Fa un any i mig el Manolo Díaz i la Laia Salomó van aixecar la persiana de Spa per al Cabell Manolo Díaz & Freelances a Barcelona amb l’objectiu que els clients hi vagin “perquè els ve de gust, no perquè els toca”. La seva recerca en el món de la cosmètica i els tractaments naturals va començar fa anys. La Laia, directora d’aquest espai, després de molt de temps treballant com a perruquera, va acabar desenvolupant una intolerància als productes químics de perruqueria que la va impulsar a buscar alternatives naturals als tractaments tòxics i invasius, fins a obrir un centre on treballa amb productes biològics i ofereix diferents tractaments ayurvèdics. La seva filosofia és “tractar la salut, no només els cabells”.

SpaManoloDiaz8

Quin és el concepte de perruqueria saludable?

Nosaltres tractem els cabells des de la seva naturalesa. Els nostres tractaments no són invasius, no utilitzem substàncies químiques, ni petroquímiques, ni silicones, i deixem que el cabell reaccioni de manera natural. No afegim química per aconseguir millors resultats. Ho fem amb els nutrients que ens ofereix la naturalesa: els olis vegetals, els olis essencials i els greixos naturals. Volem que els clients se sentin a gust i que notin que els seus cabells milloren, que l’olor que senten els agradi, que la música sigui agradable i que el cos, quan entren, s’harmonitzi.

Si uns cabells estan molt tractats químicament i se li posen productes biològics, és possible que no funcionin bé

I com és l’efectivitat d’aquests productes?

Els productes seran més o menys efectius en funció de com siguin de naturals el cabells que estiguem tractant. Uns cabells amb un tractat químic, amb metxes o color, que ja no siguin 100 % natural, s’han de naturalitzar. Està clar que si uns cabells estan molt tractats químicament i se li posen productes biològics, la persona es pensa que allò no li està fent res. Perquè els productes biològics estan pensats per als cabells naturals, amb una textura natural. En aquest cas, podem fer un canvi progressiu per anar-los naturalitzant. Si una persona es compra un xampú de romaní en una botiga eco pot pensar “aquest xampú no em va bé”. I possiblement té raó, perquè els seus cabells estan en un estat més químic, i necessita compensar-ho amb altres tractaments.

SpaManoloDiaz4

Com ho fem per “naturalitzar” uns cabells?

Podem començar per utilitzar xampús desintoxicants, elaborats a força de plantes desintoxicants, i fer rentats amb infusions per treure totes les silicones. Perquè si portem els cabells tractats amb un xampú de supermercat, carregat de silicona, i després ens posem un xampú o una crema natural, com que la silicona frena, no notarem res. Per tant, ens hem d’alliberar de la silicona, i podem fer-ho a través del romaní, per exemple, que té propietats antisèptiques que arrosseguen la química acumulada. Si després hi posem un producte natural, com ara un karité per nodrir o altres olis vegetals, ja ens farà més efecte. Però si hi posem silicona entre mig, no ens farà res.

Cal depurar el cabell per després poder tractar-lo i nodrir-lo

Com un detox capil·lar?

Sí, és el mateix principi que un detox alimentari. Normalment, si estem molt carregats de toxines, el millor que podem fer per començar a menjar bé és desintoxicar el fetge, perquè després puguem aprofitar al màxim tots els beneficis d’una dieta saludable, oi? Doncs amb els cabells funciona de la mateixa manera. Cal depurar prèviament per després poder tractar i nodrir.

 

Parles molt de la silicona...

Sí, perquè és el component que més abunda en els productes convencionals. La silicona impedeix que la nostra pell respiri amb normalitat, cosa que pot asfixiar la sortida dels cabells. I fa un efecte “de mentida”. Aparentment els cabells semblen suaus però, en realitat, no ens està nodrint. És una mena de vernís que no cura, només tapona, i dóna un aspecte de brillantor falsa. A la llarga, podem tenir la sensació que portem el cabell brut, que pesa, que està asfixiat, etc.

I els famosos parabens?

Els parabens són els components de moda de què tothom parla, són conservants. Ara, les marques comercials que porten molta química destaquen allò que no posen, que són els parabens, però no diuen quins altres productes químics sí que porten. Potser no hi posen parabens, però hi posen altres substituts igual d’artificials, com ara petroli. I la cosmètica, per ser saludable, s’ha de poder menjar.

SpaManoloDiaz5

Ens podem menjar el xampú?!

No t’hauria de fer mal un xampú saludable si te’l mengessis, però no el trobaries bo. La teva pell s’ha d’alimentar d’allò que també puguis menjar. Ara hi ha una moda que diu que és millor no rentar-te els cabells amb xampú i fer-ho amb bicarbonat i potser tenen raó, però si utilitzem un bon xampú biològic serà molt més agradable.

La teva pell s’ha d’alimentar d’allò que també puguis menjar

I els tints? És possible tenyir-se els cabells de manera saludable?

L’únic que hi ha a la naturalesa que dóna color és la planta de la henna, que és la lawsonia inermis, que dóna uns colors vermellosos, i aquesta la podem barrejar amb plantes diferents, com la camamilla o diferents closques de fruita seca com les nous, i així podem aconseguir tons marronosos. Aquest és l’únic tint totalment natural provinent de flors i plantes.

SpaManoloDiaz1

I això no perjudicarà la salut dels cabells?

No, però no només la salut dels cabells sinó la salut en general. Els cabells són molt importants, però no són més que el resultat de la nostra salut. Nosaltres plantegem que tota aquesta filosofia natural no és només per tenir els cabells brillants sinó per trobar-nos bé. Perquè posar-nos tints tòxics pot tenir efectes secundaris que mai relacionaries amb aquesta química, com ara migranyes, sensació de mareig, vertigen, dolors articulars, inflamacions, etc. Quan una persona es vol cobrir les canes, normalment ha de passar per una perruqueria cada trenta dies. I la seva pell anirà absorbint tots aquests tòxics de forma regular.

I aquest és el meu cas. Després de molts anys de ser perruquera i inhalar molta química, el meu cos em va dir prou, vaig desenvolupar intolerància a la química. I vaig haver de buscar alternatives naturals per continuar treballant i exercint el meu ofici sense que això m’afecti negativament ni a mi, ni als meus treballadors, ni als meus clients.

Posar-nos tints tòxics pot tenir efectes secundaris que mai relacionaries amb aquesta química, com ara migranyes, sensació de mareig, vertigen, dolors articulars, inflamacions, etc

Si la henna només ofereix tons vermellosos, com podem aclarir uns cabells de forma saludable?

Nosaltres els aclariríem amb un producte decolorant, que no n’hi ha cap de 100 % natural, però ho compensaríem aplicant-hi uns olis especials. Quan apliquem tints, s’obren les cutícules dels cabells, com si parléssim d’un arbre al qual tallem l’escorça, i automàticament aquests cabells perden la sàvia, que és el col·lagen i la queratina natural que tenim, i es van aprimant. Però si els compensem i els curem les ferides o procurem ferir-los tan poc com sigui possible, possiblement podrem aconseguir uns cabells tractats rossos sense sentir-los encrespats o castigats per haver utilitzat química. I després, evidentment, és essencial el manteniment que faci la persona a casa.

SpaManoloDiaz3

Una de les coses que fa enrere molta gent a l’hora d’utilitzar un xampú ecològic és que no fa escuma, oi?

Sí, aquest és un gran dilema! D’entrada, hem d’entendre molt bé per què no fan escuma. El que fa escuma en un xampú és el detergent. Com més escuma fa el xampú, més detergent porta. I el detergent ens resseca els cabells. A diferència del que pugui semblar, el nivell d’escuma no té cap relació amb el nivell de neteja que estiguis fent.

Amb quina freqüència hem de rentar-nos els cabells?

No hi ha una fórmula per a ningú, aquí tornem a necessitar el consell dels professionals. Depèn de la vida que portem, com mengem, com ens movem, quins cabells tenim. Potser necessitem rentar-los cada dia o bé un cop a la setmana, això depèn de moltes variables.

SpaManoloDiaz7

No és dolent fer-ho cada dia?

Depèn. Potser treballes en una cuina i portes els cabells greixosos constantment, o sues molt i crees molta toxina. Mai hi ha un diagnòstic que serveixi per a tothom, igual que no hi ha una dieta que vagi bé a tothom.

I les laques, els gels, les escumes, etc. Tot això que ens acostumem a posar és dolent, també?

Depèn de l’origen de cada producte. El problema és que, moltes vegades, aquests productes porten alcohol i això fa que se’ns ressequin més els cabells. Igual que tallar-lo, cadascú té una freqüència diferent. Nosaltres intentem personalitzar molt les necessitats de cada persona.

Què els diries a tots aquells que no fan el pas a la cosmètica ecològica perquè la troben massa cara?

Els diria que tot depèn de la consciència amb què la facin servir. Cal pensar, a més, que no necessitarem la mateixa quantitat d’un xampú ecològic que d’un de supermercat, per tant, també ens durarà molt més i, per descomptat, els nostres cabells i la nostra salut ens ho agrairan.

 

Marta Costa
Marta Costa

Periodista i Postgrau en Comunicació Alimentària.

  @marta_coor