Un any més, l’Associació Slow Food ha reunit avui, al Maresme, els restaurants que aposten per una cuina compromesa per tal de fer el lliurament anual dels distintius Km0-Slow Food, en aquest cas a 9 nous restaurants que entren a la llista (ja en són 74) gràcies a la seva aposta per una cuina ecològica, de proximitat i saludable.

Els restaurants que des d’avui ja comptaran amb la placa Slow Food als seus aparadors en són quatre del convivium Slow Food BarcelonaEl Chigre 1769 de Francisco Heras que ja compta amb la placa Slow al seu restaurant Llamber, La CastanyaEl Trapío a la Bonanova, i el Montiel, al Born. Del convivium de Tarragona, entra el restaurant Amaré de Roquetes, al Baix Ebre, el restaurant Integral a Figueres, el Vicus, el primer slow food que tindrà, des d’ara, el poble de Pals, al Baix Empordà i del convivium del Garraf, entra El Cigró d’Or, del xef Oriol Llavina, obert des de fa anys al mercat de Vilafranca del Penedès. La Fonda Marina de Montgat és la nova incorporació al Maresme i ha estat l’escenari avui del Mercat de la Terra que s’ha celebrat per encetar la jornada. Amb la incorporació de la Fonda Marina, Slow Food Maresme, que ha organitzat les jornades d’enguany, ja compta amb tres restaurants Km0-Slow Food.

La directora d’Etselquemenges, Núria Coll, i l’actor, Pep Parés, han fet l’entrega de les plaques al celler Alta Alella, un autèntic referent en vi ecològic i natural a Catalunya i que uneix l’enoturisme amb la gastronomia a través del restaurant Els Garrofers, també ecològic, també a Alella i on avui s’ha celebrat el dinar de germanor de tots els restaurants Km0-Slow Food de Catalunya que ja superen la setantena.

Durant el dinar s’ha pogut constatar que cada cop hi ha una nova generació més potent de xefs i restauradors que fan una aposta per l’alimentació sense pesticides i transgènics i que fins ara ja lideraven restaurants reconeguts de molt d’èxit. Un exemple d’això és que ja hi ha restaurants Km0 que tenen un mateix responsable com ara Enric Millà (El Dien i El Rasputín) Francisco Heras (Llamber i Chigre 1769) o Jordi Limón amb el Restaurant Somorrostro i Rebelot.

Josep Pàmies, el premiat més fotografiat

I per segon any consecutiu, l’Associació Slow Food aprofita l’entrega de plaques per a fer diversos reconeixements a productors i menjadors compromesos amb els criteris de Slow Food i que aquesta segona edició ha guanyat un any més. l’Escola St Paul’s School. Pel que fa als productors, s’ha reconegut la tasca de Josep Pàmies i La Dolça Revolució a través de l’estèvia com a planta insígnia de la lluita incansable de Pàmies. Pàmies ha estat el més aplaudit i fotografiat i tots els restaurants han rebut una planta d’estèvia juntament amb la placa. El reconeixement a la recuperació de tradicions ha estat per Mas Marcè dedicats a la ramaderia ecològica i producció de lactis a Siurana d’Empordà i el reconeixement a la innovació i acció social ha estat per Ous la Klosca, un centre especial de treball dedicat a la producció agroalimentària ecològica a Mataró.