Encara que ens abriguem, anem amb compte i ens rentem les mans sovint, de vegades és inevitable posar-nos malalts; la grip, els refredats i altres infeccions respiratòries esperen trobar un cos desprotegit. Un simple esternut d’un amic o company de feina ens pot deixar al llit durant una setmana.

Prevenció de la grip amb betaglucans

Preparar el cos per afrontar aquests canvis de temperatura i evitar o disminuir els símptomes de la grip és important per a la població en general, però és bàsic per als grups de risc:

  • Gent gran.
  • Nadons i infants fins als cinc anys.
  • Dones embarassades.
  • Persones immunodeprimides.
  • Persones amb malalties cròniques respiratòries o cardíaques.

Com tenir les defenses sempre en forma

En general, coincideix que ens posem malalts quan hi ha una baixada de les defenses i a això sí que hi podem posar remei. El millor és anticipar-se per evitar el contagi o, si no fos possible, atenuar-ne els símptomes.

Hem d’activar la primera línia de defenses, la immunitat innata del cos. La millor prevenció per evitar la grip és estar sa, amb les defenses ben actives i disposar d’un bon terreny.

Els betaglucans són un polisacàrid, un tipus determinat de fibra. Hi ha els (1,3)-(1,4)-betaglucans, els betaglucans solubles i els (1,3)-(1,6)-betaglucans, els insolubles, que són els que tenen més activitat biològica i els que ens interessen.

Com ajuden els betaglucans a activar les defenses

Els betaglucans activen la resposta immunitària natural del cos; responen a l'”atac” de virus i bacteris sense efectes secundaris negatius i milloren l’estat de salut i benestar general. Estimulen la formació de glòbuls blancs; monòcits, macròfags i cèl·lules NK, tota la bateria de defenses que el cos necessita per fer front a un intrús.

Els betaglucans poden estimular el sistema immunitari per períodes llargs de temps sense desgastar-lo, a diferència d’altres remeis naturals com l’equinàcia, que estimula el sistema de defensa immune innata, però que només es pot prendre poc temps, ja que en tres setmanes té menys efecte.

On trobem els betaglucans

Les fonts principals de betaglucans són el llevat nutricional (Saccharomyces cerevisiae), i alguns cereals, algues i bolets, especialment els bolets japonesos: xiitake, maitake o reishi. Aquestes bolets s’han fet servir mil·lenàriament per estimular la immunitat.

  • Xiitake (Lentinus edodes). El lentinan, el betaglucà del xiitake té propietats antivirals i protectores contra virus de la grip, així com propietats antitumorals, ja que estimula la formació de leucòcits i la renovació cel·lular.
  • Reishi (Ganoderma lucidum). Un altre gran bolet amb una gran capacitat immunomoduladora que contribueix a millorar la capacitat de l’organisme de combatre les infeccions. A banda, és antiinflamatòria, ideal per tractar al·lèrgies de les vies aèries i la grip i té activitat anticancerígena. És un dels complements dietètics acceptats perquè té molta evidència científica en l’àmbit oncològic.
  • Maitake (Grifola frondosa). Augmenta la producció d’anticossos i redueix els símptomes del refredat comú. A part dels betaglucans conté zinc, un mineral que dona suport al sistema immunitari. Alguns estudis indiquen que uns nivells adequats de zinc poden reduir la durada dels refredats a la meitat.

Estan també àmpliament estudiats els efectes coadjuvants dels betaglucans en processos oncològics, així com per ajudar a controlar el colesterol, com a antioxidant, per regular el trànsit intestinal (tant restrenyiment com diarrea) i en dietes de control de pes, ja que generen sensació de sacietat. També, com que són una fibra fermentable, ajuden a millorar la varietat bacteriana intestinal.

Complement alimentari amb betaglucans de llevat i vitamines immunoestimuladores

Els laboratoris Vitae Health Innovation ens presenten el seu complement nutricional, ImmunoVita®, basat en (1,3)-(1,6)-betaglucans del llevat de cervesa, els betaglucans de llevat amb més activitat immunomoduladora, juntament amb el zinc i les vitamines D3 i B6, que, treballant de forma sinèrgica, ajuden a modular el sistema de defensa del cos i permeten fer un tractament preventiu tant a curt com a llarg termini.

En els infants, els betaglucans de llevat són molt eficaços per tractar infeccions recurrents de les vies respiratòries, prevenir-les, disminuir-ne la virulència i fer que siguin menys severes. Els laboratoris Vitae ofereixen aquest complement, ImmunoVita Kids®, amb la dosificació específica per a infants de més de tres anys.

De la mateixa manera que la campanya de vacunació de la grip a tot l’Estat comença a l’octubre, totes les persones que formin part d’algun grup de risc, així com les que se sentin més febles amb l’arribada del fred, haurien de preparar la immunitat amb temps.