L´especialista

Inici / L´especialista / Salud viva 2 de febrer 2017

La xufa, superaliment del Mediterrani

La xufa és el tubercle d'una planta, la xufera. Aliment mil·lenari, originari d'Egipte, però que ja forma part de la tradició valenciana, on el cultiu està protegit sota la denominació d'origen Xufa de València. Normalment la xufa es fa servir per elaborar l'orxata, que és una beguda vegetal típica del Mediterrani.

chufa

Aquestes boletes arrugades que sovint són confoses amb fruits secs, en realitat són tubercles i, com a tals, són una font d’energia interessantíssima. Energia estable, provinent de sucres complexos, que no provoca grans pics d’insulina i que no fa mal a l’intestí. Però, a més, són petites municions de micronutrients i antioxidants: les xufes són riques en fòsfor, magnesi, potassi, calci, ferro, vitamines C i E.

Gairebé un terç de la seva composició són greixos, majoritàriament àcid oleic, que contribueix a disminuir el risc cardiovascular. Tenen també pectines (potent prebiòtic) i enzims digestius i, per tot això, són una alternativa genial per a la salut intestinal. Es tracta d’un aliment molt terapèutic que, a més, és local: es produeix aquí.

La casa Salud Viva té diferents productes derivats d’aquest superaliment, entre els quals ens ha cridat l’atenció la farina de xufa. Es tracta d’un producte molt versàtil i que ens permet fer receptes delicioses i alhora saludables, de pans i rebosteria sense gluten i amb un gran sabor. També es pot fer servir com a base de musli i barretes energètiques. I, a més, la casa és garantia que tant el producte com el procés d’elaboració és de màxima qualitat. La col·laboradora d’Etselquemenges Cristina Manyer comparteix una recepta de muffins de xufa i moniato amb gotes de xocolata molt original i saludable, per a nens i adults.

La recepta: Muffins de xufa i moniato amb gotes de xocolata

muffins de xufa i moniato

Foto de Cristina Manyer

Ingredients:

  • 500 g de moniato cuit i pelat
  • 1/2 T d’oli d’oliva verge extra OOVE
  • 1/2 c.c. de clau d’olor en pols
  • un pessic de sal marina sense refinar
  • ratlladura d’una taronja*
  • suc de 1/2 taronja
  • 3 c.s. de xarop de flor de coco Salud Viva
  • 3 c.s. de Psyllium Salud Viva
  • 200 g de farina de xufa Salud Viva
  • 50 g de gotes de xocolata Salud Viva

* NOTA: M’encanta fer servir les pells dels cítrics per aromatitzar els plats dolços i salats, alhora que dono una aportació extra d’antioxidants. Però és molt important que aquestes pells siguin d’agricultura ecològica per evitar la càrrega de pesticides i químics.

Tardor i hivern és època de cítrics, i aprofito per assecar les pells a la deshidratadora i guardar-les en un pot de vidre hermètic. Si no teniu deshidratadora, les podeu assecar posant-les sobre un paper de cuina i a sobre d’un radiador. Les tindreu a punt quan estiguin ben dures. Un cop seques, us poden servir per a infusions, mòltes i barrejades amb espècies… Donen molt joc!

muffins de xufa i moniato

Foto de Cristina Manyer

Preparació 1:

  1. Coeu els moniatos al vapor o al forn amb la pell fins que quedin ben tendres. Un cop cuits, amb cura de no cremar-vos, peleu-los i talleu-los a daus. Si els coeu al forn, ja estarà calent per als muffins.
  2. Processeu els moniatos amb tots els ingredients menys els tres últims fins que quedi una massa ben fina.
  3. Afegiu el Psyllium, la farina de xufa i processeu fins que quedi ben homogeni.
  4. Afegiu les gotes i barregeu amb l’ajuda d’una llengua; les gotes es desfaran de seguida.
  5. Poseu els cucurutxos dels muffins al motlle per al forn. Ompliu amb l’ajuda d’una màniga pastissera.
  6. Coeu al forn a 180 ºC durant 15 minuts. Amb l’ajuda d’un pinzell, pinteu els muffins amb la barreja d’1 c.c. de xarop de flor de coco i una mica d’aigua. Aquest pas dóna als muffins un toc brillant.
  7. Acabeu de coure’ls uns 15-25 minuts més al forn, vigilant que no es cremin. Un cop freds, queden una mica més durs.

Crec que les receptes estan fetes per saltar-se-les, i que siguin font d’inspiració per crear les vostres, però ara us dono una segona opció que, a mi, personalment també m’ha encantat.

Preparació 2:

  1. Seguiu igual tots els passos de la preparació fins al pas 3 inclòs.
  2. Poseu els cucurutxos dels muffins al motlle per al forn. Amb l’ajuda d’una màniga pastissera, ompliu només el gruix d’un dit, afegiu-hi un grapat de gotes de xocolata al mig i acabeu d’omplir amb més pasta de moniato.
  3. Coeu al forn a 180 ºC durant 15 minuts. Amb l’ajuda d’un pinzell, pinteu els muffins amb la barreja d’1 c.c. de xarop de flor de coco i una mica d’aigua. Aquest pas dóna als muffins un toc brillant. Condimenteu amb unes gotes de xocolata per sobre.
  4. Acabeu de coure uns 15-25 minuts més al forn, vigilant que no es cremin. Un cop freds, queden una mica més durs.

Guardats a la nevera en un pot hermètic es conserven perfectament 5-6 dies, si és que abans no us els heu menjat!

Amb aquesta recepta, teniu uns muffins espectacularment sans, per a petits i grans.

Espero que els gaudiu!

muffins de xufa i moniato

Foto de Cristina Manyer

amunt