En Joan Carles López, nascut a Reus, va treballar a la Central Nuclear d’Ascó i avui és un dels experts amb més renom en geobiologia i radiacions de l’hàbitat. Actualment investiga i classifica els tòxics directes a l’habitatge i les alternatives que hi ha. És conferenciant, formador i promotor de cursos especialitzats sobre les radiacions naturals i artificials. Muntava i soldava estructures i quan duia el soldador portàtil al cos “notava coses rares i no acabava de dormir bé”.

No en va fer cas, pensava que s’ho imaginava, però un temps després va començar a llegir, estudiar i investigar per trobar respostes. Avui ja fa vint anys que va fer un canvi de 360 graus. Quedem a casa meva, a Barcelona, per mesurar totes les radiacions amb què convisc.

Què entens per tòxics moderns?

Telèfons mòbils, sense fil, Wi-Fi… L’informe de Bioiniciativa 2012 ha permès conèixer dades alarmants a partir d’una metaanàlisi de 1.800 estudis científics. Un telèfon mòbil pot causar trastorns greus de fertilitat, i s’estan demostrant danys a l’ADN, la memòria i l’aprenentatge, el comportament, l’atenció, les interrupcions del son, el càncer i les malalties neurològiques com l’Alzheimer.

Digues que hi ha solucions, perquè no podem viure sense telèfons ni internet. 

N’hi ha, i pensa que estàs parlant amb un geek que durant anys s’ha anat comprant tots els aparells d’Apple cada cop que en sortia un al mercat. Vull dir que no estàs davant d’un hippy radical, però t’he de donar dades objectives i solucions.

Què hem d’avaluar de la casa?

Hem d’observar els aparells de baixa freqüència, que van per cable i el camp magnètic, és a dir, tot el que porta motor. A la cuina hi ha la majoria d’aparells: microones, la campana, el foc, rentaplats, nevera, etc.; i en un espai molt reduït. Les radiacions s’emeten fins a quatre metres.

Estem envoltats de Wi-Fi; n’hi ha a tot arreu. 

Sí, i el pitjor és que cada cop portem més aquesta vida de ciutat al camp, i als allotjaments rurals demanem Wi-Fi! Afortunadament, hi ha un corrent que s’està posant de moda i és fer espais lliures de Wi-Fi. Hi ha joves que em pregunten: “Ah! Però internet va amb cable?” Les noves generacions es pensen que tot va per Wi-Fi i podem estar connectats a un mòdem i tornar a tenir telèfons amb fil!

Què hem de tenir en compte per dormir i descansar bé?

Ens hem de blindar de les antenes de telefonia que hi ha a les teulades. Per tant, cal abaixar les persianes. L’alumini protegeix de les ones d’alta freqüència. Vols que ho comprovem?

[En Joan Carles treu un aparell d’alta freqüència que mesura les radiacions dels telèfons mòbils, del Wi-Fi, etc. “Mira! A la terrassa de casa teva no hi tens gaires radiacions! Això vol dir que les paren altres habitatges. Pensa que les antenes parabòliques o les antenes de televisió no són un problema, com molta gent pensa, perquè només reben senyal, no n’emeten.]

Així, si veig totes aquestes parabòliques no m’he de preocupar? 

No. Però… ara veurem què passa! [Tanquem les persianes, anem a l’habitació i engeguem el mesurador. Posem l’aparell a l’alçada del coixí on dormo.] Mare meva!

Què passa?

Tu dorms bé?

Home, sí…. Bé, poquet…

No havia vist mai tantes radiacions en una habitació. Què coi és això?

Tinc l’aparell de l’ADSL al moble del menjador que és just al darrere d’aquesta paret. Podria ser això?

No, perquè estem mirant els camps elèctrics i les radiacions són elevadíssimes! [Mirem l’entorn i veiem el despertador i les làmpades de la tauleta de nit endollades al corrent.] Desendolla-ho tot. Mira! És el despertador!

