03Si de manera recurrent us apareixen butllofes i llagues als llavis o a la comissura de la boca, segurament formeu part del 65% de la població que està infectada pel virus de l’Herpes simplex, l’herpes labial. Es tracta d’una de les infeccions més contagioses, freqüents i endèmiques de tot el món.

Hi ha dos tipus de virus d’herpes: el tipus 1 o VHS-1, que es transmet per contacte amb la boca i que provoca l’herpes labial i genital, i el tipus-2 o VHS-2, que provoca l’herpes genital i que només es transmet per via sexual.

Tratar herpes labial lisina

Quins símptomes genera l’herpes labial?

La part més visible de la infecció de l’herpes són les doloroses butllofes al voltant de la boca o a la comissura dels llavis plenes d’un líquid transparent, les anomenades panses. A mesura que el brot evoluciona, es trenquen i, amb el pas dels dies, cicatritzen i formen crostes. Tot aquest procés dura aproximadament un parell de setmanes, però es pot allargar fins a un mes si no prenem les mesures apropiades.

Abans que surtin, la persona infectada sol notar una sensació de formigueig, picor o cremor a la zona de la boca que l’alerta que tindrà un brot. Aquest és el moment de prendre totes les mesures higièniques i profilàctiques possibles per tal de no contagiar ningú, ja que, des d’aquest moment i fins que es formen les crostes, s’és altament contagiós.

En general, el virus de l’herpes es contrau entre l’etapa infantil i adolescent i, un cop infectats, el virus de l’herpes ens acompanyarà la resta de la vida. És, per tant, una infecció crònica; hi ha tractaments antivirals que ajuden a espaiar els brots, a disminuir-ne la durada i a millorar la recuperació de les ferides, però fins al moment, no hi ha cap vacuna o antiviral capaç d’eliminar el virus del cos.

Què desencadena l’aparició de les panses?

Després del primer brot, que generalment té lloc 15 dies després de la infecció, el virus es torna inactiu i es queda en forma latent a les cèl·lules del gangli del nervi trigemin de la cara fins que, per una baixada de defenses, un període d’estrès o fatiga, una exposició excessiva al sol o al fred o canvis hormonals, el virus es reactiva i es desencadena un brot nou.

La freqüència de les recidives varia d’una persona a l’altra segons el sistema immunitari i l’estrès. És molt habitual que les persones infectades pel virus de l’herpes tinguin un brot després d’un refredat o grip; just quan tenen les defenses més baixes.

La lisina, un gran aliat contra l’herpes

La lisina és un component molt important per controlar la infecció per herpes; és un aminoàcid que ens ajuda a controlar els brots, a reduir-ne la durada i també la recurrència, ja que evita que el virus es repliqui.

Com que és un aminoàcid essencial, dels que el cos no fabrica, l’hem d’incorporar a partir de l’alimentació. Però hi ha un petit problema: és molt difícil obtenir lisina sense incorporar arginina alhora, un altre aminoàcid que es troba en gairebé les mateixes fonts alimentàries però que, per contra, estimula l’activitat i replicació del virus i, per tant, fa augmentar la freqüència de les crisis.

Per tal d’assegurar les quantitats necessàries de lisina sense incrementar també la quantitat d’arginina, el millor que podem fer és recórrer a la complementació. Si tenim un brot, hem d’assegurar-nos de prendre 1 gram diari de lisina i, de forma preventiva, quan considerem que tenim el sistema immunitari deprimit i que podria ser que ens sortís una pansa, hem de prendre entre 5-6 g de lisina.

El complement de L-lisina amb zinc de Raab Vital Food, a part de contenir lisina d’origen natural, inclou zinc, un mineral indispensable per a un sistema immunitari fort. La lisina i el zinc són un tàndem perfecte per fer front a l’herpes, ja que eviten que el virus es multipliqui i alhora reforcen el sistema immunitari, cosa que ajuda a reduir la força, la durada i la recurrència de la infecció.

Com puc controlar el virus de l’herpes amb l’alimentació?

Per tal d’evitar les crisis recurrents, podem fer petits ajustos a la dieta:  augmentar els aliments rics en lisina i disminuir els que són rics en arginina i potenciar els aliments rics en zinc i vitamina C, per reforçar el sistema immunitari.

  • Incorporar aliments rics en lisina
    La tonyina, el salmó, el formatge i els iogurts són bones fonts de lisina amb poca arginina. Són bones fonts alimentàries per intentar evitar brots gaire recurrents.
  • Potenciar aliments rics en zinc
    Les millors fonts alimentàries de zinc són les ostres, les llavors de carbassa i de sèsam, els formatges curats, els llegums, els cereals integrals, la carn i el peix.
  • Potenciar aliments rics en vitamina C
    La vitamina C ajuda a formar anticossos, cosa que millora la immunitat. En trobem en el julivert, els pebrots vermell i verd i en tota la família de crucíferes (les cols de Brussel·les, col arrissada, créixens, bròquil, bròcoli, col llombarda, coliflor i col), així com en la papaia, les maduixes, el kiwi o les taronges.
  • Reduir aliments alts en arginina
    Les llavors de carbassa i sèsam, com també les nous i les ametlles, juntament amb el gall dindi, el pollastre i la vedella i els llegums com la soja, els cacauets, les llenties, els cigrons i els pèsols són aliments amb força arginina o amb més arginina que no pas lisina i, per tant, si tenim brots d’herpes sovint hauríem de reduir aquests aliments de la dieta.