El doctor Romero ens parla dels beneficis de consumir nous i peix blau amb regularitat, controlar el colesterol i disminuir el risc de malalties cardiovasculars. “Només a Catalunya provoquen més de 17.000 defuncions anuals i són la primera causa de mort entre les dones per davant del càncer de mama, cosa que representa un 35% de les defuncions”.“Si fem una petita introducció epidemiològica, les malalties cardiovasculars han passat de causar el 10% de la mortalitat global a principi de segle a gairebé un 25% actualment en països en desenvolupament i a un 50% en països del món desenvolupat”, destaca. 

DrCesarRomero3

Quines són les causes de l'aparició de les malalties cardiovasculars?

L’origen és complex, però haver passat d’una societat precària i marcada per les epidèmies i la fam a una societat amb una dieta industrialitzada amb excessos de greixos i amb hàbits nous com el consum de tabac o la manca o pèrdua d’activitat física és sens dubte la causa fonamental. Això que es denomina transició epidemiològica i que va lligat al progrés d’una societat és la clau per entendre per què ha augmentat la mort cardiovascular.

La societat hiperindustrialitzada i la seva alimentació tan proteica i calòrica, per tant, és nociva...

La denominació de “malalties cardiovasculars” engloba una sèrie complexa de malalties i síndromes –signes i símptomes d’un procés– i cal reconèixer molts mecanismes causals. De totes maneres, jo destacaria com a mecanisme principal del seu origen el desenvolupament de l’arteriosclerosi.

Com apareix, l’arteriosclerosi?

És fruit de l’acumulació de greix dins les artèries. Es forma una placa de greix envoltada de musculatura llisa arterial i col·lagen. Aquest greix obstrueix la circulació del sistema cardiovascular i ocasiona malalties coronàries com l’angina de pit, l’infart de miocardi, la trombosi o les arítmies secundàries que provoquen mort sobtada.

Vaja...

La insuficiència cardíaca o la fibril·lació auricular, que són entitats patològiques amb una prevalença elevada i un mal pronòstic ja que tenen una morbimortalitat alta, poden ser també secundàries a la malaltia coronària o a la hipertensió arterial. No hem d’oblidar que l’accident cerebrovascular reconeix bàsicament els mateixos orígens que les malalties cardiovasculars.

DrCesarRomero5

Centrem-nos en els factors de risc...

De fet, els factors de risc cardiovasculars clàssics són el tabaquisme. Jo diria que n’és el principal! També la diabetis mellitus i la hipercolesterolèmia, totes dues en relació amb la mala dieta i la manca d’exercici físic. Després, la hipertensió arterial provocada per consumir massa sal i tenir antecedents de malaltia coronària a la família, que representa la part de càrrega genètica lligada a la malaltia. Ser home i tenir més de 45-50 anys també és un factor de risc cardiovascular.

La relació entre colesterol i el risc de tenir malaltia cardiovascular és, avui, indiscutible

Hi ha factors de risc indirectes?

Sí, ho són el sedentarisme, l’obesitat, l’estrès; però només són elements que ajuden o afavoreixen els primers.

Com ens hauríem d'alimentar per mantenir el cor sa i prevenir les malalties cardiovasculars?

Sens dubte respectant el que anomenem dieta mediterrània! Evitant els greixos saturats, com els dels embotits, les carns vermelles i els formatges o llets senceres i basant la dieta en un consum equilibrat d’aliments que incloguin l’oli d’oliva, peix i carns no vermelles, cereals i llegums, verdures i fruita fresca, sense oblidar la fruita seca com les nous.

DrCesarRomero6

Parlem de les nous!

Les nous tenen una gran quantitat de propietats interessants. Aporten àcids grassos poliinsaturats essencials que el cos no pot generar i que necessitem incorporar a través de la nutrició. Destaca especialment l’aportació d’omega-3 i omega-6, dos àcids grassos poliinsaturats que beneficien molt la nostra salut. Les nous contenen l’àcid alfalinolènic (també present en l’enciam, els espinacs, la col, les maduixes o la pinya), però en una proporció més alta. Aquests àcids grassos poliinsaturats tenen propietats antiinflamatòries i antitrombòtiques comparables a les estatines, que són fàrmacs que s’utilitzen per fer disminuir els nivells de colesterol. Són, a més, antioxidants i neuroprotectores.

Quina quantitat n’hauríem de prendre al dia?

