Prova-ho
- Segueix una dieta rica en nutrients antioxidants (vitamina C, betacarotè, licopè, proantocianidines) presents en les verdures i fruites ecològiques i de temporada com són els maduixots i fruites del bosc, les cireres, els albercocs, el meló i la síndria, les carxofes, l’api, els tomàquets, els porros….
- Consumeix cereals integrals ecològics (rics en vitamines del grup B, vitamina E, magnesi, calci i ferro), algues (riques en molts minerals com el calci i el ferro), proteïna vegetal com el llegum, la quinoa, i proteïna animal com el peix fresc (ric en Omega-3, en el cas del peix blau) i escull fonts riques en àcids grassos essencials (Omega-3 i Omega-6) com els fruits secs i les llavors oleaginoses.
- Desterra de la teva dieta el sucre refinat present en els aliments industrialitzats i de pastisseria i decanta’t per dolços més naturals com la fruita fresca o deshidratada i productes que continguin melasses de cereals. També elimina l’excés de greixos saturats reduint el consum de carn, embotits i formatges.
- Si busques una major protecció, des de dintre, pots complementar la dieta amb betacarotè de font natural, procedent de l’alga dunaliella salina i amb complements rics en col·lagen i àcid hialurònic. Aconseguiràs una bona hidratació i elasticitat de la pell. Un altre bon complement és l’aigua de mar però d’aquest en parlarem la setmana que ve més extensament.
- Protegeix la pell per fora amb cosmètics de qualitat donant preferència als que presenten el segell ecològic, ja que nodreixen i deixen respirar correctament aquest gran òrgan. I pel que fa als protectors solars, decanta’t pels que contenen filtres minerals o físics formats per partícules minerals com l’òxid de titani i l’òxid de zinc. Aquests actuen desviant o reflectint les radiacions i creant un efecte de barrera.
- També és important que t’asseguris una bona hidratació de la pell amb olis vegetals de bona qualitat, com per exemple l’oli vegetal de rosa mosqueta, de sèsam o de jojoba, que ens ajudaran a regenerar i a hidratar la pell. Amb tots aquests consells podràs lluir una pell saludable tot l’any.
Com més protagonisme pren el sol, més conscients som de tots aquells defectes de la pell que durant l’època de fred han passat desapercebuts: pell flàccida, seca i poc brillant, taques, pell de taronja, lleugeres expressions de la cara que defineixen les primeres arrugues… En què hem fallat? Ens hem excedit en el menjar? No l’hem cuidat prou bé? O és que potser comencen a aflorar els efectes negatius de l’exposició continuada al sol dels darrers anys?
La pell no només és la capa que ens cobreix i ens fa de barrera del medi extern: està directament relacionada amb el sistema immunitari i el sistema nerviós. A banda de ser l’òrgan més gran del cos que respira, neteja les impureses i regula la temperatura corporal, també ens proporciona molta informació sobre com estem físicament i com ens sentim emocionalment. L’exposició al sol, l’estrès, les toxines acumulades o la mala alimentació són factors que poden desencadenar molts problemes de pell: èczema, acne, taques… Alimentació saludable, oxigenació, descans i cosmètics de qualitat són els principals elements que hem de tenir en compte tot l’any, sobretot a l’estiu, per protegir la pell adequadament.
Què necessita la teva pell?
Per saber el que necessita la pell necessitem conèixer els principals components que la formen: col·lagen, elastina, àcid hialurònic, aigua i greix. El col·lagen i l’elastina són substàncies proteiques, que formen part estructural, necessàries per tenir una pell hidratada, tersa i flexible; l’àcid hialurònic és un polisacàrid (constituït per cadenes d’hidrats de carboni complexes) que forma part de la matriu dèrmica i té la capacitat de retenir aigua proporcionant hidratació, suavitat i fermesa.
Tant l’aigua i el greix han d’estar en equilibri i són components fonamentals per aconseguir una pell hidratada i lluminosa. El pas dels anys (a partir dels 25 anys), l’excés de sol i els altres factors abans esmentats afavoreixen la pèrdua de col·lagen, elastina i àcid hialurònic, desestabilitzant el delicat equilibri aigua-greix. Un dels símptomes més visibles del seu descens és quan ens mirem al mirall i percebem les primeres arrugues, taques i pell seca. Un dels principals culpables d’aquest envelliment precoç de la pell és l’excés de radicals lliures (molècules molt inestables). Tot i que el cos disposa d’una bateria de nutrients antioxidants per neutralitzar-los, a vegades no és suficient.
Però a part del sol també hem de procurar eliminar els sucres refinats de la dieta. Hi ha molts estudis científics, com aquest publicat en el Clinics in Dermatology, on s’ha vist que acceleren el procés d’envelliment de la pell. Quan mengem, el nostre cos transforma els hidrats de carboni i el sucre refinat en glucosa. Si aquesta glucosa és excessiva, no pot arribar a les cèl·lules a través del vehicle de transport habitual i ha de fer servir molècules de proteïnes. Aquesta unió indeguda s’anomena glicació i es produeix sobre el col·lagen i l’elastina de la pell apareixent flaccidesa i descolgament, un procés que s’estimula també amb la presència de llum ultraviolada a la pell.
descobrir si
toleres
bé el gluten
Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :
- Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
- Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
- Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.