Aquestes boletes arrugades que sovint són confoses amb fruita seca, en realitat són tubercles i, com a tals, són una font d’energia interessantíssima. Energia estable, provinent de sucres complexos, que no provoca grans pics d’insulina i que no fa mal a l’intestí. Però, a més, són petites municions de micronutrients i antioxidants: les xufes són riques en fòsfor, magnesi, potassi, calci, ferro, vitamines C i E.
Gairebé un terç de la seva composició són greixos, majoritàriament àcid oleic, que contribueix a disminuir el risc cardiovascular. Tenen també pectines (potent prebiòtic) i enzims digestius i, per tot això, són una alternativa genial per a la salut intestinal. Es tracta d’un aliment molt terapèutic que, a més, és local: es produeix aquí.
La casa Salud Viva té diferents productes derivats d’aquest superaliment, entre els quals ens ha cridat l’atenció la farina de xufa. Es tracta d’un producte molt versàtil i que ens permet fer receptes delicioses i alhora saludables, de pans i rebosteria sense gluten i amb un gran sabor. També es pot fer servir com a base de musli i barretes energètiques. I, a més, la casa és garantia que tant el producte com el procés d’elaboració és de màxima qualitat. La col·laboradora d’Etselquemenges Cristina Manyer comparteix una recepta de muffins de xufa i moniato amb gotes de xocolata molt original i saludable, per a nens i adults.
La recepta: Magdalenes de xufa i moniato amb gotes de xocolata
caption#67482ee1ce925
Ingredients:
- 500 g de moniato cuit i pelat
- 1/2 T d’oli d’oliva verge extra OOVE
- 1/2 c.c. de clau d’olor en pols
- un pessic de sal marina sense refinar
- ratlladura d’una taronja*
- suc de 1/2 taronja
- 3 c.s. de xarop de flor de coco Salud Viva
- 3 c.s. de Psyllium Salud Viva
- 200 g de farina de xufa Salud Viva
- 50 g de gotes de xocolata Salud Viva
* NOTA: M’encanta fer servir les pells dels cítrics per aromatitzar els plats dolços i salats, alhora que dono una aportació extra d’antioxidants. Però és molt important que aquestes pells siguin d’agricultura ecològica per evitar la càrrega de pesticides i químics.
Tardor i hivern és època de cítrics, i aprofito per assecar les pells a la deshidratadora i guardar-les en un pot de vidre hermètic. Si no teniu deshidratadora, les podeu assecar posant-les sobre un paper de cuina i a sobre d’un radiador. Les tindreu a punt quan estiguin ben dures. Un cop seques, us poden servir per a infusions, mòltes i barrejades amb espècies… Donen molt joc!
Preparació 1:
- Coeu els moniatos al vapor o al forn amb la pell fins que quedin ben tendres. Un cop cuits, amb cura de no cremar-vos, peleu-los i talleu-los a daus. Si els coeu al forn, ja estarà calent.
- Processeu els moniatos amb tots els ingredients menys els tres últims fins que quedi una massa ben fina.
- Afegiu el psyllium, la farina de xufa i processeu fins que quedi ben homogeni.
- Afegiu les gotes i barregeu amb l’ajuda d’una llengua; les gotes es desfaran de seguida.
- Poseu els cucurutxos de les magdalenes al motlle per al forn. Ompliu amb l’ajuda d’una mànega pastissera.
- Coeu al forn a 180 ºC durant 15 minuts. Amb l’ajuda d’un pinzell, pinteu les magdalenes amb la barreja d’1 c.c. de xarop de flor de coco i una mica d’aigua. Aquest pas els dóna un toc brillant.
- Acabeu de coure’ls uns 15-25 minuts més al forn, vigilant que no es cremin. Un cop fredes, queden una mica més dures.
Crec que les receptes estan fetes per saltar-se-les, i que siguin font d’inspiració per crear les vostres, però ara us dono una segona opció que, a mi, personalment també m’ha encantat.
Preparació 2:
- Seguiu igual tots els passos de la preparació fins al pas 3 inclòs.
- Poseu els cucurutxos al motlle per al forn. Amb l’ajuda d’una mànega pastissera, ompliu només el gruix d’un dit, afegiu-hi un grapat de gotes de xocolata al mig i acabeu d’omplir amb més pasta de moniato.
- Coeu al forn a 180 ºC durant 15 minuts. Amb l’ajuda d’un pinzell, pinteu les magdalenes amb la barreja d’1 c.c. de xarop de flor de coco i una mica d’aigua. Aquest pas els dóna un toc brillant. Condimenteu amb unes gotes de xocolata per sobre.
- Acabeu de coure uns 15-25 minuts més al forn, vigilant que no es cremin. Un cop fredes, queden una mica més dures.
Guardades a la nevera en un pot hermètic es conserven perfectament 5-6 dies, si és que abans no us les heu menjat!
Amb aquesta recepta, teniu unes magdalenes espectacularment sanes, per a petits i grans.
Espero que en gaudiu!