Perdre cabells és un procés normal, ja que es renoven de manera continuada. Ens cauen aproximadament entre 100 i 150 cabells cada dia, però sí que és cert que, segons el moment vital, en perdem més, sobretot en el postpart i altres situacions d’alteració hormonal, com la menopausa, en períodes d’estrès i segons l’estació de l’any; a més, també hi ha factors hereditaris.
El cicle vital dels cabells es pot dividir en tres períodes:
- Fase anàgena o de creixement, que dura de 2 a 6 dies, en què creixen cabells nous.
- Fase catàgena o d’estabilització, que dura 21 dies, en què s’atura el creixement.
- Fase telògena o de caiguda, que dura 3 mesos, abans que caiguin.
Tots els productes especials per cuidar els cabells solen incidir més en la fase anàgena, moment en què necessiten més nutrients. Durant aquesta fase, el 90% dels cabells estan fortament units al cuir cabellut.
La caiguda dels cabells es classifica en:
- Caiguda reaccional: abundant i en poc temps. És la que té lloc durant l’embaràs, postpart, menopausa, canvis d’estació, estrès, dietes restrictives, tractaments estètics agressius, cansament i fatiga. La circulació sanguínia flueix més lentament al cuir cabellut i, per tant, no arriben tots els nutrients necessaris. L’objectiu és estimular la circulació, aportar vitamines i aminoàcids essencials per frenar la caiguda dels cabells i estimular que creixin. És més freqüent en dones.
- Caiguda progressiva: hormonal i hereditària. La identifiquem perquè el cuir cabellut cada cop és més visible. És més freqüent en homes (alopècia androgènica, per un augment de l’activitat dels andrògens) tot i que també ocorre en dones (s’atribueix a una base genètica o hereditària).
Necessitats nutricionals específiques
Cuidar els cabells comença per aportar els nutrients (vitamines i minerals) que fan falta, que ajudaran a fer que tant el còrtex (cor dels cabells) com la cutícula (protegeix els cabells i aporta brillantor) no pateixin alteracions ni s’acceleri l’aparició de canvis estructurals, canvis de pigmentació i un augment de la caiguda dels cabells.
A través de molts aliments podem aconseguir reposar els nutrients i vitamines necessaris per als cabells:
- Vitamina B8 o biotina: regenera el fol·licle i el cuir cabellut, alhora que aporta elasticitat al còrtex. El rovell de l’ou, les ostres, les nous, la civada i els pèsols aporten biotina.
- Vitamina B5 o àcid pantotènic: regenera els epitelis, reforça els fol·licles i contribueix a fer créixer els cabells. El mill, els xiitakes, l’alvocat, els ous i els cigrons són alguns dels aliments rics en B5.
- Vitamina C: necessària per sintetitzar col·lagen, que forma part de l’estructura dels cabells. En trobem al kiwi, la llimona, les taronges i les maduixes, però sobretot a la gavarrera, l’acerola, el pebrot vermell, la grosella i el bròquil.
- Vitamina A (betacarotens): ajuda a renovar les cèl·lules i a mantenir els teixits. Totes les hortalisses de color verd, groc o taronja contenen vitamina A.
- Zinc: intervé en moltes funcions, com la síntesi de teixits i la cicatrització. A més és un cofactor del metabolisme de nutrients energètics i de la síntesi de queratina. Un dèficit d’aquest mineral està relacionat amb la pèrdua de cabells. Aliments com les ostres, el marisc, les llavors de carbassa i sèsam destaquen com a fonts alimentàries de zinc.
- Sofre: forma part dels aminoàcids ensofrats, que constitueixen les proteïnes del cos, i alhora intervé en la síntesi de col·lagen. És un mineral abundant en pell, cabells, ungles i, en general, en teixit connectiu. En trobem a la clara d’ou, carn, crucíferes, all i ceba.
- Silici: té un paper important en la síntesi de col·lagen i elastina i, per tant, intervé en la formació de la pell, cabells i ungles. Redueix la fragilitat dels cabells i evita que es trenquin. Les fonts alimentàries més riques en silici són els cereals integrals, cua de cavall (n’hi ha poca concentració en tisanes, val més prendre’n en extracte sec en pols), ortigues, bambú, civada, mill, cànem i remolatxa.
- PABA: afavoreix la pigmentació dels cabells i retarda l’aparició de cabells blancs. Els cereals integrals, les llavors de sèsam i els espinacs són rics en PABA.
- Inositol: un dèficit provoca calvície i menys gruix capil·lar. Els llegums, les nous i els cítrics, entre d’altres, són rics en inositol.
El fet que la nostra dieta sigui cada dia més pobra en nutrients, l’estil i el ritme de vida que portem i factors hereditaris que acceleren la caiguda excessiva dels cabells, entre d’altres, fan que sigui imprescindible prendre complements en aquests casos. Un tractament tòpic és de gran ajuda a l’hora de revertir el problema, però si ho acompanyem de complementació aconseguirem una nutrició òptima dels cabells.
Quin complement alimentari ens pot ajudar?
El producte Ultra Hair Plus amb MSM (60 comprimits) de Nature’s Plus és el complement que proporciona l’aportació diària ideal de vitamines, minerals, aminoàcids específics i altres nutrients essencials per al bon manteniment dels cabells, ja que dona suport a la síntesi de col·lagen i altres proteïnes. La L-cisteïna i la L-metionina són dos aminoàcids que tenen un paper clau en la formació de ponts disulfur, que donen lloc a la queratina dels cabells.
El metilsulfonilmetà (OptiMSM®) aporta sofre orgànic d’alta biodisponibilitat, que juntament amb la vitamina C i el zinc participen com a elements precursors i catalitzadors de la síntesi de col·lagen.