De fet, dins de l’alimentació viva no es recomanen els aliments freds en cap de les estacions, ni tan sols a l’estiu. Encara més, els congelats no són ni vius ni crus, ja que els enzims han perdut la seva capacitat metabòlica en ser congelats durant hores (cosa que també passa quan es cuina a temperatures més altes de 38-42 ºC). És a dir, l’alimentació viva veritable no recomana ni gelats, ni congelats durant hores, ni begudes fredes, ni aliments immediatament trets de la nevera.
A més, l’aliment fred suposa un xoc per al cos, un estrès, perquè quan s’ingereixen aliments molt freds es posen en marxa uns mecanismes per arribar a la correcta homeostasi. I a l’estómac i a l’aparell digestiu no els agrada gens ni mica el fred; ingerir aliments o begudes fredes fa que l’estómac deixi de produir àcids i també s’aturen els moviments de les parets, cosa que contribueix a una mala digestió.
L’ideal és prendre sempre els àpats a temperatura ambient i, quan l’ambient és fred, molt millor a temperatura corporal, tebis.
A l’hivern, per preparar els nostres aliments a una temperatura agradable sense que perdin els nutrients, podem posar-los una estona a la deshidratadora, només perquè s’escalfin, o al forn calent però apagat, i que no estigui a temperatura alta, només per escalfar.
En el cas de les receptes líquides, podem afegir-hi aigua prèviament escalfada sense sobrepassar la temperatura de 38-42 ºC: per fer sucs, cremes de verdures, sopes i “consomés”.
Jo intento no sobrepassar els 38 ºC en escalfar l’aigua fent servir una tetera elèctrica. Si 38 ºC et sembla que encara és fred, t’animo a fer l’experiment següent: escalfa aigua fins que arribi a aquesta temperatura −pots controlar els graus amb un simple termòmetre de farmàcia, dels que tothom té a casa. Quan arribi a 38 ºC posa-te’n una mica a les mans. Segur que et sorprendrà, perquè notaràs que l’aigua a aquesta temperatura ja crema.
Així que si vols una recepta ben carregada de vitalitat però també vols escalfar-te amb una sopeta, crema o consomé, et recomano que provis aquest sistema. És el que et proposo també amb la recepta d’avui, un consomé deliciós que sí o sí has de provar. Et sorprendrà. A més, tindràs un plat preparat en dos minuts, literalment, amb un sabor increïble i molt intens, i amb aliments que nodriran els teus sistemes.
És un consomé ideal per començar qualsevol àpat, especialment per no deixar de cuidar-te entre setmana, que és quan tots anem una mica de bòlit amb els horaris laborals i arribem a casa amb ganes de cuidar-nos però també de descansar i no complicar-nos durant hores a la cuina.
Aquest consomé és molt alcalinitzant, gràcies a les algues i la llimona. És ric en vitamina C, remineralitzant, molt ric en el grup de la vitamina B i ben ric en proteïnes, amb tots els aminoàcids essencials —les proteïnes que el nostre cos no pot sintetitzar i que necessitem incloure a través de la dieta.
La recepta
Per a 2 persones
Ingredients
- 2 T d’aigua tèbia
- 1 llimona, el suc
- 1/4 T d’alga dulse, ben premsada
- 2 C de llavors de chía
- 4 C de llevat nutricional
- 1/4 c de pebre de caiena en pols
Preparació
- Abans de començar, convindria haver remullat la chía amb 4 C d’aigua i haver-la deixat reposar com a mínim 15 minuts i, preferiblement, d’unes 2 a 8 hores.
- En un bol de cuina, mesclar la chía remullada amb la resta de l’aigua i el suc de llimona i mesclar molt bé amb una cullereta.
- Servir aquesta mescla líquida en bols de sopa o consomé, afegir l’alga dulse −que s’estovarà en qüestió de dos minuts o menys− i decorar amb el llevat nutricional, que es desfarà de seguida, i el pebre de caiena en pols.
Si es vol, també es pot decorar aquest consomé amb una mica de julivert o coriandre talladet molt finet.
Bon appétit!