Tant les infeccions urinàries com les candidiasis apareixen quan hi ha un desequilibri i una alteració de la microbiota que estimula el creixement i el poder patogen dels fongs i dels bacteris, respectivament.

Les infeccions per càndides inclouen tant una candidiasi mucocutània, candidiasi del tub digestiu, aparell genitourinari, sistèmica i onicomicosi. El desequilibri entre el poder patogen del fong i els mecanismes de defensa de l’organisme permet la proliferació d’aquest llevat, ja que trenca el benestar de les nostres mucoses. Factors com la diabetis, la immunosupressió, l’estrès, la presa d’antibiòtics i corticoides i les dietes deficitàries nutricionalment poden accelerar la reproducció del fong. I les dones són les més propenses a patir-ne.

càndides i infeccions d'orina

Pel que fa a les infeccions urinàries, les molèsties més característiques també estan relacionades amb una alteració de la microbiota i de l’homeòstasi que recobreix les parets del tracte urinari. Els símptomes més representatius d’aquesta afectació són coïssor, micció freqüent i malestar a la zona íntima, fins i tot en estats més avançats pot donar-se la presència de sang a l’orina. És important detectar quin és l’agent infecciós mitjançant un urinocultiu, per fer un diagnòstic i tractament més acurat.

Les dones també són molt més propenses a patir-ne, ja que tenen la uretra més curta i és més a prop de l’anus que no pas la dels homes. L’embaràs, les relacions sexuals, l’ús del diafragma com a mètode anticonceptiu, la menopausa o una baixada de defenses de l’organisme en poden ser algunes causes.

Tant les candidiasis com les infeccions urinàries poden produir-se tot l’any, però sí que és cert que a l’estiu són molt més freqüents, sobretot si estem durant hores amb el banyador posat generant un ambient humit, cosa que genera un brou de cultiu de bacteris (que poden arribar a la mucosa vaginal i adherir-se a les parets del tracte genitourinari) i fongs.

Quines alternatives naturals ens permeten prevenir i tractar les infeccions per càndides?

Els complements alimentaris són de gran ajuda per mantenir el benestar i l’equilibri de les mucoses orals, digestives i genitals. A més, són compatibles amb altres tractaments destinats a corregir l’excés de llevats, sempre que, i més en el cas d’una candidiasi, seguim una dieta controlada i baixa en hidrats de carboni abans d’iniciar el tractament natural.

Una correcta selecció i combinació d’olis essencials, extractes naturals i nutrients garanteixen la màxima cobertura terapèutica:

  • Olis essencials quimiotipats d’orenga, farigola i sajolida: asseguren les quantitats òptimes de carvacrol i timol, dues molècules aromàtiques clau per fer front a la candidiasi, ja que actuen principalment sobre la paret cel·lular i les membranes del llevat i desenvolupen l’activitat fungicida. A més a més, s’ha observat que l’oli essencial de farigola ajuda a potenciar l’activitat de tractaments farmacològics antimicòtics.
  • Oli de coco: amb un 98% d’àcid caprílic, posseeix propietats antifúngiques. L’àcid caprílic inhibeix l’adhesió i la formació de biofilms de la càndida.
  • Extractes de pal d’arc i all: l’extracte de l’escorça del pal d’arc posseeix activitat antifúngica i antiinflamatòria. L’al·licina de l’all ens mostra una forta activitat anticàndida i interfereix en el seu metabolisme cel·lular.
  • Extracte d’equinàcia, vitamines C, D i zinc: contribueixen al bon funcionament del sistema immunitari.
  • Vitamina B6 o biotina: afavoreix el bon funcionament del sistema nerviós, redueix el cansament i la fatiga, a la vegada que contribueix al manteniment de la pell i les mucoses.

 

Quines alternatives naturals ens permeten prevenir i tractar les infeccions urinàries?

Hi ha solucions naturals amb plantes que ens ajuden a reforçar l’organisme i que actuen sobre diferents agents causants de les molèsties urinàries. Desconfort urinari, micció freqüent i desequilibri de la microbiota urinària, tal com hem comentat abans, són els principals símptomes de possibles cistitis i uretritis.

Una combinació d’extractes d’herbes i nutrients ja des dels primers dies de l’aparició dels símptomes ens ajudarà a recuperar l’equilibri i el benestar de les vies urinàries:

  • Fulles de boixerola: posseeixen activitat antisèptica urinària i és una bona opció per al tractament dels símptomes de les infeccions lleus recurrents del tracte urinari inferior, com sensació de coïssor en orinar o micció freqüent en les dones. La boixerola ajuda a augmentar la resistència de l’organisme davant de condicions adverses.
  • Equinàcia: ajuda al manteniment del tracte urinari inferior i afavoreix una activitat normal del sistema immunitari.
  • Vitamines C i D: contribueixen al bon funcionament del sistema immunitari.
  • D-manosa: monosacàrid present en moltes plantes i fruites en poca quantitat. Reforça la mucosa de la bufeta urinària evitant l’adhesió dels bacteris Coli al mateix epiteli de la bufeta.
  • Concentrat de mirtil: prevé l’adhesió dels bacteris Coli a la superfície del tracte urinari. Per tant, ajuda a disminuir la incidència d’infeccions recurrents a la vegada que actua com a antibacterià.
  • Arrel d’hidrastis i llavors d’aranja: actuen com a antibacterians.

 

Com a complement de qualsevol complement alimentari, no deixeu de banda seguir uns bons hàbits alimentaris i un estil de vida saludable per tenir més èxit en la prevenció i curació de les possibles afectacions.

És un bon moment per protegir i reforçar tant el benestar de les vostres mucoses com estimular les defenses de l’organisme per cuidar les vies urinàries.

Recórrer a la millor selecció d’ingredients naturals us pot servir de gran ajuda per poder gaudir d’aquesta temporada d’estiu sabent que esteu ajudant a mantenir l’equilibri natural del vostre organisme!

Mireia Segarra Escolà
Mireia Segarra Escolà

Farmacèutica i especialista en nutrició ortomolecular.
Dietista i naturista i hàbits saludables.

    @miresegarra_degustasalud