Crema depurativa d’api, nap i fonoll

Montse Vallory ens ofereix un plat perfecte per la primavera, una època ideal per donar una treva al nostre organisme i prendre aliments que ens ajudin a netejar-nos per dins. Un plat exquisit i amb propietats terapèutiques immediates.

Inici  ›  Recepta de la Montse Vallory 22 de maig 2011 | Actualitzat el 22 de gener 2018

Per a 4 persones -A vegades voldríem prendre una sopa o una crema per depurar i no tenim cap recepta al cap. -Hi ha cremes depuratives molt insípides. Aquesta té molta vida i no perd la finalitat d'eliminar toxines. -És un bon exemple per començar a cuinar amb alga kombu. En aquest web cuinarem molt sovint amb kombu. Prova-ho.

Crema depurativa d'api, nap i fonoll
Foto: Pau Esculies

Montse Vallory

Montse Vallory

Xef especialitzada en alimentació natural. Graduada al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts fundada per Annemarie Colbin, a Manhattan. Des de 1999 imparteix cursos de cuina natural i difon l’alimentació saludable. Actualment dóna classes al centre Bio space a Barcelona. www.bioespacio.com. També organitza vacances culinàries.

Més informació a www.montsevallory.com

INGREDIENTS

  • 2-3 cebes tallades a mitja lluna
  • 4-6 branques d’api, a rodanxes fines
  • 1 bulb de fonoll, a rodanxes fines
  • 2 naps, a rodanxes
  • 5 cm d'alga kombu
  • 1 l de brou vegetal o aigua mineral
  • Llimona
  • Germinats d’userda
  • Pebre negre acabat de moldre
  • Oli d'oliva verge extra i sal marina

ELABORACIÓ

  1. Salteu les cebes uns 10-12 minuts amb una mica d'oli i un pessic de sal, a foc mig i sense tapa.
  2. Afegiu-hi l'api, els naps, el fonoll, la kombu, un pessic de sal i aigua que cobreixi la meitat del volum de les verdures. Quan arrenqui el bull, abaixeu el foc i deixeu-ho coure 15 minuts, tapat i a foc mig. Rectifiqueu de sal.
  3. Retireu la kombu i tritureu les verdures fins a obtenir una consistència cremosa.
  4. Presenteu-ho amb una rodanxa de llimona, germinats d’userda, un polsim de pebre i un rajolí d’oli.

Apunts culinaris

Les verdures de fibra llarga, com l’api i el fonoll, quan es cuinen per fer-ne crema, s’han de tallar ben fines a contrafibra –transversalment, no de dalt a baix– perquè puguem deixar-hi aquesta fibra prebiòtica de gran benefici per als budells sense notar-la quan ens la mengem.

Si voleu una crema més substanciosa, afegiu-hi, al moment de la trituració, un tros d’alvocat, llet de civada o ametlla mòlta.

Per rectificar de sal un cop triturats els ingredients, podeu afegir-hi unes gotes de vinagre d’umeboshi, que aporta el sabor àcid, a més del salat, i no canvia el color de la crema.

L’energia espiralada de les batedores elèctriques a alta velocitat debilita, a la llarga, el sistema digestiu. Per obtenir una crema més fina i homogènia sense haver de batre-la a alta velocitat, comenceu la trituració amb poc líquid i afegiu-hi després la resta.

No llenceu la kombu. Esbandiu-la sota l’aixeta i reserveu-la a la nevera destapada per al següent ús.

Apunts energètics

Perquè sigui més depurativa, eviteu l’oli calent del primer punt i salteu la ceba amb aigua. Serviu-ho sempre amanit amb un rajolí d’oli cru.

El pebre negre és un sabor picant que ajuda a desenganxar mucositats internes i té un efecte calorífic. El wasabi, en canvi, és un picant que ni escalfa ni refreda, és neutre.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Aquest crema és depurativa gràcies als minerals que conté, en especial el potassi, el qual es troba en bona quantitat en l’api, en el fonoll i en el nap. A més de tenir propietats depuratives, l’api actua com a desintoxicant eliminant principalment l’àcid úric. La seva riquesa en fibra ajuda a afavorir el trànsit intestinal.

Pel que fa al fonoll, és molt adequat per afavorir la digestió i evitar els gasos, i l’alga kombu destaca per un contingut ric en iode, vitamines del grup B i provitamina A. Conté àcid algínic, gràcies al qual afavoreix l’eliminació de tòxics intestinals.

També hem de parlar del nap, una hortalissa sovint oblidada en la cultura culinària però que realment és una joia nutricional. A més de ser una excel·lent font de fibra, presenta una gran riquesa en minerals, en especial en potassi, calci, fòsfor i iode, i destaca per un contingut ric en nutrients antioxidants com són la vitamina C i la vitamina E. També afavoreix l’absorció del ferro i la resistència a les infeccions.

En definitiva, si tasteu aquesta recepta no només us en llepareu els dits sinó que el vostre cos s’aprofitarà de les seves propietats desintoxicants i reguladores.

portada  —  amunt