Diumenge, l’Associació Menjadors Ecològics, dirigida per Nani Moré, organitza una trobada per promoure la producció i el consum de les verdures de temporada i proximitat: un model saludable, educatiu, sostenible i just.
Seguint amb la tasca de divulgació d’un nou model alimentari basat en productes ecològics, pròxims i de temporada, l’Associació Menjadors Ecològics organitza aquest diumenge 23 de febrer una trobada especialment dedicada a les verdures de temporada a Vilassar de Mar.
D’onze a una del matí, al Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya (situat al costat del mercat del Maresme) s’hi podrà veure un mural amb totes les verdures de temporada, sentir diverses intervencions de persones reconegudes en l’àmbit, com ara la directora de l’associació Nani Moré (col·laboradora habitual d’Etselquemenges i responsable de la secció “Alimentació 0-3 anys”), s’oferirà informació sobre els beneficis del consum diari de productes del temps, a més d’agrupar diferents productors de la zona.
Recta final del Verkami de menjadors ecològics
Ja són 72 els mecenes que han posat el seu gra de sorra en el projecte i, gràcies a ells, l’Asssociació Menjadors Ecològics transformarà en ecològics i saludables els menjadors de les escoles de Catalunya. Ara, 28 dies després del llançament, el Verkami ja supera els 5.000 euros recaptats, però encara li falta un últim impuls per assolir els 7.160 euros necessaris per tirar endavant el projecte.
La trobada, que també preveu organitzar activitats dirigides per ls més petits, té el suport d’Etselquemenges, l’Associació Slow Food o Unió de Pagesos, entre d’altres.
Per què ens cal més divulgació sobre productes de temporada?
Avui, als supermercats convencionals, ens és possible trobar tomàquets, carbassons, maduixes, pebrots, pinyes o mangos durant tot l’any. Ens hi hem acostumat tant que moltes persones cuinen els mateixos plats al gener que a l’agost i la majoria de restaurants incorporen aquests aliments a la carta i els serveixen indistintament durant tot l’any. A moltes criatures –i a molts adults– a més, els és totalment inconcebible restringir determinades fruites i verdures a uns mesos determinats. Però, hi ha d’haver de tot durant tot l’any? Des d’un punt de vista saludable i ecològic, la resposta és rotundament negativa.
Si prenem l’enciam com a exemple i analitzem els efectes que té sobre l’organisme, veurem que és una verdura que ajuda a refrescar el cos. Per tant, la naturalesa ens el proporciona de manera natural durant els mesos d’estiu, que és quan fa més calor i l’organisme necessita refrescar-se. A l’hivern, en canvi, el cos està exposat a temperatures externes molt més fredes i per això necessita aliments reconstituents que l’ajudin a entrar en calor, no a agafar més fred. És el moment de prendre all, all tendre, api, bleda, carxofa, calçot, col, coliflor, espinac, espàrrec, pastanaga, porro o xirivia: les verdures i fruites amb què, en definitiva, ens obsequia la terra durant els mesos més freds de l’any. D’aquí rau la importància de respectar els cicles naturals de la terra: la naturalesa és prou sàvia per saber-nos proporcionar els aliments que ens calen en cada moment. Si ho fem així, estarem alimentant el cos d’una manera saludable, a més de respectuosa i sostenible amb l’entorn.
Per tant, la naturalesa ens el proporciona de manera natural durant els mesos d’estiu, que és quan fa més calor i l’organisme necessita refrescar-se. A l’hivern, en canvi, el cos està exposat a temperatures externes molt més fredes i per això necessita aliments reconstituents que l’ajudin a entrar en calor, no a agafar més fred. És el moment de prendre all, all tendre, api, bleda, carxofa, calçot, col, coliflor, espinac, espàrrec, pastanaga, porro o xirivia: les verdures i fruites amb què, en definitiva, ens obsequia la terra durant els mesos més freds de l’any. D’aquí rau la importància de respectar els cicles naturals de la terra: la naturalesa és prou sàvia per saber-nos proporcionar els aliments que ens calen en cada moment. Si ho fem així, estarem alimentant el cos d’una manera saludable, a més de respectuosa i sostenible amb l’entorn.
Els criteris de temporalitat i de zona geogràfica són precisament els pilars del Km 0, el moviment que defensa un model alimentari saludable, educatiu, sostenible i just i també és el que l’Associació Menjadors Ecològics vol exportar a les cuines dels menjadors de les escoles catalanes amb el seu projecte pioner, que ja vam presentar fa unes setmanes i que ja encara la recta final. Amb el coneixement i l’assessorament adequats, perfilarem un model nou de menjadors escolars!
Col·labora-hi!
Explica’ns la teva activitat
Si organitzeu fires, mercats, tallers, cursos, seminaris, xerrades o qualsevol activitat vinculada amb el món bio i saludable, poseu-vos en contacte amb nosaltres i l’afegirem a l’agenda que publiquem cada divendres. Promocioneu-vos i ajudeu-nos a ser presents a totes les comarques! Escriviu-nos a mcosta@etselquemenges.cat