El doctor Losa respon els dubtes que van quedar pendents a la masterclass

 • Per què m’ha quedat tan flàccida, la musculatura? 
  La pèrdua d’estrògens provoca l’aparició de la dinamopenia (pèrdua de força muscular), i després la sarcopenia (pèrdua muscular), que amb l’edat resulta més notòria.
 • Què puc fer per l’osteoporosi?
  En primer lloc, una bona alimentació amb proteïna d’alta qualitat i nutrients rics en calci.
  D’altra banda, practicar exercici físic, que farà que tinguem una millor musculatura i millora en la qualitat òssia.
  També hem d’evitar tòxics (tabac, alcohol…), prendre el sol o suplementar amb vitamina D i una mica de K2.
  A més, existeixen productes fitoteràpics que ens poden ajudar. El vostre ginecòleg o reumatòleg us pot fer recomanacions depenent del grau d’osteoporosis: antiresortius, SERMS o productes immunològics.
 • Quina és la relació entre pòlips i baixada d’estrògens a la menopausa?
  Els pòlips endometrials poden aparèixer a qualsevol edat. Durant l’edat fèrtil, molts poden desprendre’s amb la menstruació. A la menopausa s’aprecien més fàcilment al ser l’endometri més lineal, y s’observen amb major facilitat. Recordeu que només un 3-4% dels pòlips durant la menopausa poden degenerar cap a la malignització, essent en moltes ocasions l’exèresi quirúrgica la millor opció.
 • Què ens podries dir dels gestàgens per via oral?
  A la menopausa, l’ideal seria prendre progesterona natural micronitzada, ja que té menys efectes secundaris.
 • Què significa tenir la prolactina alta en aquesta etapa (després dels 40)?
  La prolactina és l’hormona de la lactància, però també pot estar elevada en situacions d’estrès o de presa d’algun medicament, especialment d’ansiolítics. En cas d’estar molt elevada, primer s’hauria de veure si el problema és per estrès o medicaments, i després s’hauria de descartar un possible tumor hipofisiari (a través d’una ressonància magnètica de cadira turca).
 • Com s’ha de prendre l’Idrocare?
  L’Idrocare és un producte especial per la sequedat vaginal: té àcid hialurònic en dosis altes (un 2% de concentració) i en forma de niosoma, que té millor absorció per part de l’epiteli vaginal.  A part, un prebiòtic (BioEcolia) millorarà la microbiota vaginal.
  També podem afegir àloe vera: s’utilitza dues vegades a la setmana, amb uns resultats fantàstics i amb molt bona tolerabilitat per part de les usuàries.
 • Els suplements que ens recomanes prendre un parell de vegades l’any, es prenen durant tres mesos cada vegada?
  Sí, el DEtox el recomano durant la primavera i la tardor. Pel que fa al col·làgen, el recomano durant 3 mesos, fent algun descans d’1-2 mesos.
 • Per què surt pèl a la barbeta? Per la testosterona?
  Molt probablement, la baixada d’estrògens a la menopausa fa que també es produeixi una baixada d’altres hormones que abans compensaven la testosterona, i hi ha receptors a la pell per la testosterona que fan que se sensibilitzin.
 • Com es diu el metge holístic de Califòrnia que has mencionat?
  El que he mencionat és un metge amb qui vaig parlar sobre a la tiroïditis de Hashimoto, i ell la tractava amb aloe vera i seleni. Ara mateix no recordo el seu nom, però.
 •  Quin producte recomanes que tingui equilibri d’omega3, omega7, omega9 i omega6?
  Que jo sàpiga, cap suplement els té tots quatre, tot i que sí que n’hi ha alguns que tenen omega3,6,9. Jo acostumo a receptar omega3 i, a part, l’omega7.
 • Amb 45 anys, cada vegada que tinc la regla pateixo un dolor molt fort al braç esquerre, que s’irradia al pit.
  En principi, no hi ha una relació entre la regla i aquest tipus de dolor. Si tens dolor durant la regla, es pot referir a altres llocs de l’organisme. Durant la menstruació, es produeix un alliberament de prostaglandines que podrien ocasionar-te aquesta simptomatologia. T’aconsello prendre oli de Krill (omega3), que és especial per aquest tipus de dolor. Pots prendre dues perles al dia de Krill de NKO, de la marca Cien por Cien Natural.
 •  Què hem de fer, per dormir bé durant la menopausa?
  La baixada d’estrògens fa que s’alteri el son. El meu consell és no fer un sopar pesat i prendre productes rics en triptòfan que ajudin a sintetitzar serotonina. Evitar cafè i te des de la tarda i incorporar, si es desitja, Melatonina (uns 3 mg abans d’anar a dormir). Hi ha productes de fitoteràpia, com el llúpol, que funcionen molt bé, com també la cimicifuga, safrà, ashwaganda…
 • Com afecta la menopausa a la memòria i la concentració?
  Doncs molt, ja que els estrògens tenen receptors a nivell cerebral, que disminueixen a la menopausa. Hi ha productes fitoteràpics, a més dels omega3 (DHA especialment), que funcionen molt bé, com ara la rhodiola, la bacopa, la cúrcuma…
 •  Hi ha alguna associació de ginecòlegs o ginecòlogues integratives o holístiques?
  Jo no pertanyo a cap associació, però existeix, dins del col·legi de metges, un grup d’interès de doctors/es integratius, tot i que no es tracta només de ginecòlegs. A ginecologia en concret, a l’Asociación Española para el Estudio de la Menopausia (AEEM), de la que en soc coordinador, tenim un grup de metges interessats en productes naturals, però no tracta totes les eines integratives (homeopatia, flors de bach, teràpia neural, cromato teràpia, etc.).

 

VEURE LA MASTERCLASS