Cada vegada som més conscients de la importància de mantenir una vida saludable en tots els sentits: alimentació adequada, exercici físic i bona gestió de l’estrès, entre altres coses. No obstant això, hi ha un aspecte que encara queda una mica diluït i del qual de vegades no som del tot conscients: els tòxics als quals ens exposem cada dia.

Estris de cuina saludables

Combatre els tòxics ambientals pot resultar complicat de debò. De fet, per aconseguir evitar-los al màxim, la majoria hauríem d’optar per deixar la vida de ciutat i fugir a dalt d’una muntanya, conrear els nostres propis aliments, moure’ns a cavall i allunyar-nos de qualsevol tipus de fàbrica o cultiu convencional. En definitiva, una situació utòpica en el segle en què vivim.

De totes maneres, hi ha un altre tipus de tòxics sobre els quals sí que podem tenir un cert grau de control i evitar que ens afectin. Estem parlant dels estris i productes amb què cuinem i que poden convertir els aliments en perjudicials i tòxics per a la salut.

Així, si ja teniu consciència a l’hora de consumir aliments saludables, poc processats o de temporada, us agradarà saber que hi ha formes d’aconseguir que aquests aliments mantinguin les seves propietats positives si es tracten de la manera adequada.

Oblideu-vos del tefló, de l’alumini, de la melamina o de les famoses carmanyoles de plàstic que escalfem a tort i a dret sense tenir en compte que pot ser molt perjudicial

6 trucs per eliminar els tòxics de la cuina

Avui compartim trucs perquè a poc a poc aneu eliminant aquests tòxics de la vostra cuina i, ja de passada, reduïu el consum de plàstic.

1. Ampolles sense plàstic i palletes

Les ampolles i les palletes són ideals per reduir el consum d’envasos d’un sol ús.

 • Ampolles d’acer inoxidable: Ideals per a ser transportades, ja que estan fabricades a partir de materials duradors i segurs. Serveixen per portar batuts, sucs, infusions, aigua o qualsevol altre líquid. Sense plàstics.
 • Ampolles de vidre: Un material totalment atòxic i totalment segur i apte per a rentavaixelles.
 • Ampolles de titani: Un metall inert i totalment innocu per a l’organisme. És molt lleuger, així que és fàcil de transportar i es recomana per a excursions o acampades.
 • Canyetes ecològiques: Les canyetes ecològiques són ideals per beure de forma saludable. N’hi ha en diferents materials (paper, acer inoxidable, sègol o vidre) i colors.

2. Coberts i gots de bambú

Estan fets amb bambú certificat orgànic sense cap tipus de tractament químic ni revestiment; així doncs, són totalment aptes i segurs.

 • Gots de bambú: Són l’alternativa perfecta als gots de plàstic d’un sol ús. A més, no transmeten olors ni sabors, són molt fàcils de netejar i permeten portar begudes tant fredes com calentes.
 • Coberts: Ideals per fer servir a casa, però també en excursions o a la feina per evitar els típics coberts de plàstic. Són antibacterians, resistents a les taques i més forts que la fusta.

3. Bosses

Reduir els residus que generem cada dia és molt important. Solem fer servir bosses per a tot i en general solen ser de plàstic. El problema és que aquest material se sol acabar degradant i generant més toxines.

Optar per bosses d’alta qualitat, de materials ecològics, segurs, duradors en el temps i, sobretot, reutilitzables, ajuda a mantenir el medi ambient i els aliments en més bon estat.

 • De silicona: Una alternativa ideal al plàstic. Aquesta bossa és reutilitzable i es pot segellar hermèticament. Permet transportar menjar, guardar i emmagatzemar aliments a la nevera o congelador, cuinar (es pot fer servir al forn, microones o amb la tècnica de cocció al buit).
 • Bosses de cotó orgànic: Són ideals per conservar vegetals a la nevera durant més temps sense que perdin textura (fins a dues setmanes).
 • Bosses d’escombraries compostables: L’alternativa sostenible a les bosses d’escombraries de plàstic convencionals. Estan fabricades a partir de midó de patata i ajuden a reduir l’impacte mediambiental.
 • Bosses per portar menjar: Una altra manera de reduir el consum innecessari de bosses de plàstic al supermercat i evitar que aquest material entri en contacte amb els aliments.

4. Carmanyoles i contenidors

Habitualment les carmanyoles solen estar fetes de plàstic o altres materials poc recomanables i això fa que partícules tòxiques acabin en els aliments.

 • Contenidor hermètic de vidre: Aquest contenidor és resistent, segur i a més es pot escalfar al forn o microones sense problema (a diferència de molts contenidors que es venen al mercat).
 • Carmanyola d’acer inoxidable: Quan mengem fora de casa és igual d’important triar amb què transportarem el menjar. Per això, una bona opció són les carmanyoles d’acer inoxidable.
 • Tapes extensibles: Tapes extensibles i reutilitzables de silicona, sense tòxics. Ajuden a cobrir recipients de diferents mides i eviten el contacte de l’aliment amb plàstic o alumini (els dos materials més utilitzats).

5. Paper per coure i conservar

El paper de cuina moltes vegades conté productes tòxics, porta blanquejants i ceres o s’elabora amb fustes no sostenibles. Com que és un producte de consum força regular, és important que no tingui tots aquests tòxics i que hagi estat elaborat amb fustes provinents de boscos sostenibles.

 • Paper per coure i conservar: Aquesta varietat de paper es pot fer servir per cuinar, per embolicar aliments abans de guardar-los a la nevera, per protegir les safates del forn, per preparar papillota, etc. A més, és apte per al microones i és impermeable, per la qual cosa no absorbeix greix ni oli.

6. Conserves

Fer conserves pot ser una tasca apassionant i molt beneficiosa. No obstant això, l’envàs és realment important per poder assegurar-ne la qualitat i evitar qualsevol tipus de contaminació.

A més de tots aquests productes, és igual d’important fer servir olles, paelles i altres estris sense tòxics, per evitar la contaminació mentre cuinem els aliments. Però espero que, després d’haver llegit aquestes idees, us acosteu una mica més a una vida sense tòxics.

Descompte per als lectors d’Etselquemenges

Els lectors de la revista podreu gaudir d’un descompte del 5% en tots els articles de la botiga en línia de Conasi, www.conasi.eu.

Per aplicar el descompte, només heu d’introduir el codi CNS-COMOCOMO durant el procés de compra (Promoció vàlida fins al 31/01/2019, aplicable un sol cop, no acumulable amb altres ofertes, codis ni sistemes de punts).

Glenn Cots

Dietista i divulgadora de nutrició i receptes saludables a glenncots.com

    @glenncots
Glenn Cots

Demana cita amb la Glenn Cots a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic