El sistema nerviós està format per una xarxa molt complexa d’estructures especialitzades que controlen i regulen el funcionament de diferents sistemes i òrgans. De fet, juntament amb el sistema immunitari i endocrí, forma part del que anomenem sistemes homeostàtics (sistemes d’autoregulació, que tenen la capacitat de mantenir condicions estables compensant els canvis a l’entorn).

Concentració i memòria

La neurona és la cèl·lula del sistema nerviós i la seva funció principal és rebre, processar i transmetre informació. I el cervell forma part d’aquesta estructura tan complexa que és el sistema nerviós, situat a la volta cranial i dividit en dos hemisferis i quatre lòbuls. Té funcions motores, d’integració (emocions, consciència, llenguatge, pensament, intel·ligència, memòria) i sensitives.

El cervell està format per àcids grassos essencials, proteïnes i fosfolípids i, com veurem, l’afecta tot; pensem que és un òrgan aïllat, però els desequilibris bioquímics així com diferents factors externs el poden comprometre.

8 desequilibris bioquímics del cervell

  1. Glucosa: En primer lloc i molt important hi ha la glucosa. Per mantenir l’homeòstasi del cervell cal mantenir un equilibri de la glucosa, ja que és el combustible principal que fa servir. Una disglucèmia o prediabetis –es caracteritza per glucèmies alterades en dejú– pot generar explosions d’agressivitat, dificultat per concentrar-se, somnolència… Un excés de sucre refinat és molt tòxic i produeix inflamació.
  2. Metalls pesants: Altres factors que desequilibren el cervell són metalls pesants com el plom, el cadmi, el mercuri, el coure… Alerta, doncs, amb els utensilis de cuina. La toxicitat de tots aquests metalls està relacionada amb el desenvolupament d’ansietat, temors extrems, paranoia, manca de concentració…
  3. Altres tòxics: L’alcohol, el tabac, la marihuana o els tranquil·litzants, per exemple, estimulen el neurotransmissor GABA a curt termini eliminant l’excés d’adrenalina i generant sensació de calma, però a llarg termini provoquen depressió i ansietat.
  4. La deficiència de les vitamines B, vitals per al bon funcionament del cervell, afecta de seguida i genera ansietat, tensió, canvis d’humor, sensació d’irrealitat…
  5. Un bon equilibri d’àcids grassos essencials fa que es puguin produir bones connexions i tenir bona memòria. El 60% del cervell és greix. El sistema nerviós depèn de greixos saturats i monoinsaturats, colesterol, omega-3 (EPA i DHA), omega-6 (GLA i AA). Així que és indispensable que no ens en faltin.
  6. L’oxidació és un altre factor de desequilibri en la salut del cervell. Cal no oblidar que no només el fum del tabac o dels cotxes és oxidant, sinó que l’alimentació també ho pot ser: greixos trans d’olis vegetals hidrogenats, aliments molt fregits… Aquests greixos trans bloquegen la conversió dels greixos essencials. L’alcohol també oxida, desgasta les vitamines i dificulta la síntesi endògena de DHA. També l’estrès és molt oxidatiu, a més de disminuir les dendrites (petites ramificacions que surten del cos cel·lular de la neurona), cosa que afavoreix una mala memòria.
  7. Manca de proteïnes: Si no hi ha prou aminoàcids, no es poden fabricar neurotransmissors; per això també són vitals, ja que una manca de proteïnes pot induir a depressió, apatia, incapacitat per relaxar-se, manca de concentració i motivació o ansietat.
  8. Desequilibri adrenal: l’estrès crònic pot conduir a una sobrecàrrega de les glàndules suprarenals i a uns nivells constantment elevats de cortisol. Això, a més d’alteracions de la tiroide, sobrecàrrega hepàtica i inflamació crònica són factors que poden alterar la salut cerebral.

Nutrients per al cervell

En primer lloc cal assegurar-se un bon equilibri de la glucosa en sang i evitar que n’hi hagi massa, prendre un complex de vitamines i minerals com també d’àcids grassos essencials. S’ha de tenir present que la vitamina que protegeix els greixos de l’oxidació és la vitamina E, que trobem en les llavors i el seu oli premsat en fred, germen de blat, nous, mongetes i peix. Reforcen l’acció de la vitamina E antioxidants com els betacarotens (pastanaga, albercoc sec, moniatos…) i la vitamina C dels pebrots, kiwis, baies, tomàquets, cítrics… La PQQ (pirroloquinolina quinona), un nutrient vital també antioxidant amb molts efectes fisiològics, ens protegeix el cervell i a més millora la producció d’energia a les neurones. La trobem al julivert, pebrots verds, api, kiwis o papaia, entre d’altres.

Menys presents a la dieta però amb una gran activitat neuroprotectora, hi ha els pigments naturals com l’astaxantina, un carotenoide present a l’alga Hematococcus pluvialis que pot travessar la barrera hematoencefàlica; el seleni (ostres, nous del Brasil, llavors o tonyina), el glutatió (tonyina, llegums, nous, llavors, all i cebes), l’àcid lipoic (carn vermella, patates, pastanaga, moniatos, remolatxa i espinacs), el coenzim Q10 (sardines, verat, nous, llavors de sèsam, gira-sol i carbassa).

Per mantenir una bona memòria, el piroglutamat augmenta el nombre de receptors de l’acetilcolina. Com més acetilcolina, més bona memòria, més capacitat de concentració, d’aprenentatge i més bons reflexos. El podem trobar al peix, lactis, fruita i vegetals.

Cal no deixar de banda l’exercici, una bona relació amb l’entorn, respirar adequadament i practicar l’agraïment.

I per posar-ho en pràctica, com a complement molt complet per al benestar i rendiment cerebral, Nature’s Plus presenta la seva línia de complements alimentosos amb tots els nutrients esmentats i més.

Per exemple, Brain Ceutix Multi conté les combinacions d’antioxidants necessàries que ajuden a reduir i combatre l’estrès oxidatiu; el Brain Ceutix Omega+ proporciona omega-3 (EPA+ DHA), que, com hem dit, són els àcids grassos principals que formen part de les estructures cerebrals, i per completar la trilogia, hi ha el Brain Ceutix PQQ, amb la innovadora molècula PQQ, investigada durant els últims anys per les seves aplicacions en teràpies de nutrició antienvelliment. Un tractament de 360 graus per al benestar cerebral.

Cristina Bellido
Cristina Bellido

Dietista Integrativa
Psiconeuroinmunóloga

    @cristinab_nutrisalud