l’ús de substàncies químiques preocupants, com els disruptors endocrins.

 

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic