La final del Plat Favorit dels Catalans estava entre el Confit de pota blava, moniato, prunes i vermut Tarrida, representant de la IGP Pollastre i les Mandonguilles de peus de porc i avellana amb sípia, del restaurant Color d’Olor de Poma de Reus, representant la DOP Avellana de Reus. Després d’un mes i 22 propostes de restaurants d’arreu del país, s’ha imposat la recepta, preparada per Susana Aragón, xef del restaurant Cèntric Gastrobar del Prat de Llobregat amb 14.926 vots. El pollastre de pota blava pren el relleu de l’Escudella i Carn d’Olla, que va guanyar la primera edició del concurs, celebrada l’any passat.
El concurs, organitzat per la revista Cuina i Catalunya Ràdio, aquest any s’ha dedicat a les 22 indicacions geogràfiques protegides (IGP) i denominacions d’origen protegides (DOP) que hi ha a Catalunya. Cadascun dels productes d’aquestes DOP i IGP protagonitzen els plats finalistes del concurs, que han preparat 22 restaurants d’arreu del país. El concurs ha estat tot un èxit des del seu inici el 16 d’ocubre i ha rebut més de 200.000 votacions.
Centric Gastrobar
El Cèntric Gastrobar by Ona Nuit és un restaurant Slow Food que treballa amb productes de primera qualitat, molts d’ells comprats directament als productors per afavorir el consum de productes locals i de temporada Km 0. Per exemple, la verdura la compren als agricultors del Parc Agrari del Baix Llobregat, les carxofes del Prat o el pollastre de pota blava del Prat el compren a Manuel Torres.
A la seva carta destaca la carn ecològica de vedella del Berguedà per les burgers, els ous de pota blava, els plats especials d’estiu amb verduretes i els menús tant de migdia, que és molt econòmic, com les diferents opcions de menús de grup també molt bé de preu.
El Gastrobar és un espai ubicat al Cèntric Espai Cultural del Prat de Llobregat. Un espai emblemàtic de la ciutat del Prat de Llobregat que uneix la gastronomia Km 0 i oferta cultural, amb un rerefons de responsabilitat social i ambiental. En el local conviuen esmorzars, vermuts dinars o sopars amb exposicions, concerts, monòlegs o festes temàtiques.
Recepta
Si voleu cuinar el Confit de pota blava, moniato, prunes i vermut Tarrida, Plat Favorit dels Catalans 2017, de la xef Susana Aragón, aquí teniu la recepta:
Ingredients
Per al confit de pota blava
- 4 cuixes de pota blava IGP Pollastre i Capó del Prat
- oli d’oliva verge extra
- 1 fulla de llorer i una branqueta de romaní
- 1 cabeça d’all
Per al suc del rostit
- les potes i el coll del pota blava IGP Pollastre i Capó del Prat
- 1 ceba
- 1 pastanaga
- ¼ de vi blanc
- ¼ de brandi
- ½ cabeça d’alls
- 1 l brou vegetal
Per al moniato
- ½ kg de moniato
- 50 g. de mantega
- pebre
- oli d’oliva verge extra
Per a les prunes amb Vermut Tarrida
- 200 g de prunes
- 200 ml de Vermut Tarrida
Preparació
- Per al confit: confiteu 4 cuixes de pota blava en una olla ampla i profunda, 3 h a 80 ºC.
- Feu el suc del rostit amb les potes i colls del pota blava, daurant-los fins que agafin color torrat.
- Afegiu-hi les verdures tallades, ofegueu-les i afegiu-hi el vi blanc i el brandi. Deixeu-lo evaporar i afegiu-hi el brou vegetal.
- Reduïu-ho fins a aconseguir una demi-glace.
- Per al moniato: coeu el moniato al forn fins que estigui tendre. Peleu-lo i tritureu-lo amb la mantega, l’oli i el pebre.
- Per a les prunes amb Vermut Tarrida: poseu els ingredients en una cassola i coeu-ho fins que evapori l’alcohol
- Daureu el confit de pota blava en una paella per aconseguir fer crosta pel costat de la pell i salseu-lo amb la demi-glace.
- Acompanyeu-lo amb la crema de moniato i les prunes amb Vermut Tarrida.