El càncer és principalment una malaltia ambiental: l’herència genètica per si sola no és suficient perquè la malaltia es desenvolupi i progressi, sinó que calen altres factors relacionats amb l’estil de vida, entre els quals l’alimentació constitueix un dels elements clau. La bona notícia és que una dieta equilibrada i nutritiva pot proporcionar a l’organisme les eines necessàries per mantenir-se sa, defensar-se de manera eficaç en cas d’una possible amenaça i reduir d’una manera significativa el risc de desenvolupar un càncer. En una paraula, cuidar el terreny intern amb una dieta adequada i uns hàbits saludables és la base de tota estratègia per prevenir l’aparició i desenvolupament d’un tumor o evitar una recaiguda.

Al llarg de dues classes analitzarem els factors que influeixen en el creixement de les cèl·lules tumorals i sobre els quals podem actuar amb una alimentació adequada. Aprendrem a identificar tant els aliments que ens perjudiquen com els que ens beneficien, amb els mètodes de cocció més saludables en cada cas i els materials i estris de cuina més segurs i lliures de tòxics.

PROGRAMA

1a classe

  • El càncer com a malaltia ambiental
  • La inflamació. Aliments antiinflamatoris i greixos saludables
  • Radicals lliures i estrès oxidatiu. Conseqüències per a l’organisme
  • Aliments i hàbits de vida que produeixen inflamació i estrès oxidatiu
  • Aliments d’efecte antiinflamatori i antioxidant. Els fitoquímics
  • Mètodes saludables de cocció i preparació d’aliments. Mètodes desaconsellats
  • Angiogènesi i creixement tumoral
  • Aliments que ajuden a inhibir l’angiogènesi
  • El sistema immune: sentinella davant del càncer
  • Aliments que enforteixen les defenses i aliments que les debiliten
  • Els riscos de la radiació per a la salut cel·lular
  • Aliments que neutralitzen la radiació i ajuden a eliminar-la

2a classe

  • L’equilibri àcid/alcalí. Acidosi metabòlica i hàbits que l’afavoreixen
  • Aliments acidificants i alcalinitzants. Com alcalinitzar el cos
  • La glucèmia i el sucre. El càncer s’alimenta de glucosa
  • Com fer una dieta d’index glucèmic baix
  • Aliments que ajuden a regular la glucèmia
  • Elaborar menús que mantinguin sanes les cèl·lules

INCLOU

·  Dossier amb apunts teòrics i de cuina pràctica sobre ingredients, mètodes de cocció i preparació d’aliments.
· Receptari complet amb informació sobre les propietats dels ingredients que s’han fet servir a classe i les seves aplicacions.
· Informació sobre parament i materials de cuina sans i segurs.
· Taules amb les propietats anticàncer d’aliments, herbes i espècies.
· Recomanacions útils per planificar un menú setmanal, sigui quin sigui el tipus de dieta.
· Demostració i pràctica culinària amb aliments ecològics i de temporada.
· Dinar-degustació de tots els plats preparats.

QUI

El curs va a càrrec d’Elena Carrió, Biòloga i xef al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts de NYC.

DIA

Dissabte 29, de 10.00-18.00 h, i diumenge 30 de setembre, de 10.00-15.30 h (degustació a les 14.30 h).

Les persones que no vulguin quedar-se a dinar el diumenge poden portar recipients de vidre per endur-se el menjar a casa.

LLOC

Barcelona Cuina Natural
c/ Berlinès, 3 (Barcelona)

Més informació a: inscripcions@barcelonacuinanatural.cat / 650 968 473

ORGANITZA