Cada vegada hi ha més persones que fan un pas endavant i decideixen canviar hàbits de vida, per millorar la salut i apostar per un consum, de tot tipus de productes, més sostenible. L’aposta per productes eco ja forma part de bona part de la població. I en aquest sentit hi ha molts compradors que, creient els falsos missatges de molts fabricants, acaben adquirint productes que podem qualificar de falsa “cosmètica natural”. Gràcies a un màrqueting enganyós –l’anomenat Green Washing– i a la permissivitat legislativa en aquest capítol, la mal anomenada cosmètica natural, la que combina principis actius vegetals o minerals amb altres ingredients de química sintètica, continua ocupant metres i metres als prestatges de moltes botigues.
Hem de continuar i persistir en la pedagogia del consumidor. Ha arribat l’hora que el comprador giri el producte i sàpiga llegir de què està compost aquell producte que té a les mans. En aquest sentit, és essencial començar pels productes de consum més quotidià. I en aquesta ocasió hem decidit centrar-nos en els desodorants, un element que fan servir tant dones com homes, adolescents i gent gran. Perquè suar és natural i sa.
Ingredients que cal evitar en desodorants
Desodorant antitaques, duració de fins a 72 hores, antitranspirant, per a pells sensibles (suposadament), hipoal·lergògens, en esprai, stick o roll-on… L’oferta de desodorants per part del sector de la parafarmàcia convencional és gairebé interminable. Gairebé tant com la quantitat d’ingredients poc recomanables que han convertit el fet de suar en un tabú.
Entre els ingredients més perillosos trobem l’alumini en les seves diferents variants (Aluminium Chloride, Aluminium Chlorhydrate, Aluminum Chlorohydrex, Aluminum Chlorohydrex PG, Aluminum Fluoride, Aluminum Sesquichlorohydrate…) Aquest ingredient, utilitzat com a antitranspirant, tapona les glàndules sudorípares i impedeix que el cos sui, que és una forma natural de regular la temperatura corporal i d’eliminar substàncies que el cos ja no necessita. I és que impedir la suor és una autèntica barbaritat per al nostre benestar. Tot i així, hi ha compostos naturals d’alumini com les argiles o la pedra d’alum que no tenen cap efecte nociu i poden ser utilitzats sense problemes.
Un altre dels ingredients poc recomanables és el triclosan, amb propietats antibacterianes. Els parabens (Methylparaben, Ethylparaben, Butylparaben, Propylparaben) tampoc ens aporten cap benefici, i per sort cada cop s’estan eliminant de les formulacions. Tot i que aquests parabens s’estan substituint pel Phenoxyethanol, també amb efectes nocius. Tampoc podem oblidar altres conservants que apareixen a l’etiqueta combinats amb les paraules chloro, bromo o iodo.
Els ftalats, que actuen com a perfum –i altres derivats del petroli (PEG, PPG, Polyehtylene, Ceteareth, Ceteth, Hydroxypropyl o d’altres ingredients acabats amb –eth– són també molt habituals, però poc recomanables.
Hi han evidències i estudis que mostren que tots aquests ingredients poden acabar provocant càncer –especialment de mama–, problemes respiratoris, hormonals i endocrins, al·lèrgies, dermatitis i irritacions cutànies o afectacions al sistema reproductiu, entre d’altres. Uns efectes negatius que, ens molt casos, també acaben afectant el medi ambient, especialment el medi aquàtic, que és on van a parar gairebé tots els residus.
Com escollir un desodorant natural
La cosmètica ecològica o bio no ha inventat res de nou. En la majoria de casos ha aplicat la tradició i els coneixements de la natura per oferir productes respectuosos amb el cos i amb el medi.
En el cas dels desodorants bio és habitual trobar bicarbonat (baking soda), que actua com a bactericida i elimina les olors poc agradables. També és habitual el midó de blat (cornstarch), la cera d’abelles (beeswax) i l’oli de coco com a base, que a més és antibacterià i hidrata. Els olis essencials de llimona, lavanda o arbre de te, per exemple, serveixen per afegir aroma, però també per actuar contra l’aparició de bacteris que provoquen pudor a les aixelles.
Si fem servir desodorants que continguin aquests ingredients no només estarem fent un favor al cos, també estarem cuidant el planeta.
#cambiatudesodorante
Arran de la campanya #cambiatudesodorante, impulsada per Etselquemenges i Orgànics Magazine, són moltes les dones que es pregunten quin desodorant han de comprar que sigui lliure de tòxics.
Precisament, una de les marques que recomana Nina Benito, CEO d’Orgànics Magazine, és We love The Planet, amb certificat EcoControl i NCS. Aquesta marca holandesa cuida moltíssim tant els ingredients com la presentació. Podeu escollir el format crema en llauna d’alumini reutilitzable o stick amb cartó reciclat.
We Love the Planet té 8 fragàncies que podem escollir en funció de l’oli essencial utilitzat. Tots els desodorants són unisex, però Forever Fresh i Might Mint (menta i romaní) són ideals per a persones que suen molt, fins i tot per a homes que tinguin una suor més forta, perquè contenen aromes d’olis essencials més potents.
La línia So ensitive i Sweet & Soft estan formulades sense bicarbonat i són ideals per a pells sensibles o al·lèrgiques.
Si voleu un efecte relaxant, decanteu-vos per Lovely Lavander, si us agraden els cítrics, Original Oranget i, si sou més suaus, Sweet Serenity, amb essència de roses, mel i espècies.
Cal destacar la nova fragància de llima i bergamota, la Luscious Lime, que, juntament amb la de Sweet & Soft, són les dues referències veganes. De fet, la de llima i bergamota s’està convertint en una de les aromes més demanades per la clientela de WLTP.