El gínjol, també conegut com a dàtil vermell o dàtil xinès, és el fruit del ginjoler xinès, ginjoler (Ziziphus jujuba Mill.), planta que es conrea des de fa uns 4.000 anys al nord-est de la Xina. Molt valorat per les seves propietats terapèutiques, el gínjol quan s’asseca, amb la pell arrugada, s’assembla molt al fruit de la palmera datilera, però amb un color més castany o vermell. Avui dia aquesta planta es cultiva arreu, principalment en llocs temperats i assolellats, de clima suau.

El gínjol és un fruit tradicionalment utilitzat per la medicina tradicional xinesa com a tonificador general –molt utilitzat per combatre refredats i problemes respiratoris, alhora que aconsegueix donar tranquil·litat al cos i l’esperit. És a dir que també se li reconeixen propietats per acompanyar estats d’agitació o trastorns del son.

Més vitamina C que les taronges i les llimones

En funció del grau de maduració i dessecació, els dàtils vermells tenen una concentració de vitamina C molt interessant, equivalent a la de les maduixes. Es tracta, per tant, d’un aliment amb un gran poder antioxidant i amb capacitat per enfortir el sistema immunitari.

Sabor i textura per elaborar receptes sanes

La casa Salud Viva té dàtils vermells i, com tots els productes que té, de la qualitat més acurada. Els superaliments de Salud Viva són una garantia de la millor matèria primera.

Igual que els dàtils, el gínjol ens permet endolcir receptes de manera saludable, ja que aporta un gust dolç suau acompanyat de fibra, vitamines, minerals i substàncies antioxidants. Així, aconseguim endolcir amb aliments de veritat, amb una entrada de sucre a l’organisme molt més dosificada i aprofitant tots els seus beneficis. La nostra col·laboradora Cristina Manyer ens ensenya a elaborar unes galetes delicioses i súper sanes amb melmelada de dàtils vermells.

Recepta: galetes farcides de melmelada de gínjol

Ingredients

(aprox. 30 unitats = 15 galetes farcides, dependrà de la mida dels motlles)

  • 2 T de farina de fajol
  • ½ T de farina d’ametlles
  • ¼ T de beguda d’ametlles (millor que sigui casolana: vegeu recepta) http://cristinamanyer.com/blog/2017/03/16/bebida-vegetal-de-almendras/
  • 5 c.s. d’oli d’oliva
  • 4 c.s. de xarop de flor de coco Salud Viva o sucre de coco o de panela
  • 4 c.s. farina de lli Salud Viva hidratat amb 8 c.s. d’aigua mineral (o moleu les llavors amb un molinet de cafè)
  • 1 c.p. de canyella en pols
  • 1 c.c. de gingebre en pols
  • 1 pessic de clau en pols
  • ½ c.c. de vainilla en pols
  • 1 c.p. de bicarbonat sòdic
  • 1 pessic de sal marina

Ingredients per a la melmelada de gíngol

  • 150 g de gíngols
  • 1 T d’aigua mineral
  • ½ c.p. de canyella mòlta
  • 1 c.s. de llavors de chía*
  • 1 pessic de sal marina

* Si no es disposa d’una batedora prou potent, és millor moldre les llavors abans.

Preparació

  1. Poseu en remull la farina de lli fins que absorbeixi tota l’aigua.
  2. Barregeu els ingredients secs en un bol fins que estiguin ben integrats (farines, espècies, bicarbonat i sal).
  3. Afegiu els ingredients humits (l’oli, el xarop, el lli hidratat, la beguda d’ametlles) i barregeu bé tots els ingredients amb unes varetes. Amb les mans ben netes acabeu d’amassar. La massa ha de quedar ben lligada, compacta però flexible. Reserveu la massa durant 1 h a la nevera tapada amb un film.
  4. Per preparar la melmelada, renteu els gíngols i traieu-ne el pinyol. Bateu-los amb la resta d’ingredients de la melmelada fins a aconseguir una textura ben fina. Reserveu.
  5. Passada l’hora esteneu la massa sobre una superfície llisa i prèviament enfarinada (de farina de fajol) amb l’ajuda d’un corró de rebosteria amb un gruix d’uns 3 mm. Enceneu el forn a 180 ºC.
  6. Feu forma de galetes amb els motlles que més us agradin. Cada galeta farcida es compon de 2 bases de galeta. Opcional: es pot fer un foradet a la meitat de les bases perquè la melmelada es vegi per sobre.
  7. Coeu al forn a 180 ºC amb ventilador durant 7-8 minuts; un cop fredes s’endureixen una mica.
  8. Quan s’hagin refredat, farciu amb la melmelada. La idea és fer com petits entrepans de galetes.
  9. Guardeu en un pot hermètic a la nevera.

Fotos i recepta: Cristina Manyer

Pilar Rodrigáñez Riccheri

Dietista especialitzada en pèrduda de pes, metabolisme i salut femenina

    @pilarrodriganez
Pilar Rodrigáñez Riccheri

Demana cita amb la Pilar Rodrigáñez Riccheri a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic