En Rubèn Garcia va decidir fundar Growinpallet amb el seu amic d’infantesa, en Dani Roig. “Volíem apostar pel medi ambient, crear llocs de treball i fer la ciutat més sostenible”. Van pensar quins recursos de la ciutat podien fer servir per cobrir aquestes necessitats i es van fixar en els terrats buits. “Hi ha més de sis mil hectàrees buides només a la ciutat de Barcelona; si es poguessin cultivar ajudarien a millorar la qualitat de l’aire, a més de contribuir a produir hortalisses ecològiques”.

La seva empresa s’encarrega d’habilitar un hort urbà en una terrassa buida i el projecte ja ha rebut un premi: l’INCUBAECO 2013, dedicat a fomentar l’emprenedoria verda. Ens trobem als pisos tutelats de l’Ajuntament del carrer Concili de Trento, on plantem calçots i altres verdures de la temporada.

La vostra idea és impulsar una xarxa d’horts urbans a Barcelona...

Sí! El cultiu urbà té un efecte positiu sobre el medi ambient, ja que fa disminuir els nivells de contaminació.

De quina manera?

Per una banda, per la captació de CO2 de les plantes; i per l’altra, perquè es redueix el transport de les verdures, ja que es cultiven al mateix lloc on es consumeixen.

La idea és molt bona.

A més, el cultiu als terrats ajudarà a fer baixar el consum energètic, perquè s’evita l’impacte directe del sol als edificis, i això redueix l’ús d’aires condicionats i evita, així, l’anomenat efecte illa de calor o microclima urbà.

Quines altres virtuts ens aporta el cultiu urbà sostenible?

Els horts urbans afavoreixen la biodiversitat i ajuden a crear consciència sobre el vincle entre les persones i la natura. La fragmentació ha fet que, molts cops, no sapiguem d’on vénen els productes que consumim ni que n’apreciem el cost. Seria molt enriquidor que els nens, des de petits, coneguessin tot jugant d’on surten les verdures que mengen.

I tant!

I de la mateixa manera, seria bo que els adults poguessin comparar els sabors i l’experiència de les verdures cultivades per ells mateixos, sense pesticides ni productes químics, amb les comprades en un supermercat. És evident que no és el mateix agafar un tomàquet de la nevera que directament del teu hort!

Per on comencem?

Nosaltres instal·lem taules de cultiu en terrats buits. La instal·lació és ràpida i de baix cost, perquè les taules estan creades amb materials reciclats i no impliquen reformes als terrats. L’objectiu de Growinpallet és estendre una xarxa d’horts urbans per tot Barcelona! Comunitats de veïns amb terrasses, residències de la tercera edat, escoles, restaurants, hotels… Queden molts terrats buits a la ciutat, encara!

I allà ensenyeu a les persones de quina manera es planta, com s’ha de fer el manteniment de l’hort...

Sí, la idea és que aquell hort generi hortalisses i que la comunitat s’encarregui de mantenir-lo. La intenció és que el cultiu a la ciutat sigui una realitat i, per això, el nostre projecte es basa en gran part en el servei de manteniment dels horts, i impulsa un perfil laboral nou: l’agricultor urbà.

L’agricultor urbà fa un seguiment de les taules de cultiu que heu instal·lat?

Sí, és la persona responsable d’assessorar els usuaris dels horts un cop a la setmana: resol dubtes, explica com s’han de plantar les hortalisses i quan cal collir-les, i ofereix les eines necessàries per garantir la producció de tubercles i verdures tot l’any. Estem convençuts que la professió de pagès urbà serà habitual en el futur, com ja ho comença a ser en altres ciutats del món. De fet, dues prestigioses universitats dels Estats Units, ja ofereixen aquesta titulació. Considerem que aquest model, un cop implantat, es podrà estendre a altres ciutats, ja que les necessitats són comunes!

Els horts urbans afavoreixen la biodiversitat i ajuden a crear consciència sobre el vincle entre les persones i la natura

D’on va sorgir la idea?

