Vi Saludable_Els Ceps de Cap de Creus1

El passat 13 d’abril es va presentar a Cadaqués l’associació Ceps de Cap de Creus, formada pels tres cellers ecològics que hi ha dintre del Parc Natural de Cap de Creus. En aquesta zona fa temps que s’està treballant per retrobar el caràcter funcional de les tradicions, una manera de fer sàvia dels nostres avantpassats que avui es converteix en la més moderna de les innovacions. Les terrasses eren el paisatge típic de Cap de Creus anys ençà fins que la fil·loxera les va forçar gairebé a desaparèixer. Per sort, persones entusiastes com les que estan al capdavant d’aquests tres cellers fan un pas endavant per tornar a capgirar la història d’un paratge tan màgic com el de Cap de Creus.

Vi Saludable_Els Ceps de Cap de Creus2

Tinc el plaer d’escoltar com neix i es forja aquesta associació de la mà de l’Anna Espelt, enòloga i directora del Celler Espelt, i de l’Óscar Palou, tècnic d’agricultura associat als parcs naturals de l’Empordà. “Tenim la vocació de conèixer en profunditat què és el que fa tan especial aquesta terra”, explica l’Anna. Un dels arguments inicials per crear l’associació va ser la necessitat d’indagar en les característiques històriques, geogràfiques, culturals, paisatgístiques i productives que fan possible l’elaboració del vi a la zona de Cap de Creus.

 “Tots tres compartim la preocupació per la terra, la integració amb la muntanya i el vincle familiar amb l’activitat productiva” 

Una vegada identificada la primera llavor, el projecte comença a agafar forma gràcies a l’empenta dels tres cellers ecològics de la zona: Mas Estela, Mas Perafita de Martín Faixó i Mas Marés d’Espelt. “Tots tres compartim la preocupació per la terra, la integració amb la muntanya i el vincle familiar amb l’activitat productiva”, detalla l’Anna. Tots tres cellers són una representació excel·lent de la feina ben feta a peu de finca i dintre del celler. Són un cant a l’elaboració d’un producte singular molt amarat al territori en el qual es produeix.

Vi Saludable_Els Ceps de Cap de Creus7

El Parc Natural de Cap de Creus es va crear l’any 1998 per protegir-ne l’entorn, tant terrestre com marí. Des de llavors, la seva gestió ha permès la millora de la qualitat de l’espai a partir de les seves figures de protecció i de les múltiples mesures de gestió. La novetat en els últims anys, extrapolable a la major part de parcs naturals de Catalunya, és la d’integrar l’activitat agrària, marítima i forestal en l’estratègia de protecció de l’espai. “Des del parc donem suport a una conservació activa. Una bona gestió de les finques amb models de producció ecològics és la millor garantia perquè aquell espai estigui en consonància amb el territori del parc”, argumenta l’Óscar. I és d’aquesta manera com la producció de vi ecològic al Cap de Creus es presenta com un model nou de gestió des d’una perspectiva agrària en què s’integren les activitats econòmiques tradicionals d’un territori amb figures de protecció com el Parc Natural.

Vi Saludable_Els Ceps de Cap de Creus6

Els objectius amb els quals neix l’associació Ceps de Cap de Creus estan en total consonància amb el que el Parc Natural preveu per a aquest espai. Més enllà de produir un vi excel·lent, els productors volen donar a conèixer el paisatge i la biodiversitat de la qual formen part, i sense la qual la seva feina no tindria cap mena de sentit. “Volem explicar que el cultiu en aquest Parc Natural és un fet identitari únic i una font de riquesa per als nostres ecosistemes”. L’Anna també argumenta la necessitat de recuperar el conreu de la vinya per fer front al risc de grans incendis forestals. Tant els viticultors com els gestors del territori són conscients del paper estratègic que juga un paisatge divers i ric en la prevenció de riscos naturals com els incendis.

Vi Saludable_Els Ceps de Cap de Creus4

Els vins que s’elaboren en aquests tres cellers són ecològics i un d’ells, Mas Estela, biodinàmic. Cadascun en el seu estil i tots sota el mateix paraigua de respecte per l’entorn, per la vinya i per les persones, tant per les que hi treballen com per les que gaudiran del producte. L’harmonia que desprenen les finques de Ceps de Cap de Creus és un dels trets que les defineix. Es respira en l’espai una delicadesa extrema a l’hora de cuidar del que és natural i de respectar tot allò que la saviesa de la vida posa a l’abast. “Hem anat a buscar vinyes velles i de varietats locals que són les que s’adapten millor a aquesta terra i a la nostra estimada tramuntana”, explica l’Anna. La Garnatxa és la varietat que més es treballa a les terrasses d’aquests cellers i la responsable d’uns vins elegants que transmeten el paisatge agosarat que les ha vist néixer.

Vi Saludable_Els Ceps de Cap de Creus5

Entre altres accions, l’associació Ceps de Cap de Creus organitza visites conjuntes als tres cellers. Us proposen un recorregut que comença als camps i que recorre d’una manera única indrets peculiars i recòndits, als quals només s’accedeix de la mà dels seus protagonistes. Ells us explicaran com són les vinyes de Cap de Creus, quina és la seva història, com es el cicle anual de la planta, per què treballen amb varietats antigues, quin és el procés fins al celler, què passa quan s’embotella el suc del raïm, i així, tot de detalls que us corprendran. I si amb aquestes descobertes no en teniu prou, també podreu delectar-vos en els diferents vins que elaboren tots tres cellers ecològics. Una ruta enoturística i paisatgística excel·lent que també us dóna l’opció de quedar-vos a dormir a Sa Perafita.

Per a més informació: cepsdecapdecreus

  Vi Saludable_Els Ceps de Cap de Creus10

Productes de la terra als parcs naturals de Catalunya

Catalunya té una extensa i diversa xarxa de parcs naturals repartits per tot el territori. Són espais en els quals la natura i el paisatge són els protagonistes. És per això que des de l’administració pública se’ls protegeix i gestiona.

En els darrers anys diferents parcs naturals estan impulsant mesures de foment de les activitats agràries i forestals productives perquè contribueixin a millorar la biodiversitat, el manteniment d’hàbitats i la preservació d’espècies, tant vegetals com animals. Podeu consultar el Catàleg de Productors del Parc Natural del Montsant o el del Parc Natural de l’Alt Pirineu i Aran.

Valorar productes alimentaris que tenen el seu origen en un espai protegit és una mesura activa de protecció i foment d’aquell espai. Quan degusteu una ampolla de vi dels Ceps de Cap de Creus estareu contribuint al fet que aquell paratge emblemàtic romangui viu i actiu. Consumir productes de la terra és una manera de posar el nostre gra de sorra al manteniment de la biodiversitat que alberguen els parcs naturals del nostre país.

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula