padel-740

Cal destacar que, en principi, no cal una preparació física especial, ni tenir una tècnica especialment depurada. Precisament per això es corre el risc de tenir diferents patologies que poden ocasionar molèsties en el futur i que, si no es tracten bé, poden cronificar-se, i comportar l’abandó d’aquest esport.

Els hàbits dietètics tenen un paper fonamental en qualsevol esport. En general, els practicants de pàdel juguen una mitjana de tres a quatre vegades per setmana. Entre setmana, ho solen fer després de la feina. Si no s’ha fet una bona planificació de les ingestes diàries, podem sotmetre al cos a estrès metabòlic, amb el risc de lesió consegüent.

Per al dia d’entrenament, el que hem de tenir d’entrada és una planificació de la hidratació. En aquest article insistirem en aquest aspecte fonamental per a qualsevol pràctica esportiva. És recomanable ingerir 5-7 ml/kg de pes de beguda isotònica abans de jugar i començar el procés 1 hora abans del partit. Per què?

  • Aporta hidrats de carboni que mantenen una concentració adequada de glucosa en sang i retarda l’esgotament dels dipòsits de glucogen. Podem prendre begudes amb una concentració d’hidrats de carboni entre el 6-8%.
  • Reposa electròlits, sobretot del sodi.
  • Per a una reposició hídrica que eviti la deshidratació.

Quant a la composició de les begudes isotòniques cal fixar-se que el tant per cent d’hidrats de carboni no sigui inferior al 5%, ja que seria insuficient, i que tampoc sigui més del 10%, perquè retardaria el buidatge gàstric i l’absorció d’aigua.

Cal seguir hidratant-se durant la pràctica; a vegades amb un glopeig n’hi ha prou per la sensibilitat del gust per la glucosa (s’estan estudiant els mecanismes pels quals això passa). Cada 15 o 20 minuts hauríem de beure entre 150-300 ml de líquid (és important que estigui entre 15 i 21 ºC).

Després del partit, caldria deixar unes dues hores per fer una ingesta sòlida rica en hidrats de carboni acompanyats d’una porció moderada de proteïna i lípids. L’ideal seria una proporció de quatre parts d’hidrats de carboni i una de proteïna.

En aquestes dues hores posteriors al partit, es recomana rehidratar-se amb begudes isotòniques que continguin aproximadament un 8% d’hidrats de carboni.

Si comencem sent conscients que una bona hidratació és fonamental per a la pràctica d’aquest esport, podem evitar símptomes com rampes i futures lesions tendinoses o musculars.

Article escrit per:

Captura de pantalla 2014-10-06 a les 19.46.34Juan Alfonso Rivero Rivera

Màster en Nutrició a l’Activitat Física i l’esport.

Professor i responsable del Centre Holístic Teràpies Naturals

Bachelor of Science in Traditional Chinese Medicine