Des de fa un temps trobem paelles de ceràmica, ferro, acer inoxidable, titani… La diversitat de materials confon moltes vegades l’usuari.Quina paella és la més ecològica? Quina paella és la més saludable? I la menys nociva? Aquestes són les preguntes típiques que rebem, però no hi ha una resposta universal: cada usuari ha de trobar la seva paella. Totes tenen avantatges i inconvenients. Esperem que amb aquest escrit us pugueu formar una opinió per comprar l’opció que més us convingui.

En primer lloc cal recordar que l’àmplia oferta de materials respon a la necessitat de donar alternatives al tefló. Es tracta de retirar aquestes “fabuloses” paelles, que tan bé ens anaven perquè no se’ns hi enganxaven les truites… Per què? “El tefló és un material sintètic pràcticament inert, que no reacciona amb res (mentre no estigui ratllat). És una barreja de polímers sintètics coneguts com a PFC que estan catalogats com a compostos orgànics persistents, cosa que significa que s’acumulen al medi i al cos dels éssers vius (no els eliminen). Un dels PFC que s’utilitzen per fabricar el tefló és el PFOA, que en proves de laboratori ha resultat tòxic per a animals.

Quan el teflon s’escalfa per sobre dels 160º es produeix una emanació de productes tòxics. El C-8 també es troba en capses de patates fregides, de crispetes, hamburgueses, etc. – See more at: https://etselquemenges.cat/repte/abandona-les-paelles-amb-teflo-7380#sthash.xSIkIVu0.dpufL’Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units (AU) el cataloga com a possible carcinogen.”

GrünkohlCom a alternatives, trobareu les paelles i materials següents:

1. Ferro de la marca DeBuyer. Aquestes paelles són molt econòmiques i són per a tota la vida. Si se’n fa un bon ús no s’hi enganxa res. Fins i tot serveixen per a les truites de patates. L’inconvenient és que, un cop rentades, s’han d’eixugar bé i posar-hi oli perquè no s’oxidin. Moltes vegades només cal retirar l’oli sobrant amb un drap si la paella no s’ha embrutat gaire. Són econòmiques, no pesen tant com altres paelles de ferro colat i són per a tota la vida. Si s’enfosqueixen i es tornen lletges, molt millor, ja que la seva capacitat antiadherent millora. Es fan a França. Si voleu més informació, consulteu aquí.

2. Ferro colat de la marca LeCreuset. No són tan econòmiques com les anteriors, però també són per a tota la vida. Hi ha gent que les ha heretat de familiars! L’inconvenient és que pesen bastant i hi ha persones grans que no tenen prou força per manipular-les. Funcionen molt bé com a planxa. Si se’n fa un bon ús tampoc s’hi enganxa res. També es fan a França. Per a més informació, consulteu aquí.

3. Acer inoxidable de Fissler i Khun Rikon. La primera es fa a Alemanya, i la segona, a Suïssa. Totes dues són de gran qualitat i per a tota la vida. Són més lleugeres que les de ferro i per cuinar són excel·lents per fregir o fer a la planxa qualsevol aliment. L’avantatge de l’acer inoxidable és que no requereix cap manteniment especial. Si vigilem quan cuinem, no s’hi enganxa res. Les persones amb al·lèrgia al níquel han de vigilar. Per a més informació, consulteu aquí Fissler i Khun Rikon.

4. Ceràmica de la marca Khun Rikon i GreenPan. Les primeres, de disseny suís, es fan a Itàlia, encara que alguns models més econòmics es fabriquen a la Xina. Les segones, dissenyades a Bèlgica, estan produïdes a la Xina en la seva pròpia fàbrica. Són les paelles antiadherents que han substituït el tefló. Costen més que moltes altres paelles de ceràmica del mercat que tenen resultats molt desastrosos segons molts usuaris. Si realment es vol evitar el tefló, aquesta és la millor alternativa, però cal invertir en qualitat. Són delicades de mantenir i la capacitat antiadherent es redueix amb l’ús. No els agrada que les sobreescalfin. Per a més informació, consulteu aquí Khun Rikon i GreenPan.

5. Titani de la marca Woll. La paella estrella. Encara que el preu pot generar reticències, serveix per a tot. És ideal per a vegetarians perquè el tofu i el seitan s’hi cuinen perfectament, i sense oli. El manteniment és mínim, són molt resistents. Es fan a Alemanya. Si voleu més informació, consulteu aquí.

Esperem que aquestes explicacions us ajudin a crear-vos una opinió abans de comprar una paella.

silviaSílvia Ferrer-Dalmau Bosch

René, productes per a la llar saludables i eficients

www.espairene.com