El Departament d’Ensenyament s’ha fixat com a molt tard finals de desembre per aprovar el nou decret de menjadors i que s’adeqüi a la legislació vigent. Hi ha pressa sobretot per complir la llei de contractes públics i aquest fet sembla que pot modificar dràsticament la manera com es contracten els serveis de menjador. Si s’arriba a aplicar l’actual esborrany de decret tots els menjadors hauran de passar per un procés de licitació pública que aboliria la contractació directa via AMPA o AFA dels centres educatius. És per aquest motiu que les associacions de família estan en peu de guerra amb Ensenyament.
Concretament les AMPA del Baix Empordà, Gironès i Pla de l’Estany, per diferents motius, estan protagonitzant un conflicte obert amb els respectius consells comarcals, que tenen la competència cedida per la Generalitat en matèria de transport i menjador escolar i que, en molts casos, fins ara no aplicaven. Arran de la nova normativa de contractació pública aquests ens comarcals han volgut començar a retirar la gestió directa dels menjadors a diverses AMPA. Altres consells comarcals del país han preferit acceptar una pròrroga d’un curs a l’espera de l’aprovació del nou decret. Sigui com sigui, la regulació dels menjadors és una qüestió que porta des de fa temps de corcoll a Ensenyament i a la comunitat educativa.
En mig d’aquest moment àlgid del conflicte aquest mes de setembre neix SOS Menjadors amb la finalitat principal d’aixoplugar sota seu famílies d’alumnes, sindicats, entitats i organitzacions vinculades amb el sector de les col·lectivitats, el món educatiu i la sobirania alimentària, per impulsar un nou canvi de paradigma pel que fa al temps de migdia als centres educatius de titularitat pública. SOS Menjadors defensa elevar la categoria pedagògica del menjador, com un espai educatiu més del centre, i integrat plenament en el projecte educatiu. Per altra banda demanda que aquest espai reconegut s’emmarqui dins el dret a l’educació i que per tant sigui universal i gratuït, garantint alhora el dret a una alimentació de qualitat de tots els alumnes en període escolar.
Què prepara SOS Menjadors?
En aquests moments un “grup motor” té l’objectiu d’organitzar l’assemblea fundacional de SOS Menjadors prevista pel proper 20 d’octubre a Girona. Organitzar la coordinadora, donar a conèixer la situació actual del sector, plantejar propostes d’articulat d’una ILP sobre menjadors, seran els punts a abordar en aquesta trobada.
Nani Moré és una de les portaveus del “grup motor“: “volem menjadors de qualitat i el decret del Departament, des del nostre punt de vista, va en sentit contrari: dóna entrada només a les grans empreses amb un model d’homologació de volum de negoci on les petites iniciatives i les empreses de nova creació, no hi tindran cabuda”. Moré insisteix en això conscient que el 58% de les escoles està a mans de 4 grans empreses: Serunion, Aramark, Ausolan i Compass Group (Eurest). Però aquest no és l’únic defecte del decret, segons SOS Menjadors: “veiem les ràtios que fixa el Departament i ens semblen insuficients. A educació primària, per exemple, la ràtio és de 30 alumnes per monitor. És una bestiesa! A més cal garantir la cobertura de vetlladors per aquells alumnes amb necessitats educatives especials i que actualment només és atesa parcialment dins l’horari lectiu. I tampoc parlen de les ràtios que hi ha d’haver de personal dins la cuina, ni tampoc de la formació que han de tenir aquests treballadors. El que també preocupa i molt a la comunitat educativa és que amb el nou decret les AMPES no podran decidir quina empresa els ha de dur la gestió del seu menjador, quin model volen o si volen l’autogestió.
Segons la Generalitat, ara les famílies només podran participar dins la comissió del menjador o en les taules de contractació, però en cap cas decidir. Una situació que de fer-se realitat distarà molt de la capacitat actual de les famílies de decidir el model de menjador. El que no canviarà serà que les famílies hauran de continuar pagant el servei de la seva butxaca.
SOS Menjadors impulsarà una ILP per derogar el decret d’Ensenyament
Nani Moré explica que amb una llei ben feta hi hauria la possibilitat de tancar el cercle i afavorir la pagesia del nostre país. “A Catalunya ens produïm aproximadament el 40% dels aliments que mengem. Però si l’administració garantís que els aliments dels nostres pagesos arriben a les escoles, que és un client estable i voluminós, promouríem el menjar saludable, de proximitat i/o ecològic, aconseguiríem fer remuntar el sector primari. Actualment només un 1% de la població activa es dedica a la pagesia i tenim un 12% d’atur”.
Per aconseguir tot això, SOS Menjadors impulsarà ben aviat una ILP (Iniciativa Legislativa Popular). En aquests moments ja han realitzat consultes a diversos juristes per estudiar la seva viabilitat legal. Una ILP, segons la regulació catalana, requereix 50.000 signatures per poder ser debatuda en el Parlament. Un procés llarg i feixuc, però que si prosperés anul·laria qualsevol decret de menjadors. Recordem exemples d’èxit d’ILP a Catalunya com l’abolició dels toros o l’aprovada ILP sobre la renda mínima garantida
Podeu trobar més informació sobre la Coordinadora SOS Menjadors al web sosmenjadors.cat.