Reduir entre un 3% i un 18% la sal, el sucre i els greixos en més de 3.500 productes alimentaris és una de les mesures del nou Pla de Col·laboració per a la millora de la composició dels aliments i les begudes. El Pla, presentat aquesta setmana per la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, i promogut a través de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN), ve avalat per les recomanacions de l’OMS i de la Unió Europea en termes de salut i alimentació.

En termes generals, el Pla estableix la reformulació en un percentatge concret de disminució de sal, sucre i greixos de molts productes processats de consum habitual a les famílies, nens i joves, com ara: la brioixeria/pastisseria, les begudes ensucrades, galetes, salses, productes lactis, aperitius salats, nèctars de fruita o cereals d’esmorzar, entre altres.

També inclou accions de restauració social (escoles, restaurants d’empreses i d’hospitals o administració, entre altres):

  • Més opcions de primers plats amb major contingut en hortalisses
  • Menys oferta de plats precuinats
  • Prioritat del iogurt natural per sobre de l’ensucrat
  • Més varietat de fruites en l’oferta de postres

En el cas de la restauració, inclou la reducció del contingut de sal i de sucre en els sobres monodosi i la inclusió de la llet desnatada a les cafeteries. En el cas de les màquines automàtiques, la reducció de les dosis màximes de sucre permès en begudes calentes, l’augment d’opcions saludables a les màquines i l’augment d’aigua i de refrescos sense sucres afegits.

Segons la ministra de Sanitat, el Pla serà una eina eficaç per lluitar contra les malalties cròniques que més afecten (la diabetis, les malalties cardiovasculars, el càncer) i l’obesitat. Amb aquestes mesures es pretén fomentar la investigació i el desenvolupament de productes que conformin una dieta amb menys sucres afegits, sal, greixos saturats, greixos trans i calories i impulsar les “bones pràctiques” per a una implementació efectiva de mesures que ajuden a millorar nutricionalment el conjunt de la dieta.

Consum de sucre

L’Organizació Mundial de la Salut recomana el consum de sucres lliures (afegits) al llarg de la vida. Tant per als adults com per als nens, es recomana que el consum de sucres lliures es redueixi a menys del 10% de la ingesta calòrica total. I afegeix que una reducció per sota del 5% de la ingesta calòrica total produiria beneficis addicionals per a la salut.

Segons el Ministeri de Sanitat, actualment les xifres de consum de sucre en la població espanyola adulta són del 19% al dia, dels quals un 8% són sucres afegits. En la població infantil (dels 6 mesos als 17 anys), el consum arribi al 21,5% al dia, dels quals un 10,4% són sucres afegits.

Si analitzem aquestes dades, ens adonarem que el consum de sucre afegit s’acosta a la mitjana màxima recomanada per l’OMS, tot i que les dades dels estudis de l’AECOSAN indiquen que el 53,9% dels nens i adolescents, el 25,6% dels adults i el 44,9% de les embarassades superen el límit del 10% recomanat per l’OMS.

A partir d’aquí, ens preguntem si no seria més fàcil enfocar les polítiques cap al foment d’accions destinades a informar i a educar a la població en el consum de menjar real no processat, anar més al mercat i menys al supermercat i menjar de temporada per afavorir la disminució del consum de sucre, sal i greixos trans afegits, abans que disminuir-los en 10%.

De tota manera, encara hi ha esperança: cada dia que passa els consumidors estem més informats gràcies, entre altres, a alguns moviments a través de les xarxes socials, com el #realfooder que fomenta el consum de menjar real per davant del menjat processat promogut pel nutricionista Carlos Ríos, Juan Revenga, Aitor Sánchez o Gabriela Uriarte. De fet, el promotor del moviment #realfooder va denunciar a través de les xarxes socials el #BoicotAlcampo que, dins la línia La vida azul —una selecció de productes d’aquesta cadena per ajudar als seus clients a menjar de forma equilibrada- s’hi incloïen productes com els cereals ensucrats, salsitxes, gelats, galetes de xocolata, pizza o refrescos i gominoles en comptes de fruita i verdura. A més, en la categoria de productes de La vida azul hi havia opcions recomanades amb un percentatge més gran de sucre respecte d’altres de no assenyalades.

Després de l’enrenou, Alcampo, a través de Twitter, va demanar disculpes públicament als consumidors per no haver sabut transmetre l’esperit de la campanya.

Actualment, els productes processats amb sucres, sal i greixos trans afegits són cada vegada més habituals als cistells de la compra de la majoria de la població, i aquest és el problema eral. I moviments com el #realfooder, que fomenten el consum de menjar “de veritat”, aporten informació més clara, més senzilla i amb menys llistes d’ingredients perquè tots siguem capaços d’escollir millor què comprem i què no.