Les faves s’han consumit des de temps immemorials a la conca mediterrània; han estat un aliment bàsic en època de penúries, tant que, fins i tot, en certes regions, es creu que menjar-ne massa ha fet que part de la població s’hi hagi tornat al·lèrgica (sobretot a les illes com Sardenya hi ha part de la població amb favisme).

Propietats i beneficis per a la salut de les faves

Els que no en som al·lèrgics, farem bé de tenir-les presents a la cuina de primavera, que és quan les podem trobar de producció local, fresques i tendres amb un munt de substàncies nutritives.

Les principals propietats nutricionals de les faves

Les faves tendres tenen:

  • Molta aigua (1)  –més d’un 70%–.
  • Poques calories –només 110 per 100 grams–. un 20% d’hidrats de carboni –sobretot en forma de midó, que és d’assimilació lenta–
  • Un 8% de proteïnes –són especialment riques en aminoàcids ensofrats essencials–
  • Un contingut del 5,4 % de fibra, entre la qual destaquen uns tipus específics de les lleguminoses (rafinosa, estaquiosa i verbascosa) que les fan especialmente flatulentes; a la secció “Com es cuinen” us donem trucs per evitar-ho.

Destaquen especialment perquè contenen les següents vitamines

Dades extretes de les taules de la USDA (1))

  • Vitamines del grup B
    Són riques en vitamines del grup B (sobretot tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3) i àcid fòlic (B9)), que són essencials per al bon funcionament del metabolisme, l’assimilació de nutrients, el funcionament dels teixits més actius (sistema cardiovascular i nerviós). L’àcid fòlic (B9), a més, participa en el procés de maduració dels glòbuls vermells i en el tancament correcte de la columna vertebral durant el desenvolupament fetal.

Un bon plat de faves (200 grams) ens aporten (dades extretes de les taules de la USDA (1)):

  • El 20% de les necessitats diàries de tiamina (vitamina B1)
  • El 16% de les necessitats diàries de riboflavina (vitamina B2)
  • El 10% de les necessitats diàries de niacina (vitamina B3)
  • El 52% de les necessitats diàries d’àcid fòlic (vitamina B9)

Pel que fa als minerals, les faves (200 grams) contenen:

  • Ferro
    El 33% de les necessitats diàries dels homes i el 17% de les dones. Aquest mineral és imprescindible per transportar oxigen per la sang i actua com a cofactor en nombroses reaccions metabòliques.
  • Magnesi
    El 22% de les necessitats diàries dels homes i el 28% de les dones. El magnesi resulta necessari per a la formació dels ossos i dents, i per al metabolisme i síntesi de la vitamina D. A més participa en més de cent enzims, entre els quals hi ha els responsables de la utilització de l’energia en l’activitat muscular, regula la glucèmia i ajuda a mantenir el sistema de regulació d’entrada de substàncies a les cèl·lules.
  • Zinc
    El 18% de les necessitats diàries dels homes i el 25% de les dones. El zinc és un mineral que es troba en quasi tots els teixits de l’organisme, participa en el transport i emmagatzematge de l’hormona encarregada de regular els nivells de sucre en sang (insulina), és necessari per a la formació de les hormones del creixement i de les hormones sexuals i intervé en el metabolisme hepàtic de la vitamina A.

Recepta “Ful Mudammas”, un puré de faves tendres nutritiu i exòtic per Cristina Arroyo

“Ful Mudammas”, un puré de faves tendres nutritiu i exòtic per Cristina Arroyo

Els 5 principals beneficis per a la salut de les faves

  • 1. Possible anticancerigen

Les cèl·lules estan programades per multiplicar-se, créixer i morir (la mort cel•lular s’anomena apoptosi), però les cancerígenes evadeixen el procés d’apoptosi i continuen proliferant i convertint-se en tumors.

