La pastanaga hauria de ser un ingredient prioritari en els refrescos d’estiu. El betacarotè, precursor de la vitamina A, és el responsable d’un bon manteniment de pell i visió, un creixement ossi òptim, un sistema immunitari fort, una capacitat antioxidant elevada per fer front a malalties relacionades amb l’envelliment cel·lular, etc. La manca de vitamina A pot provocar amb més freqüència ceguesa nocturna, alteracions de pell i mucoses i infeccions. Per evitar-ho, s’ha d’aprofitar la temporada de primavera-estiu: és essencial que ens toqui el sol però abans hem de tenir la pell ben protegida i, per tant, ben nodrida amb vitamina A. Consumir pastanaga i prendre el sol és la millor combinació per beneficiar-se de les propietats que tots dos tenen per oferir. Així que, a l’estiu, hem de buscar begudes que en continguin.
Caldo de pastanaga en comptes de suc o batut?
Tradicionalment, el caldo, sobretot el de rostit, s’ha fet servir sobretot per a la sopa de galets o per fer arrossos i cremes. Ara, el caldo és també un aliment funcional que vol ser un plat complet i lleuger al mateix temps.
El caldo és també un aliment funcional que vol ser un plat complet i lleuger al mateix temps
A diferència de les cremes, els caldos són més líquids; això vol dir que, de tots els vegetals que s’han bullit tres hores a foc suau, una tercera part es tritura i la resta es filtra. Pel que fa als caldos produïts per aportar salut i no sobrecarregar l’organisme, hi ha una altra diferència important: la quantitat d’oli i de sal.
El nou caldo de pastanaga ecològic d’Aneto ha volgut compaginar aquestes tècniques i proporcions per oferir un caldo que, ja sigui fred o calent, puguem prendre entre hores per hidratar-nos o saciar-nos o bé fer d’entrant d’un àpat qualsevol. La gran diferència entre aquest caldo i els típics sucs i batuts és que aquests últims presenten els vegetals crus, que poden resultar indigestos per a algunes persones amb poca força digestiva. El caldo de pastanaga ecològic d’Aneto ha estat sotmès a l’efecte de la temperatura, cosa que el fa més digestiu i augmenta la biodisponibilitat del betacarotè de la pastanaga. A més, com que no es rebutja l’aigua de cocció, tots els nutrients hidrosolubles que migren dels vegetals cap a l’aigua es fan servir, i es manté el 100% del valor nutricional en el producte final.
Amb una voluntat explícita de seguir l’objectiu dels darrers anys, en què s’aposta clarament per una alimentació saludable, el de pastanaga segueix la línia del caldo depuratiu de carxofes, i amb tots dos es vol obrir aquesta categoria de caldos funcionals, plens de nutrients i sense greixos, i que, freds o calents, han trobat un camí força exclusiu en el món saludable. És un caldo que s’assembla al suc, però al qual no s’ha filtrat la fibra. Tant el de pastanaga com el de carxofes són baixos en sodi i en calories i, per això, són òptims per incloure en totes les dietes depuratives tan habituals d’aquestes mesos abans que arribi l’estiu, el bon temps i l’operació biquini.
A més, retirant bona part de l’oli i la sal de la recepta d’abans, s’ha aconseguit que sigui tan lleuger que està tenint molt bona rebuda. Té una textura que fa que sigui fàcil de beure i que alhora tingui efecte saciant sense que pesi a l’estómac, com passa amb moltes cremes denses que es poden menjar a casa nostra.
El caldo es pot trobar en format bric per tenir a casa o a la feina. Ara només falta que el tinguin disponible a bars i cafeteries. Tant de bo el món de la restauració acabi incorporant refredadors de la mateixa manera que hi ha dispensadors de granissats o orxates. Segur que si el consumidor ho demana, com ha passat amb les begudes vegetals, es podrà fer un pas més enllà.