Els textos sobre el ioga de la filosofia clàssica emfasitzen la importància de tenir cura de l’alimentació i relacionen els diferents aliments amb determinats estats físics, fisiològics i mentals.

La pràctica del ioga i una alimentació adaptada a cada individu són instruments que ens aporten salut, estabilitat emocional i silenci mental, les quals coses ens faciliten la nostra autorealització.

El ioga ens ajuda a menjar equilibradament. L’estrès, l’ansietat i la manca d’afecte fan que algunes vegades triem aliments que, com que produeixen sensacions agradables, sacien el malestar intern tot i que són poc saludables. La pràctica del ioga crea un estat mental equànime, equilibrat i compassiu que afavoreix una alimentació adequada per a la nostra salut i constitució, segons l’època de l’any, i amb respecte per al nostre entorn.

Mitjançant la pràctica del ioga podem arribar a percebre com cada aliment crea una sensació corporal i estat mental concrets.

Si mengem:

a) Cereals integrals, llegums, proteïnes vegetals, verdures (exceptuant les solanàcies), hortalisses, fruita de temporada, fruita seca, llavors i algues, tot ecològic, probablement experimentarem sensacions corporals neutres i subtils. Les articulacions estaran més obertes, flexibles, resistents i l’estat mental serà més equilibrat, positiu i silenciós.

b) Cereals refinats i sucres refinats, probablement experimentarem sensacions corporals agradables, però fluctuants, la qual cosa crea un estat emocional inestable que pot passar de l’eufòria a la depressió, i de tenir molta energia a experimentar somnolència i cansament.

c) Carn, peix, greixos animals i la majoria dels lactis, probablement experimentarem sensacions corporals més pesades, intenses i grosseres, i l’estat mental pot esdevenir més agressiu i menys sensitiu.

Menjar aliments del grup a) facilita la pràctica del ioga.

El ioga també ens nodreix físicament, fisiològicament, energèticament i mentalment.

Les postures, asanas, ens obren i estiren el cos físic i fisiològic, i incrementen el rec sanguini cap a totes les cèl·lules del cos, cosa que ens nodreix físicament.

El control rítmic de la respiració, pranayama, condueix l’oxigen i la força vital cap a totes les cèl·lules del cos, i ens nodreix de manera més subtil i energètica.

Si, a més a més, tenim en compte en la nostra pràctica el conjunt dels vuit aspectes del ioga (disciplines ètiques, disciplina individual, postures, regulació de la respiració, control dels sentits de percepció, concentració profunda, estat meditatiu, profund silenci amb total consciència) i la seva interrelació, podrem assolir un estat mental silenciós i compassiu, que ens nodrirà més profundament.

La pràctica del ioga, segons el mètode IYENGAR®, ensenya asana i pranayama amb precisió, amb instruccions detallades de les accions físiques, la qual cosa permet aprofundir i alhora expansionar la consciència cap a totes les parts del cos. Sovint s’utilitzen suports (mantes, cordes i cadires), per tal de fer les asanas i el pranayama amb més consciència i alineament. Els suports fan assequible el ioga a tothom indistintament de l’edat, constitució i malalties.

A continuació, s’exposa la descripció d’algunes postures amb fotos que aporten salut als òrgans del sistema digestiu, ajuden a digerir i assimilar els aliments i a drenar millor les substàncies residuals. Fer aquestes asanas amb els suports és una característica del mètode IYENGAR®. Aquestes postures també tenen altres efectes que es poden consultar en el llibre Luz del Yoga de B. K. S. Iyengar.

Supta Virasana

Estira els òrgans abdominals i facilita la digestió, obre el diafragma i crea espai en els intestins, la qual cosa facilita el moviment peristàltic i l’eliminació de gasos residuals. També descomprimeix el fetge i la melsa i en millora el funcionament. Aquesta postura es pot fer, si cal, amb suport sota les natges, i sota el tronc i el cap.

Paschimottanasana

Estira tota la part posterior del cos, tonifica els òrgans abdominals i els ronyons, cosa que millora la digestió i l’eliminació de substàncies residuals. Aquesta postura es pot dur a terme amb dues o tres mantes per seure i una cadira o un altre suport per al front.

Salamba Sirsasana

És una postura invertida que contraresta l’efecte de la gravetat en els òrgans abdominals i, com a conseqüència, hi crea espai i ajuda a anar de ventre. Si és necessari es pot fer penjant-se del sostre amb cordes.

Setu Bandha Sarvangasana

Crea una gran extensió a la cavitat abdominal i, per tant, millora el funcionament del fetge i el pàncrees. Si cal, es pot fer la postura amb mantes sota el tronc i suports per als peus.

Jatara Parivartanasana

Crea un gir de l’estómac, i tonifica i elimina els trastorns del fetge, melsa i pàncrees. Cura la gastritis i reforça els intestins. Aquesta postura es pot fer amb les cames plegades o estirades.

 

Hi ha també moltes altres postures que són beneficioses per al sistema digestiu i que alhora ens nodreixen físicament, fisiològicament, energèticament, emocionalment i mentalment.

Cal tenir present que les asanas s’haurien de fer segons una seqüència postural adequada, tenint en compte els aspectes tècnics i el temps adient de permanència de cadascuna, les malalties i limitacions de cada individu i sota la supervisió d’un professor de ioga certificat.

Article escrit per:

Laia Giralt i Medir

Directora i professora del Centre ZAMA de Ioga IYENGAR® de Barcelona les Corts. Professora certificada de ioga IYENGAR®, formada en kinesiologia holística, fisioteràpia, teatre, dansa i llicenciada en arquitectura superior. Practica meditació Vipassana des del 1998.

Telèfon: 649 629 973 ( de 12h a 15h)
Correu electrònic: info@zamaioga.com
Web: www.zamaioga.com

Amb la col·laboració de:

Agnès Pérez Longo

Va ser professora del Centre ZAMA de Ioga IYENGAR® de Barcelona les Corts. Professora certificada de ioga IYENGAR®, formada en osteopatia, nutrició i dietètica i assessora en nutrició macrobiòtica.