bascula-730

En adults, cada cinc quilos d’increment de pes comporten tres vegades més risc d’angina de pit, diabetis i hipertensió arterial.

Del total, el 44% de les diabetis i el 23% de les isquèmies cardíaques estan relacionades amb l’excés de pes.

Ara, a més, s’ha comprovat una relació lineal de l’excés de pes amb el càncer d’úter (endometri), cèrvix, vesícula biliar, ronyó, tiroides i leucèmia. També s’ha relacionat amb el càncer de fetge, còlon, ovari i mama (en postmenopausa).

El 41% dels càncers uterins i el 10% dels de vesícula biliar, ronyó, fetge i còlon es relacionen amb l’excés de pes. Com més pes… més càncer!

Com puc saber si tinc un pes “ideal”?

Una mesura fàcil és l’índex de massa corporal, que distribueix el pes del cos en metres quadrats, i així es pot comparar amb taules de normalitat.

IMC = pes (Kg) / talla2 (m)

Es fa servir a partir dels setze anys, i no es recomana en persones amb molta musculatura (grans esportistes).

L’IMC normal és entre 18,5 i 25.

L’Organització Mundial de la Salut recomana uns valors òptims entre 21 i 23.

Per sobre de 25 és sobrepès, per sobre de 30 obesitat, i més de 40, obesitat extrema. Per sota de 18,5 és infrapès.

Jo estic molt malament de pes, i la resta?

A Espanya el 2013 hi havia un 54,5% de persones amb sobrepès (IMC>25). D’aquestes un 20,5% són obeses (IMC>30), més o menys com passa a l’Europa occidental (21%). Als Estats Units, la taxa d’obesos arriba al 33%; i al Sud-est asiàtic no arriba al 7%.

Arreu del món, el 1980 hi havia un 28,8% de sobrepès, i el 2013 un 36,9%.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va comptabilitzar el 2008 1.400 milions d’obesos al món (de més de vint anys). Cada any moren com a conseqüència de l’excés de pes o obesitat més de 2,8 milions de persones.

En cap país hi ha hagut una disminució de la prevalença d’obesitat en els darrers 33 anys.

Per cada augment d’1 punt en l’IMC (1 kg/cm2) hi hauria estadísticament 3.790 casos nous de càncers en la població.

I a què és degut?

Per una banda a l’augment de menjar ràpid, especialment amb massa greixos i sucres; i per l’altra, a un augment de la vida sedentària lligada a la urbanització i formes de treball. L’any 2008, un 35% de la població era sedentària.

running

I què puc fer?

L’excés de pes i l’obesitat es poden prevenir!

Cal educació per menjar millor (quantitativament i qualitativament) i fer més activitat física.

El balanç entre l’energia consumida i la ingerida és un dels factors principals a l’hora d’acumular greix.

Cal conèixer bé els aliments i les necessitats energètiques en funció de l’edat, sexe, activitat física i laboral, embaràs o lactància, canvis de salut (dislipèmia, diabetis, anèmia, intoleràncies, al·lèrgies, diverticles intestinals, restrenyiment, etc.), opcions alimentàries com vegetarianisme, veganisme, crudiveganisme, frugivorisme, o d’altres.

Segons l’OMS, com a recomanacions generals cal:

  • ajustar la ingesta energètica a l’estil de vida i necessitats actuals;
  • augmentar el consum de fruita, verdura, llegums, cereals i fruita seca;
  • fer activitat física regular més de 150 minuts setmanals (adults).

Bibliografia

1- Bhaskaran, K. et al. Body-mass index and risk of 22 specific cancers: a population-based cohort study of 5·24 million UK adults. Lancet , 384 (9945): 755-65.

2- Marie Ng et al. Global, regional, and national prevalence of overweight and obesity in children and adults during 1980–2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013. Lancet, 384 (9945): 766-81.

  1. Campbell, P.T.: Obesity: a certain and avoidable cause of cancer. Lancet, 384 (9945): 727-8.
  2. McPherson, K.: Reducing the global prevalence of overweight and obesity. Lancet, 384 (9945): 728-30.

Webgrafia

(consultada gener 2015)

  1. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/es/
  2. http://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-definition/obesity-definition-full-story/
  3. http://apps.who.int/bmi/index.jsp
  4. http://www.who.int/gho/ncd/risk_factors/bmi_text/en/
  5. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/es/

 

Article escrit per:

OrpellaXavier Orpella

Metge especialista en Salut Laboral i Promoció de la Salut
Correu: info@etselquemenges.cat