S’estudia que els compostos fenòlics –que trobem en grans quantitats en les faves– poden actuar com a inductors de la mort cel·lular de les cèl·lules cancerígenes (es van fer proves al laboratori per a càncer bufeta, estómac, fetge, còlon i un tipus de leucèmia) amb l’avantatge que no tenen efectes negatius sobre la proliferació de les cèl·lules sanes, per tant, el resultat pot ser molt prometedor (1).

A més, les faves també contenen unes substàncies que les protegeixen contra altres plantes i fongs (les lectines) que si s’ingereixen en concentracions elevadíssimes poden resultar tòxiques. Però no us espanteu: aquestes substàncies es poden desnaturalitzar amb la cocció normal (per exemple a cent graus durant deu minuts).

A més, hi ha estudis científics que han estudiat com aquestes mateixes substàncies, en el cas específic de la fava, tenen efectes anticancerígens i protegeixen del càncer de còlon, ja que bloquegen el desenvolupament de tumoracions gastrointestinals (2).

  • 2. Antioxidants potents

Les faves són riques en un grup de substàncies (anomenades compostos fenòlics: procianidines, catequines, flavonols, isoflavones, àcids fenòlics i tanins) que tenen un poder antioxidant molt elevat (3). Aquestes substàncies protegeixen les cèl•lules de l’atac dels radicals lliures (4), responsables dels processos mutagènics (5).

Alguns estudis indiquen que les faves contraresten específicament l’efecte de les xantines, unes substàncies prooxidatives molt potents que es generen durant l’exercici físic intens i que es relacionen amb problemes vasculars, càncer i gota (6).

  • 3. Reducció del colesterol

Un estudi fet amb persones joves a les quals es va administrar durant trenta dies farina de faves va donar com a resultat una reducció dels nivells de colesterol en sang (triglicèrids, LDL, VLDL), així com dels nivells de glucosa, insulina, alhora que van augmentar els de colesterol bo (HDL) (7).

A més hi ha una revisió d’estudis sobre lleguminoses poc habituals, entre les quals s’inclou la fava, que fa referència a diferents articles publicats amb resultats de reducció dels nivells de colesterol en sang tant en persones com en animals (8).

  • 4. Reducció de la hipertensió

Alguns estudis mostren l’efecte hipotensor de substàncies presents en les faves (9) i (10).

  • 5. Contenen substàncies que es fan servir per tractar el Parkinson

Les faves són riques en levodopa, una substància que es fa servir com a medicament per mitigar els símptomes del Parkinson. Aquest estudi clínic va estudiar l’eficàcia i la tolerabilitat en malalts de Parkinson d’una substància derivada d’una planta que també conté levodopa; va concloure que es tractava d’un tractament efectiu sense efectes secundaris importants (11).

Les faves segons la medicina tradicional xinesa

Segons l’autor Paul Pitchford al seu llibre Sanando con alimentos integrales (1), les faves tenen naturalesa tèrmica neutral, sabor dolç i agradable i són diürètiques. Serveixen per enfortir el sistema digestiu enzimàtic associat a la melsa i el pàncrees.

Tradicionalment s’han fet servir per tractar l’edema (la retenció de líquids a les parts baixes del cos) i la inflamació. A l’hora de coure-les, es recomana desprendre la pell que les recobreix després de remullar-les tota la nit (en el cas de les faves seques). Els usos medicinals tradicionals de les faves inclouen l’efecte diürètic, expectorant i tonificant (2).

A més, els nostres especialistes recomanen les faves pels motius següents:

  • Afavoreixen la fertilitat (3).
  • Són un aliment sa per als afectats d’histaminosi per dèficit de DAO (diaminooxidasa).
    El nostre especialista Xevi Verdaguer ens explica que el DAO és l’enzim que metabolitza la histamina que hi ha en alguns aliments (4).
  • Ens permeten obtenir una proteïna completa, amb tots els aminoàcids essencials, sempre que les combinem amb cereal: la nostra especialista Lucía Redondo ens explica que, per poder ingerir proteïna completa a partir d’aliments d’origen vegetal, podem fer les tradicionals combinacions de llegums (llenties, mongetes, faves) i cereals (civada, mill, cuscús, pa, pasta, arròs…), llavors o fruita seca (5).