Aquest despertador? Però com pot ser? Oh! Tan bé que em va, perquè em projecta una llum vermella al sostre amb l’hora… 

Doncs és pitjor que tenir el mòbil a la tauleta de nit. I si deixes els llums també connectats durant tota la nit estan emetent un camp elèctric encara que els tinguis apagats. També emeten radiacions encara que no hi hagi consum i ens afecta mentre dormim, que és quan necessitem descansar més i carregar piles. Separem una mica el llit de la paret per la part del capçal. Així, possiblement podrem descansar una mica millor.

Mira que el mòbil el tinc ben allunyat. Justament perquè sabia que és molt nociu.

Doncs sí, és molt nociu, però si el tens amb mode avió no emet ni una radiació i el podries tenir aquí sense problema i, a més, et pot servir de despertador

Sí home? Posant-lo només en mode avió? 

Sí.

Trucs pel mòbil

“Si poses el telèfon mòbil en mode avió a la tauleta de nit no emet cap radiació nociva. Utilitza’l així com a despertador. Allunya-te’l del cap quan truquis perquè és quan està buscant el senyal i quan rebem més radiacions que afecten tot el cos i sobretot el cervell”.

Però! Joan Carles, els mòbils sí que emeten senyal, sobretot quan tot el dia busquen connexions per descarregar dades d’internet com ara el correu, oi?

Sí, per això. És millor acostumar-se a parlar amb l’altaveu del mòbil o posar-se uns auriculars que s’adaptin al mòbil.

[Durant l’entrevista l’han trucat un parell de clients i no he acabat d’entendre perquè “em feia” escoltar la conversa; ho feia per utilitzar el mans lliures i separar el terminal del cap.]

És eficaç posar una funda antiradiacions? 

No, no és eficaç. La funda fa que s’emeti més potència perquè l’antena trobi el senyal. És com si cridés per poder buscar-la i això fa que emeti més radiacions. Val més allunyar el mòbil i així no tens l’antena a l’orella mentre parles.

Em pots dir on és l’antena? 

És a la part superior del telèfon. La veus?

Sí. Escolta, he sentit a dir també que el telèfon sense fil emet moltes radiacions i que és tan nociu com el mòbil. 

Per la meva experiència, les radiacions que emeten són pitjors que les del mòbil. La solució: substituir el telèfon sense fil per un de fix, o sigui, amb el fil.

Anem a la cuina. Què veus que emet més radiacions?

El microones, per descomptat.

Jo no el faig servir, però és una casa de lloguer i ja hi era. 

Però, està connectat?

Sí. 

Doncs emet radiacions. Has mirat si al quadre de llums pots abaixar només la pestanya del microones?

No.

Doncs mirem-ho! No hi ha una pestanya per al microones! En canvi sí que n’hi ha una per al forn i la placa de cocció. Quan no fas servir el microones, podries abaixar aquesta pestanya del magnetotèrmic.

Tinc vitroceràmica. Què em pots dir d'aquesta classe de cuina?

Si fos inducció et diria que la canviessis. La inducció és com un microones sense la caixa. El gas, en canvi, és innocu. Projecta només sobre del foc mateix, és molt focal. El que sí que emet moltes radiacions és la campana extractora.

I què hem de fer? Empassar-nos el fum i obrir finestres?

No, però cada cop que t’acostis a remenar l’olla, agafa l’hàbit de tancar la campana, i quan te’n vagis la tornes a obrir. L’has de recollir o tancar segons el model que tinguis, només en el moment que t’apropes. És un hàbit que has d’interioritzar i ja està.

El rentaplats i la rentadora també emeten moltes radiacions?

Sí, o sigui que quan posis el rentaplats i la rentadora fes-ho durant una estona que no hagis de ser a la cuina.

I allò que fan molts nens de mirar com gira la rentadora a un pam de l’aparell?

Doncs val més jugar o anar al parc.

I de la televisió?

Cap problema.

Bé! Aquesta nit comprovaré com dormo sense el despertador. 

Fes la prova el cap de setmana, perquè segurament arribaràs tard a la feina.

Stop contaminació electromagnètica”. Què és? 

Explico els riscos que hi pot haver a l’hàbitat i a la casa. És aplicable als adults, nens, animals, etc.

Més informació a:

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta.
Creadora de Cómo Como Foods

    @nuria__coll