Menjar de tres a cinc nous al dia seria idoni per rebre aquesta aportació nutricional. A més, si les mengem abans dels àpats ens reduiran la sensació de gana i menjarem amb més moderació. Si parlem del peix blau, que també aporta àcids grassos poliinsaturats d’origen animal, recomanaria menjar-ne tres cops per setmana.

DrCesarRomero4

Més consells?

Des de la Fundació Espanyola del Cor i des de la Societat Catalana i Espanyola de Cardiologia recomanem consumir aliments rics en àcids greixos poliinsaturats omega-3, incrementar la ingesta de fibra, menjar habitualment fruita, llegums, verdures i cereals, prendre oli d’oliva millor extra verge. També limitar el consum de carns vermelles i embotits –com hem dit abans–, evitar la llet i els lactis sencers, disminuir el consum de sal i limitar el consum d’alcohol a una copa de vi negre mentre mengem; a banda de recordar, a més, que no hem de fumar i que hem de fer activitat física periòdica.

Els nens s’haurien d’anar acostumant a consumir cada vegada menys llet sencera a mesura que es fan grans

Quins mals hàbits apliquem a la cuina?

La societat moderna abusa de la cuina precuinada, que té un excés de greixos saturats, sal i gairebé no conté l’oli d’oliva. L’abús del sodi (la sal) és típic de les dietes occidentals nòrdiques més industrialitzades, com a conseqüència d’una vida accelerada sense temps per comprar al mercat de proximitat o de cuinar com s’ha fet tota la vida.

Per què és important augmentar la ingesta de fibra i disminuir el consum de greixos saturats?

El consum de greixos és baix en països pobres i alt en els desenvolupats i augmenta en relació amb la renta per càpita anual. De manera inversa al que passa amb la fibra, més habitual en les dietes tradicionals. La relació causa-efecte entre els nivells de greixos saturats i colesterol és evident, i la relació entre colesterol i el risc de tenir malaltia cardiovascular és, avui dia, indiscutible.

D’altra banda i en referència a la fibra, augmenta el trànsit intestinal, disminueix l’absorció de greixos i de manera evident disminueix el risc de càncer de colon.

DrCesarRomero7

Per què no és convenient prendre llet o productes lactis sencers (nata, mantega, pastisseria, brioixeria) i cal limitar el consum d'alcohol?

Perquè aporten greixos saturats. Els adults hauríem de prescindir d’aquest tipus de llet. Els nens s’haurien d’anar acostumant a consumir cada vegada menys llet sencera a mesura que es fan grans. L’alcohol també aporta una gran quantitat de calories buides al cos, que s’acaben convertint en greix si no es fa gaire esport.

Quin impacte té el tabac a l’hora d’agreujar malalties cardiovasculars?

És el factor de risc més important, al meu parer i al de molts cardiòlegs. Les nombroses substàncies que conté el tabac són inductores de la malaltia arterioscleròtica de la qual hem parlat abans. S’indueix la formació de placa d’ateroma a les artèries i això pot portar a la ruptura arterial amb la subsegüent oclusió per un trombe o coàgul de sang. Per no parlar de la capacitat inductora de càncer o de malaltia obstructiva pulmonar, com la bronquitis crònica, o l’emfisema, en què els alvèols –la unitat funcional que permet l’intercanvi gasós entre CO2 i O2– es destrueixen de manera massiva.

DrCesarRomero2

Des de l’Associació de Cardiòlegs heu editat el llibre Menús con corazón. Quines receptes ens recomanes?

Si et refereixes a la darrera edició, proposaria com a primer plat l’amanida de pollastre amb vinagreta de iogurt i nous d’Espe Saavedra; en segon lloc, el lluç farcit de salmó i nous d’Alfonso López, encara que el conill amb romaní i amanida de flors i vinagreta de nous que vaig preparar per a uns amics fa poc, de la Nieves Soto, no està gens malament! Com a postres triaria els muffins de nous i iogurt que va preparar l’Alma Obregón.

I si puc escollir entre les receptes de les diverses edicions, t’animaria a tastar l’arròs cremós amb bolets i flors de carbassó i nous dels germans Torres; de segon, la tonyina rostida amb albergínia i nous del xef Enrique Medina, o bé les llenties beluga amb llagostins i nous de l’Ada Parellada, que estaven fabuloses! Per postres us aconsello les maduixes amb flor de tarongina, vinagre i nous del xef Julio Fernández Quintero. Boníssimes!

 

Laura Basagaña
Laura Basagaña

Periodista

  @LauraBasagana