La quinoa va ser l’aliment principal de les cultures precolombianes, que li deien el “grano madre”. És capaç de créixer en condicions molt adverses i a molta altitut, és possible que això expliqui les seves propietats excepcionals.
Ha estat un aliment bàsic a Sud-Amèrica, en països com Perú, Bolívia, Equador, Xile i Argentina. Es conrea a l’altiplà bolivià entre els 3000 i els 4000 metres d’altitud. És un gra molt sofert, que resisteix bé les inclemències del temps i que no necessita plaguicides ni fertilitzants especials.
Des del punt de vista de la botànica, la quinoa no és un cereal, és un pseudocereal, però es fa servir a la cuina com si fos un gra.
En comparació amb altres cereals, té una veritable munió de nutrients, en especial hidrats de carboni d’assimilació lenta, aminoàcids, vitamines i minerals. El millor de tot, però, és la seva versatilitat a la cuina el seu gust delicat i ple de matisos.
Les principals propietats nutricionals de la quinoa
Els inques, sense tenir cap coneixement sobre nutrició, deien que la quinoa era un aliment sagrat, i no s’equivocaven.
El 13% del seu pes són proteïnes, el 5% són greixos saludables i aproximadament el 69% hidrats de carboni d’assimilació lenta, que són ideals perquè mantenen els nivells de sucre en sang constants.
Aminoàcids essencials
Els aminoàcids essencials són aquells que el cos no pot sintetitzar per si mateix i que necessita treure de l’aliment. En especial la quinoa és rica en lisina, un nutrient que els cereals no tenen. Per tant, la combinació quinoa-cereal proporciona un aportació proteica similar a la carn.
Minerals
El més important en un aliment no és quina quantitat d’un mineral en concret conté, sinó quina és la proporció de minerals del conjunt: els minerals treballen en harmonia els uns amb els altres.
- Gran contingut en calci (85 mg per 100 g, en té més que la llet).
- Bona font de ferro (perquè us en feu una idea: una ració de 60 g de quínoa proporciona el 46% de les necessitats diàries de l’home i el 31% de la dona)
- Quantitats significatives de magnesi, fósfor, potassi, manganès, coure i zinc.
Vitamines
És especialment interessant en els primers estadis de l'embaràs pel seu contingut en vitamines dels grups B, E i àcid fòlic. Els esportistes i la gent amb un gran desgast físic l’haurien de prendre regularment.
Fibra
També conté fibra, que contribueix a netejar els budells.
Efectes sobre l'organisme de la quinoa
Des d'un punt de vista energètic, la quinoa escalfa i tonifica els ronyons i estimula tot el sistema digestiu. Si teniu un sistema digestiu dèbil, és un gra ideal, juntament amb el mill.
Gràcies al seu alt contingut en aminoàcids i minerals és reconstituent i enforteix tot el cos. La proporció de minerals de la quinoa és ideal per a mineralitzar el cos i resulta molt beneficiosa pel sistema muscular i esquelètic, nerviós i immunitari. També, la quinoa proporciona molta energia i és molt nutritiva.
L’estrès constant, el ritme de la vida actual i determinades situacions de pressió emocional poden provocar davallades en el nostre nivell energètic i físic.
Una mescla molt recomanable per persones molt desgastades i baixes d’energia és aquella integrada per mill amb quinoa i amarant amb quatre cullerades de llegum. Mengeu això durant una setmana amb verdures d'arrel (pastanaga, nap, ...) i veureu la vida d’una altra manera.
Com es cuina la quinoa?
La trobareu en herbolaris i botigues i grans superfícies amb productes ecològics en forma de gra (quinoa real) i flocs: el gra sempre és millor, però els flocs no estan malament. Comparada amb altres cereals té un preu considerablement elevat, però és tan nutritiva que no cal menjar-ne molta quantitat i és fàcil combinar-la amb cereals.
Pasos a seguir per cuinar la quinoa:
- Rentar-la amb cura sota un raig d'aigua
- Col·locar en una cassola tres parts d’aigua per una de quinoa i una punta de sal.
- Bullir-la amb la cassola tapada durant 30 minuts.
La veritat és que bullint-la menys estona també us la podeu menjar (per exemple, dues parts d'aigua per una de quinoa durant 20 minuts) però amb els pseudocereals és important fer una bona cocció per assegurar-nos una bona digestió i metabolització del seus nutrients.
Es pot fer servir com l’arròs, mesclada amb verdures i amb proteïna vegetal, o freda en amanides a l’estiu.
Receptes dolces i salades amb quinoa
Et proposem algunes receptes amb quinoa que segur que no et decebran:
- Amanida de quinoa amb espinacs per Núria Roura
- Amanida de quinoa negra amb coco per Dr. Goerg
- Saltat de quinoa, pollastre i pèsols per Sara Bueno
- Crunchy granola per Adriana Ortemberg
- Amanida tèbia de quinoa, crucíferes, fruita fresca i salsa llima-tahina per Cristina Arroyo
- Farcellet verd de mill i quinoa amb salsa d’ametlla i dulse per Montse Vallory
- Amanida cruixent de quinoa reial i tàpares per Montse Vallory
- Púding de xia amb xocolata, llet de coco i quinoa inflada per Delicious Martha
Fonts
- “Nutrición energética y salud”, Dr. Jorge Pérez-Calvo, Grijalbo, 2003
- “Healing with whole foods", Paul Pitchford, North Atlantic Books, 2002
descobrir si
toleres
bé el gluten
Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :
- Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
- Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
- Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Hola,
m’agardaría saber si aquí es cultiva aquest gra. O potser cal trasportarlo cap aquí uns quants centenars de kilometres?
I també vull remarcar…crec que hi estic mes o menys ben informat, pero, la Quinoa, ha augmentat el seu preu al mercat per els mateixos precolombins al ser tan exportat i “famós” per les seves propietats medicinals…nose si aixó es valora…pero, la meva salut no val lo mateix que la qualitat de vida de moltes dones i homes del planeta.
gràcies