Parlo amb la metge, homeòpata i terapeuta Maria Pérez, que m’ensenya també el llibre que acaba de coescriure amb el metge Jordi Forés, El médico en tu cocina, de Plataforma Editorial.
Li pregunto què han de menjar les criatures a l’estiu i em respon amb claredat: “Aliments de temporada i pocs menjars freds”. És a dir, ni aigua freda, ni abusar dels gelats excessivament freds, ni encara menys refrescos. Sempre hi ha hagut la creença que, per combatre la calor, cal ingerir fred i “no és cert, perquè la fredor dificulta la digestió, debilita els intestins”.
“Què més pot fer la ingesta d’aliments i begudes fredes?”, insisteixo. “Poden provocar diarrees, mals de panxa, perquè les digestions seran difícils. També constipats, perquè l’excés de fred debilita el nostre sistema immunitari”.
“De fruita sí que n’han de consumir?”, li pregunto. “Sí, però no molt freda, i tampoc cal abusar-ne. A més, la fruita s’ha de menjar fora dels àpats; per exemple, una hora abans de dinar o a mitja tarda o per esmorzar, però no combinada amb altres menjars”. Això és així “perquè la fruita pot fermentar l’aliment consumit i, per consegüent, dificultar l’absorció dels nutrients i també la digestió correcta. L’únic cas en què es podria menjar fruita després d’un àpat és si es menja peix. No hi ha cap altra més excepció”.
La doctora continua fent-me recomanacions bàsiques per passar un estiu saludable: la hidratació, aigua a temperatura ambient, millor beguda fora dels àpats, i no durant, perquè no es dilueixin els sucs gàstrics i perquè s’absorbeixin bé els nutrients del que s’ingereix; també el consum de verdures en tots els àpats. “Cal incrementar-ne el consum a l’estiu, tant en el dinar com en el sopar, però a les nits és millor preferir les verdures cuites, i les crues deixar-les per als dinars”.
També és molt important prendre cereals integrals (com l’arròs, la quinoa), perquè a l’estiu les criatures fan més exercici, es mouen més; per això, dues racions ajuden a tenir l’energia necessària. Si no volem repetir les dues racions, podem optar per una a l’hora de l’esmorzar i per un pa integral ecològic per berenar.
A l’estiu, també són preferibles les proteïnes d’origen vegetal –com ara els llegums, el seitan, el tofu, el tempeh–, i no les animals, que escalfen el cos i, per tant, el desequilibren: “El cos haurà de fer esforços metabòlics per buscar la frescor”.
En aquest punt de l’entrevista, li pregunto si una criatura pot ser vegetariana: “Tinc entès que no és permès perquè necessita dosis elevades de la vitamina B12”. La resposta em sorprèn: “Actualment s’ha comprovat que la vitamina B12 la produeix l’intestí, i, just per això, no en necessitem tanta com crèiem fins ara”. Ara bé, segons la criatura, si segueix una dieta vegetariana, podem recomanar-li que prengui també un suplement vitamínic que inclogui el grup de les vitamines B.
Dit amb unes altres paraules, una criatura pot ser vegetariana perfectament sempre que tingui una alimentació bona i variada basada en proteïnes vegetals, algues, verdura. L’únic que sí que es recomana a una criatura que no menja carn és el peix i, depèn de la constitució, els ous també.
I dic que depèn de la constitució, “perquè si és una criatura prima i dèbil, un ou li pot anar molt bé puntualment. Si és grassa, no, perquè és un aliment molt complet, molt nutritiu. Pensa que a la Xina diuen que d’un ou en mengen sis xinesos! No és un aliment lleuger”.
Finalment, de cara als temuts constipats d’estiu, la metge recomana diversos remeis, el primer és prendre una sopa de miso instantània amb gingebre.
El segon, per al moment que sentim que hem agafat fred i també per als mals de panxa o diarrees típics d’estiu, és bullir dos litres d’aigua amb 5 cullerades soperes d’arròs blanc i 1 tira d’alga kombu (uns 10 cm) durant una hora a foc lent. Després ho filtreu i que en beguin el líquid al llarg del dia.
I l’últim és fer el sèrum fisiològic a casa, fet amb un litre d’aigua, el suc d’una llimona, un pessic de sal, mitja culleradeta de bicarbonat i una cullerada sopera de sucre integral de canya o melassa.