Lactància materna

Lactància materna

Els avantatges de la lactància materna són nombrosos tant per al nadó com per a la mare: la llet materna és la millor font de nutrició per a un nadó acabat de néixer; molts dels components que té ajuden a protegir el nadó contra infeccions i malalties; les proteïnes de la llet materna es digereixen més fàcilment que les de la llet de fórmula o la llet de vaca; el calci i el ferro de la llet materna també són més fàcils d’absorbir; a més, conté factors de creixement, citocines, hormones i ofereix molts avantatges respecte de les llets de fórmula de la llet de vaca o de la proteïna de soja.

Els avantatges de la lactància materna per al nadó i per a la mare

L’Organització Mundial de la Salut recomana un mínim de dos anys de lactància materna per a tots els nadons: durant els sis primers mesos, lactància materna exclusiva i, després, acompanyant la introducció dels aliments. La lactància materna s’associa amb un millor rendiment i desenvolupament cognitiu, i també amb una incidència i gravetat més baixes de la diarrea, otitis mitjana i infeccions respiratòries. La lactància exclusiva durant un mínim de sis mesos s’associa amb menys incidència de malalties al•lèrgiques en lactants de risc (nadons amb almenys un familiar de primer grau amb l’al•lèrgia) i també amb menys obesitat en la infància i l’adolescència, així com amb menys hipertensió i hipercolesterolèmia en l’edat adulta.

Pel que fa a la mare, la lactància materna també s’associa amb una disminució del risc de càncer de mama i d’ovari en el període premenopàusic, i de les fractures de maluc i osteoporosi en el període postmenopàusic.

Alumini en les llets de fórmula

Un estudi britànic posava de manifest que les llets de fórmula contenen alumini, un metall potencialment perjudicial per al nadó. El contingut d’alumini d’una sèrie de fórmules per a lactants és particularment elevat, sobretot en el cas dels preparats per a prematurs i les llets de soja dissenyades per als nens amb al•lèrgia o intolerància a la llet de vaca. Les conclusions de l’estudi original van més enllà i assenyalen que, “tot i que durant anys s’ha sabut que les llets de fórmula estan contaminades amb quantitats significatives d’alumini, no hi ha cap evidència que els fabricants d’aquests productes ho considerin un tema important relacionat amb la salut”.

Igual de bones?

L’afirmació “Els preparats per a lactants són tan bons com la llet materna” no és certa. Els resultats que s’han obtingut en els països desenvolupats difereixen substancialment entre qui ha fet servir llet de fórmula i qui ha recorregut a la lactància materna. Per als nadons, la llet materna significa menys malalties infeccioses, gastroenteritis, pneumònia així com una disminució del risc d’obesitat infantil, diabetis tipus 1 i tipus 2, leucèmia i la síndrome de mort sobtada del lactant. Per a les mares, el fet d’alletar s’associa amb una disminució de la incidència de càncer de mama premenopàusic, càncer d’ovari, i menys pes gestacional retingut, diabetis de tipus 2, infart de miocardi i síndrome metabòlica. Els obstetres i llevadores estan en una posició única per aconsellar les mares sobre l’impacte de la lactància materna en la salut i per vetllar perquè mares i nadons rebin l’atenció adequada, basada en l’evidència, a partir del naixement.

En comparació amb els nens alimentats amb llet de fórmula, els nadons alletats amb llet materna s’enfronten a un risc més baix de malalties infeccioses en el primer any de vida. Aquestes diferències es poden explicar pels factors d’immunitat innata (anticossos IgA) que té la llet materna i que ofereixen protecció contra la infecció. A més, té oligosacàrids, que impedeixen l’adhesió de patògens respiratoris comuns, com ara l’Haemophilus influenzae i l’Streptococcus pneumoniae, a l’epiteli respiratori, i glicoproteïnes, que impedeixen la unió de patògens intestinals com ara el Vibrio cholerae, l’Escherichia coli, i el Rotavirus.

La doctora Imma Pablos, de l’equip de pediatria territorial de l’Alt Penedès ho diu ben clar: “Ja fa un temps que s’està intentant canviar la mentalitat dels mitjans i de tota la societat. La lactància materna o natural no comporta cap benefici ni nutricional ni de cap mena a ningú perquè és el que és normal a la nostra espècie. El problema és que les llets de fórmula comporten un risc per a la salut de tothom (del bebè en primer lloc, però també per a la mare, per a la societat i per al medi ambient). El més bonic que he sentit darrerament –d’una psiquiatra infantil i perinatal que també té un web: Ibone Olza– és que l’alletament és el sistema de què ens dota la natura per protegir la nostra espècie, no només nutritivament, sinó en la generació del vincle i l’afecció, que seria el que fa que els progenitors cuidem de les nostres cries per sobre de la nostra vida. Amb l’alletament no ho hem ni de pensar, es genera sol; a les mares que donen llet de fórmula els hem de recomanar que agafin el nen tant com puguin per tal de produir aquest vincle amb el contacte”.

Llet materna o de fórmula?

La decisió d’alletar o d’alimentar amb fórmula és una decisió molt personal. Per a moltes dones, la decisió d’alletar o d’alimentar amb fórmula es basa en el seu nivell de comoditat, estil de vida i les consideracions mèdiques específiques que puguin tenir. Per a les mares que no poden alletar o que decideixen no fer-ho, la fórmula infantil no és l’única alternativa. I encara que sí que hi ha algunes dones que realment no poden alletar, moltes de les que s’ho pensen, sí que poden. Hi ha centres amb assessors en lactància que donen suport a les mares que ho necessitin. Si realment no es pot alletar, hi ha els bancs de llet o llet de donants com a alternativa en casos especials, com grans prematurs, per exemple.

 

Fonts d’informació

 

 

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic