Etselquemenges ha descobert una estrella. Es diu Gabriel, tot i que el seu nom artístic és Biel Baum. Té 9 anys, viu a Terrassa i des d’aquest estiu és el cuiner i presentador del programa Arte na Cozinha, del canal brasiler Chef TV, dirigit a nens i nenes de 6 a 12 anys de tot el món.

Els capítols s’enregistren a la Universitat Politècnica de Catalunya. L’excepcionalitat no s’acaba aquí: totes les receptes que ensenya formen part d’una cuina saludable, natural, sense sucres, sense llet i ecològicaQuedo amb en Gabriel i la seva mare, la Sabrina, al mercat de La Boqueria de Barcelona per descobrir com han arribat fins aquí. Com que la parella actual de la Sabrina és català i ella és brasilera, viuen amb un peu a cada país i, per això, en Gabriel barreja llengües. Al cap d’uns minuts ja m’adono d’un primer detall…

Sabrina… en Gabriel és superdotat?

Sabrina: Sí.

En Gabriel va a l’escola?

Sabrina: No. Seguim el programa americà Home Schooling, ensenyament a distància. Per això tampoc té fluïdesa a l’hora de parlar català.

Gabriel: A classe m’avorria. Acabava els exercicis sempre el primer.

“A la Universitat Politècnica s’està gravant el primer programa de cuina infantil sana i ecològica del món”

Un nen prodigi

En Gabriel és un adult amb cos de nen, i el seu cap privilegiat va a la velocitat del llamp. Pregunta més que no pas respon i m’acaba entrevistant a mi. Quina música escoltes? Què llegeixes? Tens Facebook? Després li pregunto jo a ell. El seu grup preferit és Black Eyed Peas, però també li agrada Beethoven; no li permeten tenir mòbil tot i que li encantaria, i llegeix i somia Harry Potter. És un prodigi, però ja se’n cuiden, que ho sigui! I, com tots els nens, quan passem per una parada de La Boqueria de xocolata i llaminadures, els ulls se li obren com taronges! I, de xocolata, en menja només de tant en tant.

En Gabriel s’alimenta així perquè vosaltres li ho deveu haver ensenyat, oi?

Sabrina: Sí, sí. A casa mengem molt sa. Tot forma part d’una conscienciació que ve de lluny. Pensa que jo vaig protagonitzar la primera boda ecològica del món! Tot va ser sostenible i respectuós amb el medi ambient, els animals… Total, vam pensar que era una bona idea crear un personatge, en Biel, per descobrir als més petits com preparar plats saludables, deliciosos i nutritius. Fa un any en Gabriel em va dir que el seu somni era ajudar a salvar nens. Li vaig preguntar com pretenia aconseguir-ho i ell em va dir que podia ensenyar a menjar de forma saludable a tants nens com fos possible. I a partir d’aquí vam crear el programa, el seu personatge, etc.

Sou vegetarians? En Gabriel ho és?

Sabrina: Sí, però en Gabriel no ho és de naixement. Jo n’hi donava, de carn, fins que un dia, amb només cinc anys, em va dir: Mama, tu dius que et preocupes per la naturalesa i que estimes els animals però crec que és mentida! De què serveix fer una festa de matrimoni ecològic si estem en un restaurant menjant un tros de carn d’un animalet que potser voldria estar amb la seva mare. Per a mi allò va ser un cop a l’estómac, literalment. Després d’aquell dia ens va fer prometre que no tornaríem a menjar carn.

Passem per una parada de dolcos. Què esmorces, Gabriel, per exemple?

Gabriel: Cereals amb llet.

Llet?

Sabrina: Ell en diu llet, però és beguda vegetal. No sap ni què és, la llet.

Seguim caminant. Tornem a parlar de la tele. I quan graveu el programa, com ho feu? Li expliques com ha de fer la recepta o l’elabora ell sol?

Sabrina: La hi explico jo, però també comptem amb l’assessorament i la col·laboració de molts professionals, com la cuinera Montse Bradford o l’empresa Finestra sul Cielo, que ens proporciona molts dels aliments que cuinem.

Quines receptes sanes ensenyes, Gabriel?

Gabriel: Trufes de pastanaga amb coco d’atzavara, llenties de la iaia, cuscús, tallarines amb salsa d’anacards, refrescos naturals o crispetes! Un dia la mare va trencar el marbre de la cuina fent un dels plats! [Riu]

Gabriel, a tu t’agrada més ser cuiner o presentador d’un programa de televisió?

Gabriel: Totes dues coses!

T’hi vols dedicar, quan siguis més gran?

Gabriel: [Fa que sí amb el cap]

He llegit que ets tota una emprenedora Sabrina...

Emprenedora social. He posat en marxa 18 empreses i he creat un programa per a emprenedors socials a la càtedra de la Unesco de la Universitat Politècnica de Catalunya.

I té una finalitat social, aquest programa de televisió?

Sabrina: Sens dubte. Tots els beneficis del programa van destinats a projectes socials infantils: donem suport a famílies per prevenir l’obesitat infantil, ajudem l’associació Mães da Sé, que busca criatures desaparegudes; Songs of Love, que ofereix música personalitzada a nens i nenes amb malalties greus, i en Biel Baum també dóna suport a l’organització Catalunya mira a Camerun, que treballa per millorar la vida de centenars de nens camerunesos amb deficiència visual.

Els diners els aconseguiu també del marxandatge, oi?

Sabrina: Sí. Hem fet davantals de cuina Biel Baum i plats de presentació. I tenim molts projectes al cap: llibres, pel·lícules…

No us heu plantejat fer el programa per a un canal d’aquí?

Sabrina: Sí. Ara, de moment, estem tancant un acord per estrenar el mateix format, però cuinant amb estrelles. Aquestes vacances de Nadal marxem a Londres i he promès a en Gabriel que em plantaré davant de la casa d’en Jamie Oliver fins que ens faci cas i vulgui conèixe’l. És el seu ídol, i en Gabriel fa mesos que fa guardiola per pagar-se el viatge.

Més informació: www.bielbaum.com

 

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll