A l’estiu, hem d’aguditzar l’enginy per buscar estratègies per combatre la calor sufocant i que ens ajudin a refrescar-nos per dins i per fora. Aire condicionat, banys a la platja o piscina, migdiades a l’ombra, fruita fresca… tenim mil i una opcions, però, a l’Estat espanyol, és impossible concebre un estiu sense la seva beguda per excel·lència: el gaspatxo, una barreja de vegetals triturats i amanits que es guarda a la nevera i que ens espera fresc i deliciós per recuperar-nos de la xafogor exterior.

Els orígens del gaspatxo són incerts. Se situen a la zona d’Andalusia, i es tracta d’una espècie de sopa a base de pa, all, oli, vinagre, aigua i sal que es va popularitzar amb gran acceptació entre pagesos, pastors i altra gent humil. S’elaborava amb la tècnica de la picada i era similar al també famós ajoblanco. No va ser fins al descobriment de les Amèriques, quan es van introduir el tomàquet i el pebrot a la Península, que es van començar a incloure aquestes hortalisses i altres a la recepta base, fet que la va fer més semblant a la versió del gaspatxo actual. Així, trobem gaspatxos freds i calents, com l’extremeny, vermells, blancs, verds, dolços…

És una font important de vitamines, minerals, amb propietats antioxidants i de fibra, motiu pel qual resulta saciant. Avui dia trobem mil i una versions, tantes com la imaginació ens permeti. No hi ha manera més deliciosa i ràpida de refrescar-nos i alhora nodrir-nos i, gràcies a la tecnologia actual, és també ràpida i fàcil, ja que només necessitem ingredients de gran qualitat i una trituradora.

No obstant això, per als més mandrosos o per als dies que anem justos de temps o simplement no ens ve de gust entrar a la cuina, hi ha les versions envasades comercials que podem trobar en qualsevol supermercat. Però realment val la pena consumir-los? Hi ha diferències amb el casolà?

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha fet un estudi de gust amb tastadors experts en 43 gaspatxos i 21 salmorejos (una altra variant de la recepta original) de marques conegudes i acaba de fer públiques les conclusions. Es tracta d’una organització independent sense ànim de lucre que ofereix continguts i informacions al consumidor amb l’objectiu que contractin serveis i comprin productes estant ben informats.

La majoria dels gaspatxos no porten pa, detall que els fa aptes per a celíacs, però això fa que tinguin una textura aigualida i deslligada allunyada de la tradicional. Exemple d’això són Carrefour Selección amb tomàquet raff, Alvalle Suave, Solfrío, Auchan Suave o Bo de Debò, entre d’altres.

Una altra característica que els allunya del gust tradicional és el toc avinagrat en excés, que podem trobar en els gaspatxos Biosabor Ecológico, Carrefour, Dia, Hacendado Suave o Chef Select Suave.

L’estudi continua esmentant els que aporten un toc amarg, com Alvalle Original o Allpende; massa àcid, com Bio Sabor Ecológico i Bio Don Simón; els que en comptes de gaspatxo semblen una sopa freda de verdures, com Bio Sabor de Invierno Ecológico, i els que fan olor i tenen gust de salsa de pebrots del piquillo com Carrefour Suave sense cogombre.

No obstant això, l’OCU troba bones opcions en els gaspatxos Chef Select Tradicional (Lidl), Aliada Tradicional (El Corte Inglés), Hacendado Andaluz (Mercadona), El Corte Inglés Tradicional, Don Simón Tradicional, Santa Teresa, Hacendado Tradicional (Mercadona), Hacendado Suave (Mercadona) i Supersol d’hortalisses fresques.

Si parlem del salmorejo, no surt més ben parat que el seu homònim, ja que, segons el tast, no té una textura cremosa, sinó que s’acosta més a unes farinetes grumolloses i amb gust de pebrot, ingredient que no té res a veure amb la recepta original. A més, incorpora massa sal, ja que no baixa dels 2 g per cada 250 ml, i en algun cas arriba a 3 g, més de la meitat diària màxima recomanada per l’OMS. En el rànquing, els més ben valorats són Alvalle i Hacendado Estilo Cordobés. Suspenen, però, Santa Teresa Pan de Pueblo, Allpende, Don Simón i Solfrío.

Per poder obtenir totes les dades i ampliar la informació, l’OCU ens ofereix en aquest enllaç l’accés al comparador complet: https://www.ocu.org/alimentacion/alimentos/test/comparar-gazpachos

Finalment, l’estudi també suspèn en etiquetatge, ja que, en analitzar la informació, alguns ometen el percentatge concret dels ingredients emprats, tot i que sí que apareixen en la imatge de l’envàs, amb la qual cosa s’incompleix la normativa.

És evident que hi ha mil opcions, però cap com fer-lo a casa. A Soycomocomo o Etselquemenges t’oferim receptes ràpides i delicioses perquè gaudeixis cuidant-te. Descobreix-les!