A Catalunya es llencen cada any 262.000 de tones de menjar a les escombraries, la major part encara aptes per al consum humà. Una dada alarmant que ha impulsat el naixement del projecte De Bon Profit!: una botiga sense ànim de lucre i fonamentat en els valors de la inclusió i la sostenibilitat.

La botiga té previst obrir les seves portes a Barcelona el 2019, i s’hi podran adquirir productes reaprofitats que altres comerços han descartat pel fet d’apropar-se a la data de caducitat o de consum preferent, tenir algun defecte en la forma o en el packaging o ser aliments frescos massa madurs, oferint una segona oportunitat d’arribar al consumidor amb una rebaixa d’entre un 50% i un 70% i evitant així que es llencin a les escombraries. Aquesta botiga serà un establiment com qualsevol altre, ja que facilitarà aliments a qualsevol persona independentment dels recursos, fomentant així la inclusió i accés a totes les persones. A més, el projecte no es sustentarà amb personal voluntari sinó que es crear llocs de treball per a persones amb risc d’exclusió social o aturats de llarga durada.

El projecte, que compta amb la col·laboració de les entitats Càritas, Rezero, Nutrició sense Fronteres, Fundació Banc de Recursos i Fundació Formació Treball,  s’ha presentat en el marc de les Jornades sobre experiències innovadores en l’aprofitament d’aliments a Europa, que s’ha realitzat a la Universitat Pompeu Fabra. Entre els participants, hi havia Adam Smith, fundador de The Real Junk Food Project al Regne Unit, Eva Schwaiger, directora del projecte LeO+ de Càritas Viena, Andrea Calori, que ha presentat el projecte Food Policy Milano. També hi va participar l’associació WeFood des de Dinamarca, així com Manuel Bruscas, autor del llibre “Los tomates de verdad son feos” i  la organització Espigoladors, entre d’altres.

Tots ells van coincidir en la necessitat d’enfocar-se en  la prevenció i eliminació del malbaratament actual, quantificant-lo i reduint-lo per acabar en una societat que no requereixi d’establiments que redistribueixin aquest tipus d’aliments.

Actualment, De bon profit! està estudiant la ubicació, els costos, i les empreses proveïdores que es requereixen per assegurar-ne la viabilitat dins del marc legal. Per fer-ho, el projecte s’inspira en l’expertesa d’altres països europeus per així poder extrapolar quin seria el model més adient per a la ciutat de Barcelona.

Els promotors del projecte esperen que el Parlament aprovi la nova proposició de llei pel malbaratament a Catalunya, que posa el focus en l’aprofitament però també en la quantificació i reducció del malbaratament. La tramitació va quedar paralitzada quan es va dissoldre l’anterior mandat parlamentari i resta pendent de la formació del nou govern. La legislació actual és bastant restrictiva respecte a la comercialització d’aliments que poden fer-se malbé fet que limita les possibles accions d’aquestes entitats.

Dúnia Mulet

Estudiant en pràctiques de Grau Superior de Dietètica a l’IFPS Roger de Llúria