La història d’en Mero és la d’un pagès enamorat de la seva feina que s’apassiona per cada cosa que descobreix. Quan ha de decidir què estudia es decanta per la formació professional d’administratiu per poder treballar fora de casa i guanyar-se el jornal. Comença a treballar en una oficina d’assegurances i, després de passar per altres feines, un bon dia, a final dels anys noranta, decideix fer-se una casa bioclimàtica. Aquest fet el transforma i actua com un revulsiu en tots els aspectes de la seva vida. Pel que fa als temes agraris, comença a conrear els camps de la família sota els criteris de l’agricultura ecològica, i complementa la seva formació a l’Escola de Capacitació Agrària de Manresa, on, a part d’obtenir coneixements pràctics nous, també entra en contacte amb pagesos i pageses amb qui comparteix una mateixa manera de fer.

Es comença a plantejar la millora en la gestió i l’alimentació de l’explotació intensiva de conills que té a casa. Passen els anys i en Mero va introduint novetats a través d’experimentar i provar a poc a poc, conscient que el camí serà llarg. “Veia que havia de canviar l’alimentació i millorar sempre mirant per la qualitat de la carn i pels seus valors nutritius”. L’any 2001 comencen a aplicar-se una sèrie de canvis en l’alimentació dels animals: es va abandonant l’ús de medicaments i es fabrica un pinso exclusivament vegetal. El 2009 tots els conills de la finca d’en Mero ja s’alimenten amb la fórmula assajada durant gairebé una dècada amb el treball conjunt que fa amb el veterinari de la casa de pinsos. Tots dos creuen que es pot millorar l’alimentació per tenir una carn més gustosa i de molta més qualitat. En aquest moment decideix certificar la seva producció amb una empresa privada que pugui garantir en tot moment que els conills no han menjat transgènic, que s’alimenten de pinso vegetal i que no han estat tractats amb medicaments. A més, proven experiments nous com ara complementar l’alimentació amb aigua de mar.

“M’he de guanyar la vida. Mentrestant vaig experimentant i de vegades sense paracaigudes; és el meu repte. Faig dues passes endavant i una endarrere: així avanço”.

Des del mes de desembre de 2009, en Mero té marca pròpia, Conill Com Cal, que comercialitza cada vegada per més canals directes. Va començar venent només una part de la producció amb la seva marca i actualment és gairebé al contrari: és a punt de treure tots els seus conills amb el registre de Conill Com Cal. Entre els seus canals de comercialització destaca la creació d’una marca nova amb dos ramaders més per poder vendre producte conjuntament. És Ecotall, una cooperació entre tres ramaders diversificats (conill, vedella i xai) que ofereixen als clients tots tres productes. A més, durant l’últim mes també s’hi ha afegit un restaurant que cuina canelons i croquetes també ecològics. “Obres moltes vies; ara Ecotall és molt potent… Hem arribat a escoles, cooperatives de consum, restaurants i botigues; aquest és el sentit de la col·laboració”.

Tot i que ara com ara en Mero té una feinada que el manté al límit de les forces, creu i sent que va pel bon camí i que el futur és esperançador. “Tenim molt bones perspectives; la gent que coneix el producte se’l queda. És molt bo!”. La innovació l’ha portat també a presentar el producte de moltes maneres diferents. El trobareu filetejat, preparat per arrebossar, farcit, en forma d’hamburguesa, de salsitxes, adobat, etc. Una varietat molt àmplia que li prepara l’escorxador local amb el qual fa anys que treballa. La feina experimental d’en Mero fa que sigui un pioner en el seu camp i el porta a situar-se a la primera línia dels productes de qualitat del nostre país. “M’he de guanyar la vida. Mentrestant vaig experimentant i de vegades sense paracaigudes; és el meu repte. Faig dues passes endavant i una endarrere: així avanço”.

Si voleu tastar Conill Com Cal us heu de posar en contacte amb en Mero directament, o també ho podeu fer a través d’Ecotall parlant amb la Lourdes. Arriben a gairebé tot el territori català. Tasteu la carn dels seus conills. Us sorprendrà!

Per a més informació: merobaldomar@gmail.com i www.ecotall.com

El repte: la certificació de conill ecològic

Actualment a Catalunya podem trobar la certificació del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) a gairebé tots els aliments que es produeixen, però n’hi ha dos que es resisteixen: els conills i els cargols.

Per què? La resposta està directament relacionada amb el maneig, en la manera com es cuida i es tracta l’animal. La certificació ecològica requereix un mínim d’espai per animal, contacte amb l’exterior i tota una sèrie de condicionants que en fan molt difícil seguir-los i obtenir un preu que no sigui prohibitiu per al consumidor final. Els conills, per exemple, haurien d’estar lliures al camp, però el seu comportament els porta a fer forats al terra i a traspassar el llindar de la finca.

Segons en Mero, el problema per poder certificar els conills amb el segell del CCPAE és el maneig. La seva experiència ens mostra com el conill en gàbies es pot controlar bé, però, en canvi, lliure als camps, és un animal molt mogut. És per aquest motiu que en Mero ha millorat l’alimentació, però encara no veu viable canviar el maneig de la seva explotació per poder-se adaptar als criteris de l’organisme regulador.

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula