La garrofa és el fruit d’un arbre (Ceratonia siliqua) lligat des de fa més de mil anys al paisatge de la costa mediterrània. Era utilitzada ja en època de l’antic Egipte com a endolcidor, i a Catalunya la van portar els romans.

Propietats, beneficis i receptes de la garrofa

De la família de les lleguminoses, és una beina de color marró fosc que conté una polpa de sabor dolç que embolcalla les llavors. Aquestes beines es torren i es trituren per obtenir la farina de garrofa.

Les principals propietats nutricionals de la garrofa

La farina de garrofa conté:

  • 40-50% de sucres naturals (fructosa, glucosa, maltosa i sacarosa), de manera que és un aliment energètic amb sucres de curta durada.
  • 11% de proteïnes. És molt rica en l’aminoàcid essencial triptòfan, que és precursor de la serotonina, una substància que ens proporciona sensació de relaxació i tranquil·litat.
  • Menys del 2% de greixos, molt poc, sobretot si ho comparem amb el 23% del cacau pur.

Minerals

De la mateixa manera que el cacau, conté quantitats significatives de minerals:

  • Ferro. Proporcionalment en pes més que la carn de vedella.
  • Calci. També en pes més que la llet de vaca.
  • Magnesi.

Però la gran diferència amb el cacau és que la garrofa no conté àcid oxàlic, una substància que actua com a “lladre” de minerals i impedeix l’absorció intestinal del ferro i del calci.

Vitamines

Incorpora algunes vitamines:

  • Principalment la provitamina A (bona per a la vista)
  • Algunes vitamines del grup B (B1, B2, B3, bones per al sistema nerviós)
  • Vitamina D (responsable de la fixació del calci als ossos).

Es tracta d’un aliment sense gluten i, per tant, és apta per a celíacs.

Els 2 grans beneficis per la salut de la garrofa

1. Gran contingut en fibra

Un dels aspectes terapèutics més importants de la garrofa és la seva riquesa en fibra (un 13%), i a més del tipus soluble (pectina).

La fibra soluble esdevé un substrat important per al creixement de la flora intestinal (efecte prebiòtic). Hi ha estudis que vinculen l’efectivitat de la farina de garrofa contra úlceres, diarrees infantils i infeccions de la mucosa intestinal i de la mucosa de l’aparell respiratori.

A la fibra continguda en la farina de garrofa se li atribueix un efecte triple: converteix el líquid en gel col·loïdal i, per tant, augmenta el volum de la femta, relaxa les parets intestinals i estimula el moviment peristàltic dels budells.

2. Un bon antioxidant

Un altre component important de la garrofa és el taní, que pertany al grup dels polifenols i que té virtuts antioxidants i protectores. Actua enfortint els capil·lars sanguinis i pot tenir efectes antiinflamatoris i antireumàtics.

Farina de garrofa versus cacau

La gran diferència entre la farina de garrofa i el cacau és que la primera no és addictiva. Segurament pensareu que estem exagerant amb això de l’addició, però heu de saber que alguns autors afirmen que “si es consumeix per costum xocolata s’inhibeix la total mineralització saludable del cos” (Paul Pitchford).

A diferència del cacau, la garrofa no conté teobromina. Aquesta substància ens pot crear dependència, ja que es tracta d’un alcaloide similar a la cafeïna que accelera l’activitat dels ronyons, els muscles i el cor i ens provoca una sensació d’energia falsa.

Per tant, la farina de garrofa és una alternativa molt saludable per ajudar a “desenganxar-nos”de la xocolata o el cacau, i ens proporciona energia saludable sense efectes addictius ni sobreestimulants que a la llarga poden conduir-nos a l’esgotament dels òrgans i a la dependència psicològica.

Farina de garrova versus cacau

La garrofa a la cuina

El truc que heu de saber sobre la garrofa és anar molt amb compte de no fer bullir la farina de garrofa perquè deixa un gust amargant. Per tant, si la voleu utilitzar com a substitut dels preparats de cacau en pols per desfer amb la llet (vegetal) de l’esmorzar, primer bulliu la llet i just després afegiu-hi la farina de garrofa.

Garrofes de cultiu de proximitat i ecològiques

Si consumim garrofa del país, tenim l’avantatge que estarem optant per un producte més ecològic que el cacau o que la xocolata. Entre els productors mundials principals de la garrofa trobem la costa de Catalunya i la de València.

Per contra, el cultiu de cacau es fa a molts quilòmetres de casa nostra i, excepte en els casos del cacau de comerç just, tal com ens recorda la Jordina Casademunt en aquest article d’etselquemenges, està tristament vinculat amb esclavitud i pobresa, mà d’obra barata per obtenir productes competitius en el mercat.

Les millors receptes amb garrofa

Us deixem un parell de receptes amb garrofa que segur que no us deixen indiferents. Totes dues receptes són preparats molt dolços i calòrics, per tant, no convé abusar-ne ni menjar-ne cada dia.

Crema de garrofa per untar

Apta per a celíacs, no apta per a diabètics.

Ingredients

  • 50 g de farina de garrofa
  • 100 g de melassa d’arròs
  • 50 g de tahina (és mantega de sèsam que s’obté de moldre les llavors de sèsam fins que es converteixen en una pasta)
  • 100 g d’avellanes torrades, pelades i picades
  • 100 g de llet vegetal d’arròs

Elaboració

  1. Desfeu una mica la melassa d’arròs en un bol al bany maria, afegiu la resta d’ingredients a poc a poc, i remeneu sense parar fins que obtingueu una crema amb la consistència desitjada.
  2. Es pot utilitzar per estendre sobre una galeta d’arròs (en el cas dels celíacs) o una llesca de pa de bona qualitat
  3. Cal guardar-la a la nevera

Garrofa a la tassa

Apta per a celíacs si es fa servir llet d’arròs, no apta per a diabètics. Recepta extreta del llibre Tratamientos naturales al alcance de todos, d’Olga Cuevas i Lucía Redondo.

Ingredients

  • 1 litre de beguda vegetal (d’arròs si és per a una persona celíaca o de civada per a la resta)
  • 4 c.s. ben plenes de farina de garrofa
  • 3 c.s. de kuzu (ja hem explicat les propietats d’aquest aliment tan nutritiu, i que en aquest cas farem servir d’espessidor)
  • 2 c.s. de melassa d’arròs

Elaboració

  1. Escalfeu en un cassó 750 ml de beguda d’arròs amb la melassa.
  2. En una tassa, desfeu el kuzu i la garrofa en els 250 ml de beguda d’arròs freda restant.
  3. Aboqueu el contingut de la tassa sobre la beguda d’arròs calenta i continueu remenant perquè vagi agafant una consistència homogènia fins que es faci espès.

També us deixem llistades algunes receptes amb garrofa que podeu trobar en el nostre web:

Tot el que no has d'oblidar sobre la garrofa

La farina de garrofa la podem utilitzar com a substitut de la xocolata o el cacau perquè ens aportarà més minerals (sobretot ferro i calci) i en canvi gairebé no ens aporta greixos ni substàncies que ens “roben” els minerals del cos. També ens permetrà desenganxar-nos del vici de menjar xocolata o cacau perquè no conté substàncies addictives.

Montse Reus
Montse Reus

Dietista i Ambientòloga

  @montsevolutiva   @montsereusdietista