Crema de tomàquet d'hivern

La deshidratació de verdures i fruites és la pràctica més antiga de preservar els aliments durant períodes llargs. Són aliments sans i senzills que encara avui dia es poden trobar assecats de la mateixa manera que s’ha fet des de fa milers d’anys, al sol.

Deshidratant a baixes temperatures els aliments mantenen també els enzims, i els que tenen llavors encara germinen i fins i tot poden fer planta, flor, fruit i llavor

Originalment, els aliments es deshidrataven sempre al sol, i avui dia la majoria es deshidraten en forns especials o deshidratadores a baixes temperatures que imiten l’efecte del sol i l’aire, sigui de manera industrial o casolana. El cas del tomàquet és un de ben especial, ja que el trobarem la majoria de les vegades en molts negocis deshidratat al sol i, cada cop més sovint, certificat ecològic.

Amb la deshidratació també preservem el màxim del valor nutricional dels aliments, i podem fer rebost amb producte local per quan no n’hi hagi i aprofitar la collita o excés de producte quan és temporada, amb fruits més madurs i econòmics.

En deshidratar al sol o a baixes temperatures, els aliments mantenen també els enzims, i els que tenen llavors encara germinen i fins i tot poden fer planta, flor, fruit i llavor. De totes maneres, en perdre l’aigua, els aliments deshidratats perden entre un 10%–50% de la vitamina C i entre un 10–20% de la vitamina A (carotens).

Crema de tomàquet d'hivern

Això és també cert per als tomàquets deshidratats, però en aquest cas, el deshidratat fa més disponible el licopè que contenen, un fitonutrient antioxidant de propietats anticanceroses provades, especialment si l’acompanyem d’altres aliments antioxidants i, sobretot, preparat amb olis o greixos saludables, com la chía, l’oli de coco i l’oli d’oliva, com el de la recepta d’avui.

És cert que no hi ha res com menjar un aliment fresc, sucós i vitalitzant amb l’aigua biològica i madurat a la planta… però quan no es pot, la deshidratació o assecat al sol és el mètode més vital i recomanable.

L’hivern no és el moment de l’any en què trobem més varietat de fruita, tot i que avui dia podem trobar la fruita que volem en qualsevol estació, especialment si vivim a la ciutat, on l’oferta és inacabable. Són productes que solen venir de lluny, o no són prou madurs i saborosos, o que han passat en cambres de refrigeració massa temps i, en definitiva, no són tan nutritius com els productes de temporada madurats en planta sota els rajos del sol, ni tan rellevants per a l’organisme com ho serien a l’estació que els correspon.

D’altra banda, durant mil·lennis, l’ésser humà s’ha acostumat a menjar de manera molt diferent de com ho fem avui dia, i a fer dels àpats d’hivern àpats més densos i calòrics que l’han ajudat a passar bé l’època del fred.

A l’hivern és ideal menjar més aliments densos, rics en greixos saludables —sobretot essencials—, que ens nodreixin, ens ajudin a mantenir-nos hidratats, a enfortir la pell, a generar calor i, sobretot, a millorar la salut.

Aquests són aspectes que té perfectament en compte la recepta d’avui, que combina greixos essencials omega-3 i els aminoàcids essencials de la chía amb els greixos del coco, l’oli d’oliva, les vitamines de la pera i els antioxidants de la fulla del llorer i el pebre rosa.

És una recepta molt digestiva, ja que tant el tomàquet madur com l’assecat al sol i la pera són aliments neutres que combinen molt bé amb la resta d’aliments i són fàcils de pair. A més, si tenim fred, els greixos naturals saludables i les herbes i espècies ens ajudaran a generar calor de la manera efectiva i natural.

Crema de tomàquet d'hivern

La recepta
Per a 4 persones

  • 4 C de llavors de chía
  • 8 tomàquets secs (8 meitats)
  • 1 i 1/2 T d’aigua filtrada o de deu
  • 2 C de pebre rosa
  • 4 C de llevat nutricional
  • 2 llimes, el suc
  • 4 C d’oli de coco cru
  • 1 pera
  • 2 C d’oli d’oliva verge extra, per decorar

Mètode de preparació

  1. Remulleu les llavors de chía en 1/2 tassa d’aigua, mescleu bé amb una cullereta i deixeu reposar entre dues i vuit hores perquè les llavors absorbeixin l’aigua i s’activin.
  2. En una batedora, barregeu tots els ingredients menys l’oli d’oliva i bateu fins a obtenir una mescla cremosa però amb petits trossets.
  3. Serviu en plats i decoreu amb l’oli d’oliva.

Bon appétit!

 

Consol Rodríguez
Consol Rodríguez

Formadora d'alimentació viva i cuina crudivegana, desenvolupadora de receptes raw food, autora del bloc kijimunas-kitchen.com i del llibre Raw Food Anti-aging

    @kijiskitchen