Són moltes les veus que parlen de la necessitat d’un canvi de paradigma econòmic i social. Un model en què no només es busqui el màxim rendiment, sinó que es basi en el respecte del planeta i les persones. Volíem apostar per l’economia verda, perquè el model econòmic convencional no és sostenible. En l’última dècada, la població mundial ha augmentat en mil milions, i ha arribat als més de set mil milions actuals. Aquest creixement i consum desmesurat dels recursos del planeta es tradueix en desequilibris ambientals i socials. I quan vam decidir emprendre, ho volíem fer per crear una societat més equitativa, a la vegada que ajudem a sortir de la crisi creant llocs de treball nous.

Esclar...

Les necessitats que vam detectar van ser que calia millorar el medi ambient de la ciutat (que té uns nivells alts de pol·lució, a causa del transport rodat), crear llocs de treball i fer la ciutat més sostenible. Llavors vam pensar quins recursos de la ciutat podíem fer servir per intentar cobrir aquestes necessitats i ens vam adonar que la majoria dels terrats de la ciutat estan desaprofitats: hi ha més de sis mil hectàrees només a la ciutat de Barcelona! Si es pogués cultivar encara que només fos un petit percentatge d’aquest espai, contribuiríem a millorar aquests tres problemes de la ciutat.

Dieu que voleu popularitzar el concepte i la filosofia ‘metre zero’.

Sí! I tant! La filosofia ‘metre zero’ és la denominació que vam trobar com a evolució del conegut concepte ‘quilòmetre zero’, que respon a tots els productes produïts a menys de cent quilòmetres del punt de venda o consum. Nosaltres, volem fer un pas més enllà i reduir aquesta distància a cent metres. Per aconseguir-ho, l’única manera és que els mateixos consumidors cultivin als terrats que ara són buits.

Cert.

En l’actualitat, la demanda de verdures a la nostra ciutat ja no pot ser assumida pels cultius propers. I això que passa aquí, també passa en altres zones. Els pronòstics indiquen que, el 2050, la població a les grans ciutats es duplicarà, i arribarà a concentrar el 60% de la població mundial. Estem convençuts que, aprofitant aquests espais buits, es podrà cobrir part d’aquesta demanda creixent.

La professió de pagès urbà serà habitual en el futur, com ja ho comença a ser en altres ciutats del món

Quins altres projectes teniu al cap des de Growinpallet?

A curt termini, l’objectiu principal de Growinpallet és crear una xarxa d’horts a la ciutat de Barcelona, per aconseguir un cultiu rellevant de verdures, millorar el medi ambient i crear llocs de treball nous, com la figura del pagès urbà. Per disposar d’aquesta plantilla de pagesos urbans, primer haurem d’oferir-los formació. La nostra intenció és que siguin persones amb risc d’exclusió social provinents d’entitats no lucratives les que, a través de la tutela dels nostres experts en agricultura urbana, rebin un programa de formació per garantir que, després, aquestes persones podran desenvolupar correctament aquesta feina d’instal·lació i manteniment. A mitjà termini, volem crear una plataforma social en línia d’intercanvi de verdures i coneixement entre els usuaris dels horts urbans de la ciutat. Gràcies a aquesta plataforma, els usuaris podran intercanviar les verdures que necessitin i que no tinguin al seu hort, sense que hi intervinguin els diners. A llarg termini, volem estendre aquest model a altres ciutats del món. A San Francisco, ciutat amb un gran moviment d’horts urbans i un interès en l’agricultura ecològica que va en alça, ja s’han interessat per Growinpallet!

Quants horts urbans heu instal·lat, fins ara?

La llar d’infants La Mainada ha contractat els nostres serveis per ensenyar als nens com es cultiven els vegetals i d’on vénen les verdures. Per altra banda, la comunitat de veïns de l’edifici del carrer Sant Lluís, al barri de Gràcia, també té instal·lades les nostres plaques de cultiu. La idea és engrescar hotels, restaurants que busquin cultivar vegetals eco, instal·lar horts en empreses que busquin millorar la relació entre els treballadors i disminuir l’estrès. També hem instal·lat les nostres taules de cultiu en alguns pisos tutelats de l’Ajuntament de Barcelona.

 

Laura Basagaña
Laura Basagaña

Periodista

  @LauraBasagana