Fresh vegetables on the wooden surface.

Sorgeix de la fusió del millor que ofereix la dieta paleo, que es basa en el consum dels aliments als quals es tenia accés de manera natural des dels inicis de la història (com les carns de caça o animals criats en llibertat i alimentats de forma natural, peix, fruita seca, fruites, verdures i ous); i la dieta vegana, que permet cereals, fruites, verdures, llegums, llavors i fruita seca, i està lliure de tot producte d’origen animal o derivat.

Paleo + Vegan = PEGAN

Amb aquestes dues tendències com a base, es desenvolupa l’estil d’alimentació pegan. Del món paleo, suma la incorporació de proteïna animal de qualitat presa amb mesura; i de la vegana, agafa la base principal de les verdures, llavors i fruites i treu els cereals amb gluten, que augmenten els nivells d’insulina a la sang i generen inflamació; en canvi admet cereals sense gluten ingerits amb mesura. Amb això, no vull dir que l’alimentació vegana estigui desequilibrada; podem trobar aliments d’origen vegetal que ens aportin tots els nutrients que requerim. El que sí que costa és organitzar bé els àpats, i trobar opcions quan anem a menjar fora. Afortunadament cada vegada hi ha més opcions de restaurants promotors de la salut.

Beneficis principals de la dieta pegan

Aquest estil d’alimentació no exclou cap ingredient fonamental per a l’organisme i li aporta, en equilibri, tot el que necessita per tenir energia i funcionar bé

Les seves propietats principals són les següents:

 • Equilibra els nivells d’insulina i glucosa a la sang, perquè és una dieta amb càrrega glucèmica baixa, ja que conté poques farines i carbohidrats refinats, o gens. Això ajuda a millorar els símptomes de la diabetis, de l’estrès, de l’ansietat i d’altres patologies modernes associades amb les alteracions del sucre a la sang.
 • Redueix el colesterol, el risc de malalties cardiovasculars i millora la inflamació gràcies l’aportació d’omega-3 provinent de lli, peix blau, algues i nous, i a la disminució del consum de carn.
 • Com que és molt rica en verdures i fruites, ens proporciona moltes vitamines, fibra, i fitonutrients essencials.
 • Baixa toxicitat. Aquesta alimentació promou el consum de productes de proximitat, ecològics, sense tòxics i criats amb respecte.
 • Ajuda a aprimar i a mantenir un pes saludable. La dieta pegan és el tipus d’alimentació base que utilitzo a la consulta per ajudar les persones a perdre pes i a millorar la salut. En cas de qualsevol trastorn o malaltia estudio cada cas de manera personalitzada.

Digues hola als aliments naturals i de qualitat, i adéu als processats

Al seu torn, aquesta dieta és tan beneficiosa també perquè, en triar aliments naturals, evitem ingerir pesticides, antibiòtics, hormones i, per descomptat, aliments transgènics, que tant de mal ens fan afectant òrgans de manera nociva. Amb aquesta nova manera de menjar, estareu lliures de químics, colorants, conservants, potenciadors del gust com el glutamat monosòdic, o edulcorants artificials com l’aspartam o la sacarina, ja que se substitueixen per aliments naturals, de bona qualitat i amb aportacions diàries de greixos saludables com els alvocats, l’oli d’oliva, les llavors o la fruita seca.

alvocat-730

Punts clau de la dieta pegan

No em canso mai de repetir que l’èxit d’aquesta dieta o manera de menjar saludable rau en la naturalitat dels ingredients, que són exactament així, naturals, lliures de químics i altres transformacions artificials, a més de l’equilibri excel·lent de la dieta, que té tots els components que l’organisme necessita realment.

 • Ompliu el plat d’hortalisses i vegetals… sempre que siguin naturals, d’origen autèntic, ecològic, sostenible… Com se sol dir, “que neixin en una planta, i no que es fabriquin en una planta”. El 75% de la nostra alimentació hauria de ser basada en aliments d’aquest tipus.
 • Els greixos saludables són més que acceptats i necessaris, ja que tenen un paper fonamental en la salut de l’organisme. L’alvocat, l’oli de coco –que tants beneficis aporta–, la fruita seca o l’oli d’oliva verge extra són més que benvinguts. Els greixos saludables aporten entre altres nutrients àcids grassos essencials.
 • Podeu prendre carn, i productes d’origen animal, amb mesura. En la mesura del possible trieu carn d’animals de pastura, peixos salvatges i ous ecològics.
 • Els llegums i, sobretot, les llenties estan permesos. L’aportació diària de llegums hauria de ser d’una tassa.
 • Cereals sense gluten. N’hi ha un ventall molt ampli i, quan els tasteu, no podreu viure sense. Quinoa, amarant, civada sense gluten, blat de moro, arròs o mill; però, recordeu, sempre integrals i consumits amb mesura (1/2 tassa per àpat).
 • Elimineu els sucres i cereals refinats. Allibereu-vos del dolç verí! El consum de sucres augmenta el risc de malalties cardiovasculars, diabetis i excés de pes. Alternatives sanes serien l’estèvia, el sucre de coco, el xarop d’atzavara.
 • Suprimiu els lactis, i canvieu-los, per exemple, per begudes vegetals. Si teniu dubtes sobre l’aportació necessària de calci, al regne vegetal teniu aliments molt rics en aquest mineral De totes maneres, quan elimineu de la dieta certs productes químics que inclouen alguns coneguts refrescos amb gas i sucre, o els que inclouen fosfats, matareu els lladres de calci i els vostres nivells s’estabilitzaran.
 • Ajusteu aquestes recomanacions a les vostres necessitats personals. Busqueu un professional de la salut especialitzat que us ajudi durant aquest procés; les mides de cereals i llegums són generals. Hem de saber escoltar el cos i donar-li el que necessita.

Idees per seguir la dieta pegan

 • Esmorzar: Un púding de chía, o un parell de torrades de pa de fajol amb rodanxes d’alvocat, acompanyat de ruca i gingebre fresc ratllat.
 • Dinar: Una amanida ben generosa amb alvocat i pipes torrades, acompanyada d’un tros de salmó salvatge amb verdures a la planxa, o un plat de llenties amb verdures.
 • Sopar: Crema de carbassa i ous poché sobre un niu d’espinacs, o peix a la planxa amb verdures saltades.

Si a mig matí o tarda teniu gana, podeu prendre una infusió amb un grapadet de fruita seca, o una poma al forn amb canyella.

Com a conclusió, podem dir que la dieta pegan, més que una dieta estricta, ofereix unes guies per seguir un tipus d’alimentació saludable de tipus antiinflamatori i que ajuda a regular el sucre en sang. Si trobeu que abuseu massa dels cereals, que el sobrepès va guanyant terreny, que esteu massa ansiosos, o potser simplement voleu tenir unes bases per menjar bo i sa, us animo a provar-ho durant un parell de setmanes i a explicar-me els resultats.

Gràcies per llegir-me.

mentxu-150Mentxu da Vinci. Coach per a l’equilibri del pes.

Naturòpata, Mindfulness, especialista en programació neurolingüística (PNL)

Tractament de trastorns de l’alimentació relacionats amb el sobrepès i ansietat

Sessions individuals presencials o per videoconferència

Tallers grupals en línia

www.armoniacorporal.es