Ou al vapor en fulla de col

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Una manera saludable i elegant de presentar l’ou al vapor. Segur que sorprendreu a família i amics!

  • Racions:
    1
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    10 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 1 ou ecològic ben fresc
  • 1 fulla de col verda
  • Oli d’oliva verge extra
  • Pebre negre acabat de moldre
  • Sal marina fina

Dieta

  • Ceto
  • Depurativa
  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Ou al vapor en fulla de col

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    1
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    10 minuts

Una manera saludable i elegant de presentar l’ou al vapor. Segur que sorprendreu a família i amics!


Ingredients

  • 1 ou ecològic ben fresc
  • 1 fulla de col verda
  • Oli d’oliva verge extra
  • Pebre negre acabat de moldre
  • Sal marina fina

Elaboració

  1. Pinzelleu amb oli la fulla de col i col·loqueu-la a la cistella de la vaporera.
  2. Separeu la clara del rovell i, quan l'aigua arrenqui el bull, poseu la clara sobre la fulla de col i coeu-la uns 7 minuts o fins que ja estigui gairebé quallada.
  3. Poseu el rovell sobre la clara i deixeu-ho coure només 1 o 2 minuts per evitar que el rovell es cogui.
  4. Retireu-ho del foc, salpebreu-ho i mengeu-vos-ho immediatament.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Pinzelleu amb oli la fulla de col i col·loqueu-la a la cistella de la vaporera.
  2. Separeu la clara del rovell i, quan l’aigua arrenqui el bull, poseu la clara sobre la fulla de col i coeu-la uns 7 minuts o fins que ja estigui gairebé quallada.
  3. Poseu el rovell sobre la clara i deixeu-ho coure només 1 o 2 minuts per evitar que el rovell es cogui.
  4. Retireu-ho del foc, salpebreu-ho i mengeu-vos-ho immediatament.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

La cistella de bambú, el forn de vapor i les olles de vapor amb tapa ovalada com la Vitaliseur de Marion eviten que l’aigua condensada degoti sobre l’ou. En altres olles de vapor es pot cobrir l’ou amb una altra fulla de col més gran que la de sota perquè faci de paraigua. Si la fulla de col és de fibra dura, es pot coure uns minuts abans de posar-hi l’ou.

El temps de cocció varia lleugerament depenent del sistema de vapor emprat o de la temperatura que tingui l’ou. No obstant això, sempre s’ha de fer més temps la clara, perquè quedi ben cuita, que no pas el rovell, que no s’ha de coure. A l’article “Com cuinar l’ou de manera saludable” hi trobareu més detalls i el motiu pel qual és més recomanable l’ou al vapor, escalfat o passat per aigua que no pas l’ou ferrat, l’ou dur, el remenat o la truita.

Els apunts energètics

Un plat proteic, nutritiu i reforçant, amb un efecte lleugerament calorífic.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

S’ha dit moltes vegades que l’ou és molt ric en colesterol i que, per aquest motiu, no se n’ha d’abusar. Un ou gros conté aproximadament 210 g de colesterol, però, tal com explica la Montse Vallory a l’article “Com cuinar l’ou de manera saludable”, el més important és triar una bona manera de cuinar-lo per beneficiar-nos de tots els nutrients que té. Si el sotmetem a temperatures altes i durant força estona, el colesterol d’aquest ou es pot oxidar i, per tant, pot ser nociu per la salut cardiovascular.

Un ou cuinat al vapor tal com proposa aquesta recepta manté les qualitats nutricionals i conserva el colesterol sense oxidar. A l’ou, a banda de colesterol, hi trobem lecitina, un fosfolípid que ajuda a fer que l’organisme absorbeixi notablement menys colesterol de l’ou; a més, és ric en vitamines del grup B, com ara àcid fòlic, riboflavina, vitamina E, D i A, i té una proteïna d’alt valor biològic.

Al coure l’ou, la clara ha de quedar ben cuita i el rovell cru, per evitar que el colesterol i la lecitina que conté s’oxidin, i beneficiar-nos, així, de totes les propietats nutricionals de l’ou. La clara ben cuita té avantatges perquè es desnaturalitzen proteïnes amb característiques antinutritives: la flavoproteïna, que fa que absorbim menys vitamina B2, i l’avidina, que fa que absorbim menys vitamina B8. D’altra banda, quan s’evita la coagulació del rovell, els glòbuls de greix que conté es digereixen molt millor.

Trieu sempre ous ecològics, els del número 0, i rebutgeu els del 3.

Per a saber-ne més:

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat