11398083_xl

Per prevenir o tractar aquestes malalties respiratòries (refredat, refredat, grip) i símptomes associats podem prendre com a remei natural camu-camu, fruit d’un arbust tropical conegut com a Myrciaria dubia, que creix a les regions de Colòmbia, Perú i Brasil i que s’ha fet molt conegut en els últims anys perquè conté moltíssima vitamina C. Això l’ha situat als llocs més alts del rànquing dels aliments antioxidants, i ha estat classificat com a superaliment perquè també és molt ric en altres nutrients essencials per a la salut.

Conté com a mínim setze vegades més vitamina C que la polpa de taronja, encara que s’han descobert exemplars de camu-camu que presenten entre 3.000 i 6.000 mg d’àcid ascòrbic L (vitamina C) per cada 100 g de polpa, fet que suposa entre 57 i 114 vegades més concentració d’aquesta vitamina que la taronja.

A més, és ric en aminoàcids com la serina, la valina i la leucina (que formen les proteïnes), en carbohidrats, fibra alimentària i minerals com: calci, fòsfor, coure, ferro, magnesi, manganès, potassi, sodi i zinc. Conté petites quantitats de vitamines del grup B, com la tiamina (B1), la riboflavina (B2) i la niacina (B3).

No només la polpa és rica en nutrients, sinó que estudis recents han determinat que la pela del fruit madur té una bona concentració del pigment antocianina, que a més de servir com a colorant, té una funció terapèutica o medicinal, ja que és un antioxidant natural molt potent de la família dels flavonoides.

A casa nostra és difícil trobar el fruit del camu-camu per consumir-lo fresc, però com que és tan eficaç com a superaliment, la indústria alimentària l’ha tractat perquè mantingui les propietats nutricionals i comercialitzar-lo a tot el món.

A casa nostra és difícil trobar el fruit del camu-camu per consumir-lo fresc, però com que és tan eficaç com a superaliment, la indústria alimentària l’ha tractat perquè mantingui les propietats nutricionals i comercialitzar-lo a tot el món.

Així, la polpa del camu-camu s’usa i comercialitza en presentacions diferents, a gust del consumidor: en pols, en nèctar, melmelada, refrescos, glaçats, iogurts i sorbets; la presentació en pols o càpsules és la més coneguda al nostre territori.

Les seves propietats nutricionals li atribueixen beneficis terapèutics o medicinals –fet demostrat amb estudis científics diversos– com els següents:

  • Enforteix el cos, ja que aporta energia.
  • Tracta problemes a les genives.
  • Manté el bon funcionament del cor i els ronyons i afavoreix la circulació sanguínia.
  • Millora la digestió i els problemes de restrenyiment o d’excés d’evacuacions, ja que regula l’activitat intestinal.
  • Retarda els signes de l’envelliment, perquè neutralitza espectacularment els radicals lliures.
  • Estimula el sistema immunitari.
  • Protegeix el cervell contra diferents malalties neurodegeneratives, ja que prevé el deteriorament neural. Millora la concentració.
  • Ajuda a prevenir malalties oxidatives, com el càncer.
  • Alleuja la inflamació.
  • Protegeix el teixit conjuntiu de lligaments i tendons.
  • Afavoreix la generació del col·lagen i la cicatrització de ferides i cremades a la pell.
  • Manté una bona visió.
  • Millora la salut del sistema respiratori.
  • Manté una bona funció del fetge.
  • Ajuda a tenir una pell bonica.
  • Ajuda a tractar l’estrès i la depressió.

Són els efectes que té sobre el sistema immunitari i el sistema respiratori a més de l’acció antibacteriana, antivírica, antioxidant, antiinflamatòria i cicatritzant els que el converteixen en un remei natural ideal per prevenir i tractar els refredats, grip, i per pal·liar o alleujar els símptomes de l’al·lèrgia.

nen febre-730

La forma més fàcil i versàtil d’utilitzar el camu-camu en la nostra  pauta alimentària o dietètica és en pols (camu-camu deshidratat o liofilitzat, com podem trobar a Ecolife Food), ja que permet poder fer-lo servir a la cuina de moltes maneres diferents per elaborar plats o aliments líquids i sòlids: sucs de fruites i verdures, batuts, llets i iogurts vegetals, cereals, muslis, postres i dolços, que guanyaran en nutrients i sabor.

Les quantitats recomanades són de 2 a 3 grams al dia si s’usa com preventiu, i de 5 a 10 grams al dia si es pren com a tractament. Podem barrejar-lo al gust, tenint en compte que confereix un sabor àcid. Combina molt bé amb fruites àcides, però també en contrast amb aliments com el cacau o xocolata (com més pur millor).

És important saber que s’ha de consumir sense lactis, ja que poden neutralitzar el poder que té la vitamina C per a l’absorció del ferro. Si a més es combina amb altres aliments com el suc de taronja, de llimona, el pol·len, la gelea reial, la cirera atzerola…, rics en antioxidants i immunoreguladors, el resultat és excepcional.

Article escrit per:

Sara Gómez Marquina
Colaboradora del área de Salud y Nutrición en ecolifefood.com (http://ecolifefood.com),
Responsable del Club Av Natural Cantabria