Buckwheat flourDesenvolupament del nadó

Iniciem el darrer mes del segon trimestre d’embaràs, cosa que significa que la mare gestant ha complert dues terceres parts d’aquest llarg recorregut. Però encara queda feina per fer! Aquesta setmana, si poguéssim veure el nadó per un forat, observaríem que té la pell donada, com si n’hi sobrés. Això és degut, com explica Heidi Murkoff a Què es pot esperar quan s’està esperant (Ed. Medici), al fet que la pell creix a més velocitat que el greix del nadó, tot i que a final de mes el problema s’haurà solucionat. El bebè, que ara pesa uns 450 grams i fa 20 centímetres de llarg, començarà a acumular greix i a final de mes probablement haurà doblat el pes. A mesura que vagi acumulant aquest greix, tindrà el cos menys transparent i ja no es veuran venes, artèries i ossos.

Alimentació de la mare

Si el bebè creix ràpid, la panxa de la mare també ho fa i, en conseqüència, la pell s’estira cada vegada més. Durant aquestes setmanes és molt normal que la gestant tingui picors a la panxa i s’hagi de rascar molt sovint. Aquest malestar no és degut als pantalons o a la samarreta que porti, sinó a una sequedat extrema de la pell. Com més creix la panxa, més s’estira la pell i més seca es torna. Per tant, si ara comencen les picors és hora de posar-hi remei perquè, a mesura que avanci la gestació, pot augmentar.

Recomanacions contra la picor

El primer consell, segons Heidi Murkoff, és deixar-se de rascar perquè, com més ho fem, més ens picarà. Per calmar els símptomes recomana aplicar una loció de calamina (una mescla d’òxid de zinc amb un 0,5% d’òxid fèrric) o fer-se banys amb civada, molt útils, com explica el doctor Miquel Masgrau (masgrau.net) “per a qualsevol irritació, picor o al·lèrgia, per a la pell castigada a causa d’un excés de sol o simplement per suavitzar, hidratar i tonificar”. L’elaboració, segons aquest facultatiu, és molt senzilla: cal posar 100 grams de farina de civada mòlta en una bosseta de roba i bullir-la en una cassola durant deu minuts. El líquid espès i blanquinós s’afegeix a l’aigua de bany, juntament amb una infusió de camamilla si la pell també està irritada. L’aigua que queda de bullir la civada també es pot afegir al bany. És important que els banys no siguin gaire prolongats i que l’aigua sigui tèbia, no gaire calenta.

Jordina Casademunt, nutricionista de l’EQM, recomana una bona hidratació a través de l’alimentació (consumir molt líquid, cereal integral, verdures i algues; i incrementar els aliments rics en silici, imprescindible per mantenir el teixit conjuntiu); també és important evitar l’exposició al sol en excés i aplicar-se productes i cremes naturals amb certificació ecològica per evitar ingredients químics. Casedemunt proposa “l’oli de rosa de mosqueta, l’oli d’argània, la mantega de karité o combinacions d’olis vegetals rics en àcids grassos essencials”.

Atenció: La informació oferta en aquesta secció és genèrica –tant pel que fa a l’evolució del fetus, com a l’alimentació de la mare i a la complementació nutricional. Per tal de tenir un assessorament directe, es recomana consultar el ginecòleg o bé un nutricionista especialitzat.