S’apropa la nit de Sant Joan, la nit més curta i el dia més llarg de l’any, i data assenyalada en litúrgia de les plantes aromàtiques i medicinals. Una nit màgica al voltant de la qual, per tradició, es recullen algunes de les plantes remeieres més clàssiques: entre d’altres, l’hipèric, la santolina, l’esparnallac, la malva i la sempreviva. Segons la zona de Catalunya i tradició remeiera, aquesta llista varia i s’amplia o s’escurça. Els entesos en herbes remeieres ja fa dies que estan atents a la floració i al calendari lunar per collir-les amb totes les propietats. Si la part més interessant de la planta és la flor, el moment adient per collir-la serà quan el sol estigui més alt o en lluna plena, perquè és quan la saba de la planta puja a les parts superiors. En canvi, si interessa l’arrel, s’ha de collir en lluna nova, moment en què la saba es retira i es concentra a les arrels. Aquestes plantes s’assecaran de la forma més respectuosa possible per conservar al màxim les propietats, es maceraran, se’n faran alcohols, hidrolats, ungüents i pomades per tractar de manera externa i interna diferents afeccions.

Vilanova de Sau i el paratge que l’envolta reuneix les característiques adients per acollir esdeveniments sobre herbes remeieres. El seu aïllament ha permès que el grau de conservació del medi natural sigui molt elevat. La riquesa vegetal és enorme (més de mil espècies inventariades) i es poden trobar zones pràcticament verges amb flora autòctona. La majoria d’espècies d’orquídies catalanes hi són presents: castanyers, roures, alzines, freixes, aurons i altres arbres.

Aquest diumenge 3 de juny, la Fira d’Herbes Remeieres de Vilanova de Sau arribarà a la 27a edició i ho fa amb la satisfacció d’haver-se convertit en un referent al país entre les fires d’aquestes característiques. Gràcies a experts científics del món universitari, aquesta fira vol estar atenta a tot el que passa en el món de les plantes aromàtiques i medicinals. L’interès creixent sobre com s’han de fer servir per lluitar contra les malalties fa reflexionar sobre l’ús responsable d’algunes substàncies. El dia de la fira s’han organitzat diverses activitats:

  • L’exposició “Flors i plantes, amb fotografies des d’un telèfon mòbil. Permet fer treballs de reconeixement i identificació, mitjançant les imatges captades per dispositius mòbils.
  • Sortida botànica: Una oportunitat excel·lent per reconèixer exemplars i espècies pròpies de la zona i aprofitar la presència de professionals competents que poden resoldre dubtes i preguntes durant la passejada.
  • També s’hi celebren el tradicional Concurs de Rams de Flors Boscanes, el de Truites Casolanes i activitats per als més menuts i el públic familiar.

Si el 3 de juny no podeu anar-hi, no us amoïneu, perquè la cosa no acaba aquí! Uns dies abans de la fira i fins a la nit màgica de Sant Joan, s’inicien tot un seguit de propostes relacionades, entre les quals hi ha un curs d’elaboració de licors, de creació de rams de flors, de fotografia de natura, de fabricació de sabons, rutes botàniques, xerrades i conferències sobre plantes i usos diversos i sobre com reconèixer-les a la natura.

Una oportunitat excel·lent i en el millor moment de l’any per impregnar-vos de la saviesa ancestral de les plantes remeieres, mentre gaudiu de l’espectacle natural que ofereix la Vall de Sau i rodalia!

Dúnia Mulet

Estudiant en pràctiques de Grau Superior de Dietètica a l’IFPS Roger de Llúria