Possibles efectes negatius del consum de faves

  • Les flatulències i la toxicitat en dosis elevades

Les faves són riques en fibres insolubles (rafinosa i genisteïna) que fan que produeixin flatulències. A més, es creu que no s’haurien de menjar a la nit perquè són difícils de pair i podrien provocar malsons.

L’especialista Evarist March diu que a la nostra dieta hi ha plantes i vegetals amb toxines que consumim amb moderació, com les patates, que creen solanines, o les faves (fabàcies), que també tenen substàncies tòxiques i que, si se n’abusa, s’acumulen, però que en petites dosis són perfectament compatibles amb la salut (6).

  • Favisme

A Itàlia hi ha una altra intolerància força exclusiva: el favisme, la intolerància a la fava. Ens ho expliquen en aquest especial de l’Alguer: “Sembla que antigament se n’havia menjat en excés i que els nostres gens encara ho arrosseguen. Amb l’olor, l’al•lèrgia ja s’activa i, per això, als vorals de les carreteres està prohibit plantar-hi faves”. (7)

Trobareu més informació sobre aquesta patologia a l’enllaç (8).

Com he de cuinar les faves?

Us recomanem les faves tendres, perquè les seques poden resultar molt difícils de pair; a banda del fet que necessiten tot un dia de remull.

  • Per evitar els antinutrients que contenen

Com qualsevol altra lleguminosa, tenen unes substàncies que poden inhibir la digestió de la proteïna i es recomana coure-les. A més, hi ha un estudi clínic que estudia els efectes dels antinutrients en la disponibilitat dels aminoàcids en animals i, sembla que conclou que les faves contenen força tanins, que redueixen la digestibilitat de la proteïna sobretot com més gran s’és. Sembla que les faves podrien ser més indigestes per a les persones grans http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16001874

  • Per evitar les flatulències

Cal coure-les sempre amb herbes i llavors carminatives com ara el fonoll, el comí, l’anís, la menta, el llorer, etc., així com afegir-hi algues (wakame, kombu, cochayuyo: vegeu l’apartat de receptes bàsiques), que també ajudaran a fer-les més digestives. També cal tenir present que, com totes les lleguminoses, les hem de mastegar i ensalivar bé abans d’empassar-nos-les.

Faves de cultiu ecològic, properes i de temporada

La nostra especialista Neus Monllor ens recorda que “l’abril és el mes de l’entrada del bon temps i el despertar primaveral, que conjuntament amb maig i juny ens van regalant progressivament productes nous a mesura que ens acostem a l’estiu. Pel que fa a l’horta, a més d’alguns productes de l’hivern que encara es conserven, arriben els espàrrecs, els pèsols i les faves”

Per tant, aprofiteu la temporada de primavera per gaudir de faves de producció local i ecològica; és l’única manera d’assegurar-se que contenen totes les vitamines i cap resta de producte agrotòxic (fertilitzants sintètics, pesticides).

Una recepta que us farà estimar les faves

La barreja de faves amb proteïna animal (cansalada, botifarra, etc.), com és el cas de la recepta tradicional de faves a la catalana, pot resultar indigesta. Per això, us proposem una recepta vegetariana; seran més fàcils de pair.

Tot el que no has d'oblidar de la fava

Les faves tendres són unes verdures lleguminoses carregades de vitamines del grup B, minerals i antioxidants i amb efectes protectors notables contra el càncer, el colesterol i la hipertensió, entre d’altres.

Fonts bibliogràfiques

Montse Reus
Montse Reus

Dietista i Ambientòloga

  @montsevolutiva   @montsereusdietista