Amb aquesta recepta us porto un dels petits habitants del bosc que s’encarrega d’ajudar a preservar la terra, aportant-li components essencials per a la vida. El rossinyol, trompeta groga o camagroc, és un dels bolets més populars i ric en nutrients com zinc, magnesi o seleni, que protegeixen les cèl·lules de l’oxidació.

El nom de Hasselback prové del nom d’un dels restaurants més prestigiosos de Suècia, el Hasselbacken, situat a l’est de la ciutat d’Estocolm. Allà van crear un sistema de tall en forma d’acordió que facilita la cocció i l’entrada de sabors i que permet aconseguir una textura cruixent per fora i suau per dins. He fet servir moniatos perquè són un vegetal ideal en els canvis estacionals, ja que els seus betacarotens ens ajuden a potenciar les defenses. Contenen hidrats de carboni d’absorció lenta, que no causen pujades brusques d’insulina; també tenen proteïnes amb un perfil d’aminoàcids molt aprofitables, i són rics en un dels anomenats essencials, la metionina, normalment escassa al regne vegetal.

A casa meva és tradició anar a collir bolets; recordo la intensa emoció de veure el primera bolet del dia, gaudir menjant-ne i repartint-ne entre amics i família. Però, sabem realment què són els bolets i quina és la seva funció? Tots sols formen un regne a part amb més de 30.000 espècies descobertes. Molts tenen propietats medicinals, d’altres són molt apreciats pel sabor, i també n’hi ha de tòxics. De tota manera, l’important és que la seva funció és reciclar la matèria orgànica com fulles, fusta, excrements d’insectes… per transformar-la i retornar-la a la terra en forma d’adob. A més, tenen la capacitat de solubilitzar determinats minerals, com el fòsfor, ferro o el manganès, perquè plantes i arbres els puguin absorbir i enriquir el sòl. És increïble el que la natura ens regala.

En general, els bolets són un bon recurs proteic per a la cuina vegetariana, ja que contenen tots els aminoàcids essencials sense greixos ni colesterol. El rossinyol és una de les varietats més esteses al món, és un bolet afruitat i molt aromàtic, amb un color taronja intens. És el més ric en niacina (B3), vitamina imprescindible per al bon funcionament del cervell, ja que intervé en el procés de síntesi de la serotonina, en gran part responsable del bon humor! Aquesta recepta és molt senzilla i molt vistosa pel tipus de tall, que és més fàcil del que sembla. Els moniatos queden deliciosos amb el saltat de bolets, alls tendres, avellanes i menta.

Recordeu que cal collir els bolets amb precaució, tallar-los amb navalla, sense arrencar l’arrel perquè tornin a créixer i portar-los en cistelles de vímet perquè no es trenquin i puguin caure les espores mentre ens movem pel bosc, així ens assegurem que n’hi hagi l’any següent. A partir d’ara segur que sabrem valorar en la justa mesura la tasca que exerceixen els diferents fongs i bolets al bosc i, per tant, potser serà el moment per reflexionar si el que fem al planeta és just, i si no ho fem pel planeta, almenys ho hauríem de fer per nosaltres mateixos, ja que, si no respectem tots els habitants del bosc, morim.

La recepta

Ingredients (3-4 persones)

  • 5-6 moniatos mitjans
  • Rossinyols (o altres bolets de temporada)
  • Oli d’oliva
  • Alls tendres
  • 1 grapat d’avellanes
  • ½ c.p. de pebre negre mòlt
  • 1 pessic de sal marina
  • 1 pessic de pebre vermell
  • 1 pessic de cúrcuma
  • Un grapat de fulles de menta fresca

Preparació

Preescalfeu el forn a 185 ºC. Renteu els moniatos i feu rodanxes fines només per la part de dalt. El truc és posar-los entre dues culleres de fusta, així el ganivet no anirà fins a baix. Poseu els moniatos en una safata de coure, ruixeu amb oli d’oliva, una mica de sal i pebre i amb la part tallada cap amunt i enforneu uns 45 minuts.

Mentre es fan els moniatos, prepareu el saltat amb una mica d’oli d’oliva i primer ofegueu una mica els alls tendres ben picats, després afegiu els bolets trossejats i les avellanes picades, un pessic de pebre vermell i una mica de cúrcuma durant uns 15 minuts . Per servir, poseu a cada plat un parell de moniatos i, per sobre, repartiu una mica de saltat de bolets i les fulles de menta fresca ben picada.

Que en gaudiu,

Molta salut!

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Creadora de Poderosamenta
Dietista i naturòpata
Alimentació ConCiència & Salut

    @poderosamenta
banner