Recordo molt bé una trobada amb la Pilar Benítez, al seu despatx de la consulta del reputat dr.Jorge Pérez-Calvo. Aquell dia vaig entendre el concepte tan modern de l’“apoderament” de les dones de què ens parlen referents com Teresa Forcades. Una dona que havia patit força a la vida i que, enmig d’un món de luxes innecessaris, va veure què era essencial. Aquella tarda, la Pilar em va explicar el projecte de què parlem ara en aquesta entrevista. Ja han passat dos anys des de llavors i aquest mètode és el resultat de la seva evolució com a dona. La Pilar demana a crits que les dones ens ajudem, que fem pinya, que podem canviar el món i canviar-nos a nosaltres mateixes. És llicenciada en ciències empresarials i està especialitzada, des de fa quinze anys, en cuina energètica i terapèutica.

Alimentació, exercici, respiració, meditació i connexió amb el propi talent conformen les bases del mètode Siéntete Radiante, que es pot seguir per internet des de www.sienteteradiante.com.

Canviar el món començant per una mateixa?

M’il·lusiona pensar que tenim la capacitat de fer-ho, i em dóna energia per anar endavant. És una mica la missió que transcendeix dels meus objectius més personals. Per millorar les coses cal anar pas a pas, i el millor és començar pel que es té més a mà, que sol ser una mateixa, amb detalls, amb petites accions que al principi poden passar inadvertides, però que ens faran sentir més sanes, més serenes, més alegres… I tota la resta ja anirà arribant.

I com pot ajudar-nos el mètode en línia Siéntete Radiante?

Donant-te pistes de per on començar; i acompanyant-te en tot moment d’una manera pròxima. Les noves tecnologies ens han permès fer més dinàmic i personalitzat el desenvolupament del mètode de salut natural. Ara pots tenir-ho a mà a qualsevol hora del dia i en qualsevol lloc, i això facilita les coses. I m’agrada donar l’opció que qualsevol dona pugui provar-ho, que cadascuna decideixi si li interessa seguir.

Com vas començar en la medicina natural?

Fa anys, en una mudança, em vaig fer una lesió que va necessitar cirurgia. Però la cicatriu que em va deixar l’operació no es tancava com calia. Continuava sagnant, i era realment molest i dolorós. Vaig arribar a desesperar-me perquè no trobava cap solució, fins que algú em va parlar de la medicina tradicional xinesa, i vaig decidir provar-ho. Va ser un simple pas, una intuïció, però va ser el principi d’un gran canvi personal.

I què va passar?

Vaig descobrir que, a causa de l’alimentació, el meu cos tenia molt poca capacitat per regenerar la ferida. I em vaig quedar sorpresa quan vaig comprovar que en unes quantes setmanes, simplement traient alguns aliments de la dieta i afegint-n’hi d’altres, el problema havia desaparegut. A partir d’aquí vaig voler conèixer més sobre els efectes de l’alimentació en la salut, i ara… ja fa quinze anys que m’hi dedico!

Per què vas triar l'adjectiu “radiant” per al teu mètode?

Cercava una paraula bonica, amb força, per a un terme complex. Que impliqués tenir energia, però també el fet de donar-la, de compartir-la amb els altres.

Però a l'hora de compartir el teu mètode, t'has centrat només en les dones.

Bé, jo sóc una dona, tinc aquesta “particularitat”. A més, bona part de la meva vida he estat envoltada de dones: sóc la gran de quatre germanes, he estat mare de quatre filles i gairebé totes les persones que em vénen a veure per demanar-me consell són dones.

Parles de col·laboració entre nosaltres, de recuperar un vincle perdut.

La societat actual ens ha tornat a tots més individualistes, però aquest vincle existeix, és real, ha estat en les nostres comunitats des de sempre. Sembla que ara estem més desconnectades les unes de les altres, però en realitat, podem veure com aquests llaços es continuen creant de manera espontània; les dones tendim a compartir les nostres experiències, ja sigui de mares a filles o en relacions d’amistat. És innat, un impuls natural que podem aprofitar.

I de què ens pot servir?

La dona s’ha dedicat sempre a generar entorns favorables perquè la vida es desenvolupi en harmonia. El propi fet de la maternitat, implícit en nosaltres, ens empeny a fer-ho. Generem cercles al voltant nostre, i ens encarreguem que hi hagi un equilibri entre tots. Tenim una gran capacitat de consolar, d’abraçar, i és important que ens trobem bé amb nosaltres mateixes perquè tot el que ens envolta funcioni.

Som imprescindibles?

El més bonic d’aquest món és que és capaç de continuar sense qualsevol de nosaltres, però alhora ens necessita. Quan una dona veu el seu potencial per transformar-se a si mateixa i tot el que l’envolta, s’adona que no s’ha de conformar ni resignar. Hi ha maneres diferents de solucionar els problemes, i moltes les podem trobar en nosaltres mateixes. Podem prendre les regnes de la nostra vida, tant físicament, com emocionalment o intel·lectualment; i descobrir que som més del que ens esperàvem. Estem plenes d’energia, però de vegades la malgastem en obsessions ridícules i inútils. Avui les dones ens exigim més que mai, i per afrontar la vida amb força, hem d’estar equilibrades. I potser així, com dèiem abans, podrem millorar el món.

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuriacoll