Basada en la caça i la recol·lecció silvestre –és a dir, en l’aportació de proteïnes provinents de la carn i el peix i hidrats de carboni de fruites, verdures i altres com tubercles (per exemple, patata)– és la dieta de moda.

paleolític

Com en tota moda, el boca-orella fa que se segueixin les tendències i això ha provocat que sorgeixin moviments que la defensen, concretament en el món de l’esport.

Els esportistes que defensen aquest tipus d’alimentació al·leguen que aquesta dieta és una font abundant d’aminoàcids de cadena ramificada, també coneguts com a BCAA, molt importants per a la recuperació muscular després de l’entrenament. A més, diuen que aconsegueixen fer pujar el pH de la sang quan es troba en estat àcid per l’exercici intens.

Però aquesta dieta és insuficient per cobrir totes les necessitats dels esportistes, sobretot en el cas dels esports de resistència. Per aquest motiu sorgeix l’adaptació de la paleodieta amb la introducció d’altres aliments no paleolítics i rics en hidrats de carboni com cereals, lactis, sucres, etc.

La paleodieta és una dieta basada en l’alimentació que feien els nostres avantpassats de l’era paleolítica establerta segons els recursos de què disposaven en aquella època.

És important l’alimentació abans, durant i després de l’exercici per tal d’optimitzar el rendiment de manera saludable. Així doncs, és vital prendre abans i durant l’exercici aliments rics en hidrats, i just després una altra bona dosi dels mateixos aliments i també de proteïnes per a la regeneració muscular. El moment i la manera de prendre’ls –tipus d’aliment, quantitat, horaris…– depenen de l’esport practicat i de l’assessorament d’un professional de la nutrició i l’esport.

Els esportistes que segueixen la paleodieta adaptada preferentment prenen els aliments no paleolítics durant les competicions i els entrenaments, i la resta del temps ingereixen aliments de la dieta paleolítica pròpiament dita.

En realitat, el que es pretén amb la paleodieta o amb l’adaptació de la paleodieta és disminuir la ingesta d’aliments com cereals i lactis, la major part en productes altament processats, ja que alguns autors indiquen que, en grans quantitats, poden arribar a ser perjudicials per a la salut; és a dir, que afavoreixen l’aparició de malalties cròniques com la diabetis, la síndrome metabòlica, etc.

Font: Cordain L., Friel J. Paleodieta para deportistas: una fórmula nutricional para el deporte de alto rendimiento. Desnivel ediciones, 2007. ISBN: 978849829094

Article escrit per:

laura solerLaura Soler
Nutricionista
Màster en nutrició de l’activitat física i l’esport (UB)