L’aigua és un element vital per a l’organisme, especialment per a la pell, ja que representa un 70-80% de la seva composició. Per assegurar-ne l’elasticitat i un aspecte radiant, la pell necessita una bona hidratació, que s’aconsegueix amb l’aportació diària de líquids –mínim dos litres– i també amb una dieta rica en aliments que continguin aigua, com per exemple fruites, verdures o infusions; també és molt aconsellable protegir-la amb una bona crema hidratant.

flors

Les aigües florals, també conegudes com a hidrolats, són el complement hidratant més complet per a la pell. Són el resultat de la destil·lació, mitjançant vapor d’aigua, de les plantes aromàtiques, de la qual s’obtenen dos productes: una part aquosa que denominem aigua floral, i una d’oleaginosa, molt més minsa, que és l’oli essencial. Tots dos conserven la fragància de la planta aromàtica destil·lada i els principis actius, amb propietats beneficioses per a la pell que varien segons la planta.

Són especialment apreciats com a tònics per cuidar la pell, ja que resulten suaus i efectius. El pH de l’aigua floral és molt diferent del de l’aigua; per exemple, el pH de l’hidrolat de lavanda és lleugerament àcid (5,6-5,9) i el de la rosa és molt àcid (2,9-3,1). A causa d’aquests valors, les aigües florals són molt efectives per preservar el pH de la pell i contribueixen a mantenir-la sana i equilibrada. Es fan servir com a tònic després de desmaquillar-se, ja que són ben tolerades, refresquen el cutis i milloren les petites imperfeccions.

Les aigües florals pures són la millor opció per tractar dermatitis, èczemes, psoriasi, ferides, etc. Es pot aplicar mitjançant compreses, al bany, amb cremes i com a loció.

Tenen una aroma molt agradable i són aptes per a embarassades i bebès. També són molt útils en els viatges amb avió per aportar hidratació a la pell.

Les més utilitzades en cosmètica són les següents:

  • Aigua floral de roses bio, d’acció tonificant i hidratant per a pells normals i seques. És una loció excel·lent després d’afaitar-se ja que té propietats antisèptiques i antiinflamatòries.
  • Aigua floral flor de taronger, d’acció relaxant i equilibrant. Relaxa la tensió muscular de la cara i millora la flacciditat facial i de l’oval. Calma les pells sensibles, tracta la fragilitat capil·lar cutània i protegeix la pell de possibles trencaments dels vasos sanguinis. Actua com a antioxidant i evita l’envelliment cel·lular. Una altra aplicació molt útil és posar-la al bany dels nens i també dels adults, ja que proporciona calma, relaxació i benestar.
  • Aigua floral d’hamamelis bio,d’acció astringent per a pells greixoses. Té propietats medicinals antisèptiques i antiinflamatòries provinents dels tanins i flavonoides que conté la planta. Molt indicada per combatre l’acne, ja que regula la secreció sebàcia. Alleuja les pells sensibles amb vermellors i cuperosi. Afavoreix la circulació venosa: una frega d’aigua floral d’hamamelis és un remei ideal quan tenim cames cansades i varius. Ajuda a fer baixar la inflor i el dolor dels cops i hematomes.
  • Aigua floral de lavanda bio, relaxant, antiinflamatòria, antisèptica i calmant, és ideal per a pells irritades i sensibles. Després de prendre el sol, refresca, calma i cicatritza. Indicada si hi ha fotosensibilitat i cremades solars, tant per a adults com per a nens. Calma la irritació de la pell després de l’afaitada i la depilació. Regenera, saneja i reforça el cuir cabellut. Aromatitza la casa, la roba i l’aigua de planxa. Si es polvoritza l’ambient del dormitori, assegura un descans millor.
  • Aigua floral de camamilla bio,d’acció antiinflamatòria i descongestionant. Reconeguda per les seves propietats calmants, suavitza les pells sensibles i delicades. Aplicada amb compreses, desinflama les parpelles i ajuda en la fatiga i la tensió oculars. Calma la irritació després de l’afaitada, tant facial com corporal. És molt eficaç per afavorir i mantenir reflexos rossos als cabells.
  • Aigua floral de blauet bio, molt indicada per a les pells sensibles i irritades gràcies a les seves propietats astringents, antisèptiques, antiinflamatòries, suavitzants i descongestionants. Molt recomanada per a ulls irritats, conjuntivitis, mussols i també per a les parpelles i la zona del contorn d’ulls. Per alleugerir el cansament i la irritació ocular, cal aplicar l’aigua floral sobre una compresa. Molt útil si es té fatiga ocular.
  • Aigua floral de sempreviva, àmpliament reconeguda per les seves bondats. És molt indicada per calmar, reparar i suavitzar les pells sensibles. Excel·lent per tonificar i refermar les pells apagades i estressades.
  • Aigua floral de gerani bio, amb propietats terapèutiques i cosmètiques. És l’aigua floral que més es fa servir per elaborar cosmètics. Té un perfum molt característic que la fa molt especial i diferent. Va bé per a pells greixoses i amb problemes d’acne, ja que és molt astringent, antisèptica i cicatritzant. Regenera i calma tot tipus de pell.

Les aigües florals de Florame estan elaborades amb plantes i flors de cultiu biològic i estan plenes de molècules aromàtiques hidrosolubles.